I stort fungerade personvalsinslaget i årets val bra. Visst finns det randanmärkningar att göra på enskilda inslag i vissa kampanjer. Den omdiskuterade risken att politiken, värderingarna och åsikterna hamnar i bakgrunden och personfixering i förgrunden blev på det stora hela taget inte verklighet.
Ännu känns det dock för tidigt att helt blåsa faran över. Det finns all anledning att under ett par val noggrant följa utvecklingen innan man gör större ändringar. Därav följer också att de spärrar som sattes upp inför 1998 års val tills vidare bör kvarstå oförändrade.
Däremot finns anledning att göra en del ändringar vad gäller konkreta problem som uppmärksammades under valrörelsens gång. Ett sådant är risken att den lista som över 90 % av väljarna kan vara till freds med kan kullkastas genom att drygt 8 % (vad gäller riksdagsvalet) kan rösta fram en kandidat. Denna minoritetens seger över majoriteten är naturligtvis inte värdig ett nytt valsystem.
I en tid när många väljare har svårt att välja parti, uppemot var tredje väljare bestämmer sig först under de sista veckorna före valet, är det troligt att många avstår från att rösta på kandidater. Att därutöver välja mellan flera hundra kandidater gör ju knappast valet lättare. Man anser sig kanske helt enkelt inte ha nog kännedom om de enskilda kandidaterna. Därutöver finns det väljare som gör ett aktivt val i att inte kryssa för någon kandidat i avsikt att markera att de har förtroende för partiernas nominering.
I valrörelsens slutspurt uppmanades väljarna från flera håll att i de fall de uppskattade den lista som partierna satt samman att kryssa för första namnet på listan. Detta innebär förstås en garanti/större möjlighet för att det översta namnet väljs in samt en minskad möjlighet för kandidaterna längre ner (eftersom en andel av rösterna koncentreras på översta namnet) att passera gränsen.
I partier med endast ett mandat i varje valkrets fungerar denna modell ut- märkt. Men i valkretsar där samma parti har mer än ett mandat hjälper knappast uppmaningen att kryssa för första namnet. Den som är placerad tvåa eller trea har knappast mer än marginellt nytta av uppmaningen att kryssa för första namnet.
Principen borde vara att ge de väljare som vill, möjlighet att uttrycka sitt stöd för den av partiet uppsatta listan. Lämpligtvis kan detta ske genom en därför avsedd ruta. Om mer än hälften av ett partis väljare inom en valkrets väljer att använda sig av denna möjlighet skulle därmed naturligen person- kryssen falla. Mer än hälften av partiets väljare har ju då sagt sig vilja ha just den ordningen som partiet självt satt upp. Om däremot färre än hälften skulle använda sig av denna möjlighet bör kryssen räknas på samma sätt som i 1998 års val.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förändringar i personvalssystemet.
Stockholm den 22 oktober 1998
Martin Nilsson (s)