Två rättssystem
EU-medlemskapet har inneburit att det numera finns två rättssystem i Sverige - EG-rätten och den svenska rätten. Systemen skiljer sig åt på en rad punkter. T.ex. har Sverige följt principen att lagarna skall innehålla en låg detaljeringsgrad. Kortfattade lagar har "fyllts ut" i förarbetena. Inom EG-rätten finns det sällan några förarbeten. EG-direktiven är därför vanligtvis detaljerade, vilket resulterar i att den nationella normgivning som föranleds av direktiven ofta är mer detaljerad än sedvanlig svensk normgivning.
I Sverige spelar förarbetena en avgörande roll för rättstillämpningen. I vissa fall har regleringar t.o.m. inte kunnat utläsas från lagtexten, utan först i samband med förarbetena. I förarbetena har syftet bakom lagtexten redovisats och lagtexten tolkats. Vid införlivandet av EG-rätten kan inte förarbetena utnyttjas på samma sätt som tidigare. Det nationella införlivandet kan endast ske i form av författningstext, och det saknas möjlighet att införliva delar av direktiven genom uttalanden i de svenska förarbetena. Det är dessutom inte möjligt att i förarbetena "fylla ut" EG-rätten, dvs. den svenska lagstiftaren kan inte redogöra för hur EG-rätten skall tolkas. EG- domstolen har exklusiv rätt att tolka direktiven.
Förarbetenas framtida roll är oklar
Eftersom det krävs att EG-rätten införlivas i den nationella lagstiftningen, och inte i förarbetena, kan de svenska förarbetenas roll även komma att förändras vad gäller sedvanligt nationellt lagstiftningsarbete. Förarbetenas framtida roll är härmed oklar. Även utskottsbetänkandenas betydelse kan komma att förändras i framtiden, särskilt i samband med införlivande av EG-rätt, eftersom stora delar av regeringens propositioner är föranledda av redan fastlagda EG-direktiv.
Redan i dag finns en tendens att lagtext "vinner" på förarbetenas bekostnad.
Miljöpartiet anser att regeringen bör utreda EG-rättens och den nya rättskulturens effekter på den svenska nationella rätten. Förarbetenas framtida funktion och betydelse bör belysas, liksom utskottsbetänkandenas roll. Det finns ett flertal oklara frågor som gäller integreringen av de olika rättskulturerna, och utredningen bör analysera de framtida effekterna av den förändrade situationen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om EG-rättens och den nya rättskulturens effekter på den svenska nationella rätten.
Stockholm den 27 oktober 1998
Per Lager (mp)