Rationalisering av utredningsväsendet
På grund av den nya budgetprocessen, där utgiftstaken fastställs för tre år i taget, tvingas regeringen i budgetpropositionens olika delar hänskjuta frågor till olika utredningar för att varken budgettaken eller marknadens tilltro till den förda ekonomiska politiken ska rubbas med höjd ränta som följd. Regeringen hänvisar också i flera frågor till sittande utredningar. Till detta kommer ett antal utredningar som kommer att föreslås i årets motionsflora. Innan en utredning kan tillsättas måste utredningsdirektiv utredas liksom vilka organisationer och ledamöter som skall ingå i utredningen. Nyligen har det framförts kritik mot de utredningar som görs av bl.a. Finansdepartementet. Vi delar den kritiken. De utredningar och underlag som görs för bl.a. budgetpropositioner genomförs i all hast. Många gånger saknas därför verklighetsanknytning. Förhållanden som borde ha tagits med som självklara och som påverkar utredningen "glöms" bort.
Riksdagen har vid ett flertal tillfällen givit regeringen till känna att den inför varje förändring i socialförsäkringarna ska göra en fördelningspolitisk konsekvensanalys. Regeringen har ännu inte genomfört detta uppdrag. Att utveckla ett sådant instrument och utföra dessa konsekvensanalyser vore ytterligare en lämplig uppgift för ett utredningsdepartement.
Att samla alla utredningar under ett tak i ett utredningsdepartement skulle innebära besparingar genom att kvaliteten på utredningarna skulle bli jämn och det skulle därför inte bli nödvändigt med så många fortsatta utredningar. Det vore det därför enligt vår åsikt bra att regeringen utreder möjligheterna till att samla alla utredningar under ett tak i ett utredningsdepartement.
Vi förutsätter att regeringen i utredningen uppfyller kommittédirektiv 1994:24 om Direktiv till samtliga kommittéer och särskilda utredare att redovisa jämställdhetspolitiska konsekvenser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om inrättandet av ett utredningsdepartement.
Stockholm den 27 oktober 1998
Ulla Hoffmann (v) Britt-Marie Danestig (v)