Utgiftsområde 1. Rikets styrelse
Syftet med presstödet har angetts vara att verka för att värna mångfalden på dagstidningsmarknaden i syfte att främja en allsidig nyhetsförmedling och opinionsbildning. Trots att detta stöd har varit omfattande och inneburit stora kostnader för skattebetalarna har ett stort antal tidningar tvingats till nedläggning. Detta torde vara följden av att presstödet inte använts ändamålsenligt, det vill säga till åtgärder som syftar till rationaliseringar eller till ett minskat beroende av statliga bidrag.
Regeringen skriver att presstödet, mot bakgrund av dagspressens sjunk- ande upplagesiffror, är nödvändigt för att kunna upprätthålla mångfalden på tidningsmarknaden. Man konstaterar att många tidningar med driftsstöd har en svår ekonomisk situation med sjunkande upplagesiffror och därmed försämrad ekonomi. De minskade upplagorna leder i sin tur till minskande driftsstöd och ännu sämre ekonomi som följd. Man drar dock inga omedelbara slutsatser av detta utan hänvisar till Presstödsnämndens analys av presstödets effekter på den regionala marknaden, som enligt regeringen kan komma att ligga till grund för eventuella framtida förändringar av presstödets utformning.
Regeringens inställning till presstödet grundas enligt vår mening på en överdriven tilltro till presstödets positiva effekter för mångfalden, det fria ordet och den fria opinionsbildningen. Det stora antalet tidningsnedlägg- ningar och hittills gjorda erfarenheter visar att presstödet till stor del använts för att täcka tidningarnas löpande utgifter i stället för till nödvändiga rationaliseringsåtgärder. Ett stort antal tidningar har trots stödet tvingats till nedläggning. Den önskvärda effekten av presstödet hade varit att det används till att göra tidningen mindre beroende av statligt stöd, men detta har således inte blivit det faktiska utfallet. I stället har resultatet blivit att tidningarna har anpassat sig efter och blivit beroende av presstödet i stället för att åtgärda de ekonomiska problem som borde varit av tillfällig natur.
Mot denna bakgrund framstår behovet av en reformering och avveckling av presstödet som uppenbart. För att underlätta avvecklingen ur tidningarnas synvinkel föreslår vi i stället att reklamskatten förändras och att en neutral tidningsmoms på 21 procent införs.
Moderata samlingspartiet har vid ett flertal tillfällen föreslagit ett gradvis avskaffande av presstödet. Detta bör ske i två etapper. För budgetåret 1999 bör en nedskärning ske med 300.000.000 kronor. Det resterande beloppet bör lyftas ur budgeten för år 2000.
Presstödsnämnden kommer då inte längre att ha någon uppgift att fylla och kan därmed avvecklas från och med den 1 januari år 2000. De resterande uppgifterna, såsom bevakning av lån från Presstödsnämnden, kan till dess denna verksamhet helt har avvecklats handläggas av Kammarkollegiet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen för budgetåret 1999 beslutar anslå 231 579 000 kr för utgiftsområde 1 anslag E 2 Presstödet (i enlighet med vad som anförts i motionen),
2. att riksdagen beslutar att presstödet avvecklas helt fr.o.m. budgetåret 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att Presstödsnämnden avvecklas fr.o.m. budgetåret 2000 och att bevakningsuppgifter avseende ännu återstående lån m.m. övertas av Kammarkollegiet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Per Unckel (m)
Jerry Martinger (m)
Inger René (m)
Nils Fredrik Aurelius (m)
Per-Samuel Nisser (m)
Karin Enström (m)
Carl-Erik Skårman (m)
Ola Karlsson (m)
Anders Björck (m)