Sverige är i dag ett samhälle med en mångfald av språk och kulturer. De nationella minoriteterna är en viktig del av denna mosaik - av det svenska kulturarvet.
Den s.k. Minoritetsspråkskommittén lämnade i början av året sina slut- betänkanden Steg mot minoritetspolitik SOU 1997:192 och 193. Kommittén föreslår att Sverige genom att ansluta sig till Europarådets minoritetsspråks- konvention och Europarådets konvention för skydd av nationella minoriteter erkänner samiska, finska samt romani chip som minoritetsspråk i Sverige samt samer, tornedalingar, sverigefinnar, romer och judar som nationella minoriteter.
Kommittén föreslår vidare att Sverige för att uppfylla intentionerna och syftet i Europarådets konvention för skydd av nationella minoriteter lägger grunden till en samlad och övergripande minoritetspolitik. Enligt kommittén skall en sådan politik vara direkt inriktad på skydd för de nationella minori- tetsgrupperna i Sverige och vidta åtgärder som främjar deras möjligheter att bevara och utveckla sin kultur.
Vi anser att kommitténs förslag utgör det första steget mot en ny minori- tetspolitik. Vi vill i detta sammanhang lyfta fram ett antal frågor som enligt vår bedömning bör särskilt beaktas.
Kommittén betonar folkbildningens betydelse som ett viktigt område för utbildning och konstaterar vidare att folkhögskolorna blir kulturella centrum för dem som själva använder språken och föreslår att minst en folkhögskola för respektive nationell minoritet bör få särskilt ekonomiskt stöd från staten. Vi vill starkt understryka den potential som folkbildningen och särskilt folkhögskolorna innehar som dynamiska språkliga och kulturella centra. Det är av stor vikt att skolorna garanteras tillräckligt ekonomiskt stöd från staten. Med beaktande av den sverigefinska minoritetens storlek och utbredning borde denna minoritet garanteras stöd för tre i dag existerande folkhögskolor.
Genom Sametinget har den samiska minoriteten fått ett instrument genom vilket minoriteten kan få eget inflytande och utöva egen kulturautonomi. Inom den sverigefinska minoriteten pågår en intern diskussion om bildandet av en genom representativ demokrati vald sverigefinsk delegation. Det är av vikt att respektive nationell minoritet med utgångspunkt i sina egna behov får möjlighet att skapa ett organ för inflytande.
Egna organisationer och institutioner är av värde för utvecklandet av minoritetskultur. Genom olika typer av frivilligorganisationer kan behoven kanaliseras och till en del tillgodogöras. De egna institutionerna bildar en infrastruktur som kan anses vara en del av den kulturautonomi som de nationella minoriteterna utövar. Det är därför av vikt att minoritets- organisationer och -institutioner garanteras tillräckliga ekonomiska resurser för ändamålet. Enligt vår mening bör minoritetspolitik utformas på lång sikt så att den ger möjligheter för de nationella minoriteterna att utöva sitt eget modersmål och utveckla sitt kulturella särdrag. Vi vill också att varje nationell minoritet får tillgång till minst en folkhögskola med tillräckliga ekonomiska resurser för att kunna utvecklas till ett levande kulturcentrum. Det är viktigt att respektive nationell minoritet utifrån sin egen situation får en möjlighet att bilda ett eget organ med syfte att få inflytande och kunna utöva kulturautonomi och att minoritetsorganisationer och -institutioner får tillräckliga ekonomiska möjligheter för sin verksamhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en minoritetspolitik som ger möjlighet för de nationella minoriteterna att bevara och utveckla sin kultur.
Stockholm den 27 oktober 1998
Sinikka Bohlin (s) Raimo Pärssinen (s)