Sammanfattning
I denna motion föreslås en rad förändringar för att fördjupa och förstärka det svenska folkstyret. Förändringarna rör flera områden. Bland dessa är
? den kommunala demokratin, ? ? den regionala demokratin, ? ? riksdagens arbetsformer, ? ? personvalet, ? ? den juridiska granskningen av politiska beslut och ? ? regler för radio- och TV-verksamhet. ? Bakgrunden till förslagen är problem och brister i folkstyret, nu senast manifesterat i ett fortsatt minskat valdeltagande.
Den kommunala demokratin
Det område inom folkstyret som medborgarna har närmast till och lättast att överblicka är naturligtvis den kommunala verksamheten. Ändå står det klart att avståndet även där är för stort mellan väljare och valda. Ett avgörande skäl till detta är att många kommuner är för stora och att i de fall kommundelsnämnder har inrättats dessa enligt lagen inte kan direktväljas. Ett annat starkt skäl är den gemensamma valdagen som ju innebär att de kommunala frågorna inte får den uppmärksamhet och genomlysning de skulle kunna få om de kommunala valen fick en egen valdag.
En brist i det kommunala regelsystemet är att extraval ("nyval") inte tillåts även om förändrade politiska förhållanden och relationer mellan partierna skulle motivera det. De skäl som talar för att extraval är tillåtna på riksnivå talar också för att de borde tillåtas för kommuner och landsting
Ytterligare en brist är den stora förekomsten av kommunal verksamhet i bolagsform. Det är ofrånkomligt att insynen blir sämre än om verksamheten drivs i nämndform. Även konkurrensskäl talar för en kraftig minskning av antalet kommunala bolag. Vi behandlar den aspekten i andra motioner.
Vi föreslår att skilda valdagar införs för de kommunala valen och för riksdagsvalet. Vi föreslår att det skall bli lättare att dela kommuner. Vi föreslår att kommuner som så önskar skall kunna införa direktval till kommundelsnämnder. Vi föreslår att extraval skall kunna arrangeras i kommuner och landsting. Vi föreslår en omfattande minskning av antalet kommunala bolag.
Den regionala demokratin
Den nivå där medborgarnas insyn och därmed möjligheten till ett realistiskt ansvarsutkrävande är minst är den regionala nivån. Det är säkert i viss utsträckning ofrånkomligt att kommunerna med deras relativa närhet till medborgarna och riksnivån med den stora uppmärksamhet den alltid får blir mera kända än den regionala nivån.
Situationen förvärras dock av den "röra" som sedan länge råder på den regionala nivån. Där trängs de folkvalda landstingen med de statliga länsstyrelserna och även kommunförbundets länsavdelningar. Det är inte lätt för medborgarna att urskilja vilka politiker eller administratörer som har ansvar för olika brister.
Därtill har i några fall tillkommit uppenbart orimliga gränsdragningar mellan landstingen. Detta gäller speciellt storstadsområdena. I Stockholms- området skedde en betydande förändring i början av 1970-talet då det s k storlandstinget tillkom, med i några avseenden utökade befogenheter. Från och med årets val har stora förändringar skett i de två andra storstads- områdena. Göteborgs stad och Malmö stad som fram till nu också haft landstingsuppgifter ingår från och med nästa år i större regioner och gränsdragningen i dessa regioner har blivit avsevärt mer rationell. Vi har stött dessa förändringar och hoppas de skall leda till en vitaliserad regional demokrati.
Vår uppfattning är att ytterligare steg behöver tas för att öka de direktvalda organens inflytande och bestämmanderätt. Denna utökning bör ske på bekostnad av de statliga länsstyrelserna och inte på kommunernas bekostnad. Regionerna och landstingen skall inte bli några "överkommuner". Som en del av en sådan reform kan landshövdingsämbetet avskaffas.
Tillsammans med de ovan föreslagna reformerna med skilda valdagar, möjligheter till extraval och färre bolag bör ett genomförande av våra förslag leda till förbättrad insyn och förstärkta möjligheter till ansvarsutkrävande.
Riksdagens arbetsformer
Riksdagen är den arena där folkstyret tydligast kommer till uttryck. Det är av största vikt att riksdagens arbete är så öppet och så effektivt som möjligt. Vi anser att det finns goda skäl att se över stora delar av riksdagens sätt att arbeta inte minst vad gäller budgetprocessen, revisionen och hanteringen av EU-frågor. Dessa frågor kommer att bli föremål för en översyn under den kommande tiden. Vi tar därför i denna motion bara upp några få frågor, som syftar till att öka riksdagens inflytande.
Debatten om den s k IB-affären visar enligt vår mening på ett behov av att riksdagen i särskilda fall skall kunna utse särskilda riksdagskommissioner. Dessa bör vara komplement till den granskning som konstitutionsutskottet löpande gör och avse sådana mer omfattande undersökningar som KU svårligen kan klara inom ramen för den ordinarie granskningen. I varje särskilt fall bör ställning tas till om dessa kommissioner skall ha möjlighet att ta upp vittnesmål under sanningsförsäkran och ha möjlighet att befria personer från gällande tystnadsplikter. En särskild lag om riksdags- kommissioner bör stiftas.
Den allmänna motionstiden efter budgetpropositionens avlämnande är central för riksdagens inflytande. Det är därför olämpligt att regeringen av- lämnar andra propositioner under den allmänna motionstiden. Det bör bara kunna ske i mycket speciella fall.
Interpellationerna är ett av riksdagsledamöternas främsta instrument för att tvinga fram en debatt i aktuella frågor, även i de fall statsråd gärna skulle slippa debatten. Det är därför inte acceptabelt att statsråd skall kunna vägra svara på inlämnade och godkända interpellationer. Endast synnerliga skäl skall accepteras som undantag från denna princip.
Personval till riksdagen och de kommunala församlingarna
Det valsystem som vi länge haft i vårt land där det i praktiken varit omöjligt för väljarna att påverka ordningen för inval på de av partierna fastställda listorna är en bidragande orsak till klyftan mellan väljare och valda. Folkpartiet liberalerna har länge arbetat för att de svenska valen skall få ett inslag av personval. Den ordning som tidigare på försök tillämpats i några kommuner och vid valet till EU-parlamentet infördes vid de nyss genomförda allmänna valen. Konstruktionen var en kompromiss mellan våra mer långtgående krav och den negativa inställning som främst Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stod för. Icke desto mindre såg vi det som ett betydande framsteg.
Många förutspådde att personvalet skulle bli ett fiasko. Det kan redan nu konstateras att de fick fel. Trots de informationsproblem som följer med varje nyordning, så visade det sig att flera kandidater genom de avlämnade kryssen lyckades komma in i de olika församlingarna trots sina placeringar på listorna. De farhågor som yppats om att personvalet skulle missgynna kvinnliga kandidater har inte besannats.
Vi anser att det vid genomgången av erfarenheterna av personvalsinslaget vid årets val bör prövas hur inslaget skall kunna förstärkas, bland annat genom en sänkt spärr vid nästa riksdagsval.
Stärkt juridisk granskning av besluten
Land skall med lag byggas. De politiska besluten skall fattas inom gällande lagar tills dessa ändras. Demokrati innebär bland annat att vid skiljaktiga meningar är det majoriteten som har att bestämma. Men dessa beslut kan inte se ut hur som helst om demokratin skall kunna bestå. Det är därför som vi har speciellt skydd för de s k opinionsfriheterna.
Det finns enligt vår mening skäl att förstärka skyddet för att de beslut som fattas är inom lagarna. Vi lämnar här förslag till tre förändringar som avser att stärka det rättsliga skyddet.
Ett område som idag är undantaget från Lagrådets granskning är förslag till ändringar i våra grundlagar. Detta undantag har motiverats med att grundlagarna är så politiskt känsliga att de är mindre lämpliga för lagråds- granskning. Vi delar inte den uppfattningen utan menar att Lagrådets tekniska synpunkter är väl så värdefulla här som vad gäller övrig lagstiftning. De nuvarande reglerna bör således ändras.
Sedan början av 1980-talet är den s k lagprövningsrätten inskriven i vår regeringsform. Dock föreskrivs att bestämmelsen enbart får tillämpas om det är uppenbart att en underordnad lag eller bestämmelse strider mot en över- ordnad lag. Det finns enligt vår mening ingen anledning att bibehålla denna inskränkning. Det torde också vara osäkert om begränsningen stämmer med EG-rätten och den i svensk lag införlivade Europarådskonventionen.
Utöver dessa två reformer bör införandet av en författningsdomstol positivt prövas. Argumenten för en sådan reform har stärkts av vårt medlemskap i EU. Sverige har därmed med EG-domstolen i Luxemburg fått vad som vanligen menas med en författningsdomstol. Det förefaller märkligt om den enda författningsdomstol vi har skall vara placerad i Luxemburg och ha till uppgift att pröva om lagar och bestämmelser strider mot EG-rätten, medan ev kollissioner mellan olika svenska lagar i övrigt inte skulle kunna prövas av en författningsdomstol i Sverige. Självfallet får vid ett ev införande av författningsdomstol prövas vilka ändringar som då skulle behöva ske i Lagrådets arbete och i utformningen av lagprövningsrätten.
Konkurrens i etern
Yttrandefriheten och tryckfriheten i vårt land utgår från att mångfald bäst skyddas av etableringsfrihet. Eventuella begränsningar i detta bör för etermedierna enbart accepteras då det finns tekniska begränsningar. Tryckfrihetens principer och yttrandefrihetsgrundlagen skall vara ramen för vad som får sändas.
Ytterligare frekvensutrymme för digitala markbundna TV-sändningar bör ställas till tittarnas och TV-företagens förfogande. Förmodligen kommer antalet tillgängliga sändningstillstånd att underskrida efterfrågan även i fortsättningen. Staten bör utforma nya principer för fördelningen av till- stånden. Utrymmet för politiskt godtycke bör minimeras.
Redan då den s k stopplagen infördes ifrågasattes om den var förenlig med den bestämmelse i yttrandefrihetsgrundlagen (3 kap. 2 § andra stycket) som säger att sammanslutningar skall ha möjlighet att få tillstånd att sända radioprogram i den utsträckning som tillgängliga frekvenser medger. Vi anser att det nu förflutit så lång tid att det är oacceptabelt att inte auktionera ut de 20-30 frekvenser som nu finns lediga. Stopplagen bör därför upphävas.
Det är angeläget att utredningen om den framtida lokalradion får i uppdrag att se över möjligheterna att öka antalet tillgängliga frekvenser och därmed antalet lokalradiostationer. Utredningen bör också se över möjligheterna att stärka etableringsfriheten.
Riksdagen delade i våras regeringens uppfattning att det s k riksförbudet i princip borde behållas. Riksdagen accepterade därvid den vidgning av undantaget för centralproducerade program som regeringen då föreslog. Vi ansåg att det fanns ett rättmätigt behov för många föreningar att distribuera material som är av allmänt intresse i regionen. Vi nämnde Kunskapsradion i Värmland som ett exempel. Vi ansåg att det i lagen borde införas en bestämmelse om att undantag för sändningar av särskilt lokalt eller regionalt intresse skulle kunna medges. Vi anser fortfarande att detta är angeläget och föreslår införandet av en sådan regel.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skilda valdagar för valen till kommunfullmäktige respektive valen till riksdagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skall bli lättare att genomföra kommundelningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skall bli lättare att införa direktval till kommundelsnämnder,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skall bli möjligt att genomföra extraval i kommuner och landsting,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kraftigt minska antalet kommunala bolag,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka de direktvalda organens inflytande och bestämmanderätt,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riksdagen i särskilda fall skall kunna tillsätta särskilda riksdagskommissioner,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall undvika att avge propositioner under riksdagens allmänna motionstid,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statsråd ej skall ha rätten att vägra svara på interpellationer,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett stärkande av personvalsinslaget i valen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Lagrådet även skall kunna granska förslag till ändringar av grundlagarna,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa uppenbarhetsrekvisitet i lagprövningsrätten,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten skall utforma nya principer för fördelningen av sändningstillstånd för digitala markbundna TV-sändningar,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upphäva stopplagen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att undantag för sändningar av särskilt lokalt eller regionalt intresse skall kunna medges från det s.k. riksförbudet.
Stockholm den 28 oktober 1998
Helena Bargholtz (fp) Barbro Westerholm (fp)