Den personliga integriteten är väsentlig i en rättsstat. Dessvärre kan den hotas på olika sätt. I denna motion behandlas svåra integritetsproblem inom den offentliga sektorns sjukvård.
Inom sjukvården samlas utomordentligt känsliga uppgifter om enskilda personer. Sekretesslagen förbjuder spridning av uppgifter om en patients hälsotillstånd, medicinsk behandling, uppgifter om privatliv som lämnats i förtroende etc. Det finns dock ett långtgående undantag. I 14 kap. sekretess- lagen stadgas att sekretess inte hindrar att en myndighet fattar beslut att överlämna sekretessbelagd information till en annan myndighet, om detta tillåts i lag eller genom av regeringen utfärdad förordning.
Socialtjänstlagen 1980:620 stadgar dessutom att vissa uppgifter av känslig natur inom sjukvården skall överlämnas till socialtjänsten, om uppgifterna berör barn och ungdomar. I utskottsyttrandet från riksdagens socialutskott (SoU 1979/80:44, s. 113) fastslås att rapporteringsplikten inte enbart gäller klara fall för socialtjänstens ingripande utan också mer oklar information, som kanske kan ge upphov till ingripande från de sociala myndigheterna.
Två mål gällande svensk sjukvårds rätt att utlämna intima och personliga uppgifter till annan myndighet, i det ena fallet socialmyndighet och i det andra till en försäkringskassa, har prövats i Europadomstolen. Frågan gällde om det nu beskrivna förfarandet inte utgör ett brott mot konventionen om de mänskliga rättigheterna enligt artiklarna 6 och 13.
Uppgifter som patienter lämnar i god tro i förlitande på den allmänna tystnadsplikten har överförts till annan myndighet vid behandlingen. I fallet "Case of Anne-Marie Andersson v. Sweden 72/1996/691/883" framkom att sjukvården inte ens har skyldighet att meddela den berörda individen att information överförts till i det här fallet socialtjänsten. Någon överklagande- rätt gällande myndighetens beslut om informationsöverföringen kan då inte heller existera.
Vid domstolsprövningen kom således Europadomstolen fram till i sin huvudmotivering att eftersom det inte finns någon svensk lag som förbjuder att känsliga patientdata överlämnas från en myndighet till en annan utan att patienten underrättas, har ej heller ett brott mot de mänskliga rättigheterna förekommit. Domsmotiveringen kan tyckas bygga på ett cirkelresonemang men samtidigt sätter den fokus på en allvarlig brist i svensk rätt. Integritets- skyddet för patienter inom sjukvården kräver bestämmelser om att beslut att lämna över sekretessbelagda handlingar till en myndighet måste bygga på ett formellt myndighetsbeslut och vidare fordras att patienten skall underrättas om beslutet. Patienten skall vidare ges en laglig möjlighet att överklaga beslutet och upplysas om att han/hon har tre veckor på sig att överklaga detta till länsrätten. Inget utlämnande av sekretessbelagd information kan ske förrän beslutet/domen vunnit laga kraft.
Nuvarande handläggningsrutiner bygger i normala fall på att en överläkare utan större kunskaper i juridik fattar beslut om att lämna ut sekretessbelagda uppgifter. I normalfallet informeras inte ens patienten. Ett sådant förfarande är inte förenligt med det krav som måste ställas på en rättsstat.
Sammanfattning
Ett minimikrav när det gäller sjukvårdens beslut att utlämna sekretessbelagda uppgifter, som sjukvården erhållit under den tysta förutsättningen att tystnadsplikt råder, är att patienten underrättas och att en tillräcklig tidsfrist föreligger för ett eventuellt överklagande samt att utlämnande av sekretessbelagd information inte får ske förrän beslutet vunnit laga kraft. Dessa regler bör föreskrivas i lag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en lag som reglerar utlämnandet av patientdata från sjukvården till annan myndighet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 oktober 1998
Margit Gennser (m)