Under senare år har riksdagens inflytande inom politiken beskurits. Den främsta anledning härtill är EU- medlemskapet. Genom medlemskapet har lagstiftningsmakt övergått från riksdagen till EU:s ministerråd. I ministerrådet utövas medlemsländernas inflytande av representanter för regeringarna. Därigenom kan man säga att lagstiftningsmakt övergått från riksdagen till regeringen.
Den nuvarande budgetprocessen är ett uttryck för samma tendens. Hela idén med budgetprocessen handlar om att stärka regeringen på riksdagens bekostnad. Genom att först anta ett utgiftstak och därefter de olika delarna i budgeten, där delarna - utgiftsområdena - i princip är låsta av systemet med utgiftstak, binder man i förtid riksdagens möjligheter. Enligt regeringsformen (RF) skall riksdagen ha den avgörande makten över statens ekonomi. Som folkets främsta företrädare skall riksdagen vara lagstiftare, besluta om skatter till staten och besluta om hur statens medel skall användas.
Idéerna bakom den nya budgetprocessen som riksdagen nu tillämpat i några år spänner egentligen mot RF. Teorin bakom budgetprocessen är en åskådning enligt vilken ekonomisk politik skall anses vara en expertverk- samhet, där riksdagen och politik som reflekterar folkviljan utgör ett hot mot de sociala nedskärningar och det ständigt vidgade inflytandet för rent marknadstänkande som är en del av denna ekonomiska dogm. Men det finns ingen objektiv - av samhällets sociala och politiska konflikter oberoende - ekonomisk politik.
Det är dessutom inte så att den nya budgetprocessen löser problem med t.ex. underskott i stadsbudgeten. När statsbudgeten tidigare uppvisat under- skott har det inte berott på att ökade underskott uppstått under själva riksdagsbehandlingen.
Vi noterar med tillfredsställelse att konstitutionsutskottet enhälligt gått i riktning mot den kritiska hållning till budgetprocessen som Vänsterpartiet intar. KU understryker i betänkande 1997/98:27 ett instämmande i talmans- konferensens mening, att en mera allmän utvärdering av budgetprocessen bör komma till stånd i början av den nu inledda mandatperioden. De noterar att denna utvärdering är så mycket mer angelägen eftersom det finns kritik bland ledamöter och partigrupper av hur budgetprocessen har fungerat. I betänkandet står även att "Utvärderingen bör, enligt utskottets mening, ske med inriktning på att stärka riksdagens inflytande". Vi står bakom denna ståndpunkt, och vill därutöver tillägga följande.
Det faktum att regeringen i vårpropositionen regelmässigt hemställer om godkännande av en preliminär fördelning av utgifterna på utgiftsområdena, leder till oönskade konsekvenser. I praktiken tvingas oppositionspartierna genom detta att redovisa förslag till alternativ fördelning på utgiftsområden för de kommande tre åren. I realiteten har den vårekonomiska propositionen därmed lett till en riksdagsbehandling av kommande årsbudget redan under våren. Detta förhållande står ej i överensstämmelse med intentionerna bakom den nya budgetprocessen.
Ett annat problem är att tidsramarna för höstens budgetarbete blir mycket snäva vid valår. Om en regering som i år också skall undersöka förutsätt- ningarna för sin majoritet blir tidsramarna än mindre. Skulle ett valresultat dessutom medföra att en ny regering eller en ny regeringskoalition behöver formas och tillträda, blir tiden för budgetarbetet ytterligare pressad, till förfång inte bara för riksdagen utan även för väljarnas utslag i valet.
Den allmänna utvärdering som skall ske bör enligt Vänsterpartiets mening bedrivas med stor skyndsamhet. Lämpligt fora för utvärderingen bör vara en utredning under talmanskonferensen. Utredningen bör också ges i uppdrag att utarbeta konkreta förslag ägnade att öka riksdagens inflytande över den ekonomiska politiken - i samklang med RF - samt göra en ordentlig prövning av frågan om en flyttning av valdagen från september till första veckoslutet i juni.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar uppdra åt talmanskonferensen i den förestående allmänna utvärderingen av budgetprocessen att utarbeta förslag som stärker riksdagens ställning enligt vad i motionen ovan anförts,
2. att riksdagen prövar frågan om tidpunkten för valdagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 oktober 1998
Kenneth Kvist (v)
Mats Einarsson (v) Britt-Marie Danestig (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Lennart Gustavsson (v) Peter Pedersen (v) Kalle Larsson (v)