Bit för bit har omfattningen och inriktningen av Säpos och IB:s inrikespolitiska verksamhet kommit till offentligheten. Mer eller mindre motvilligt har ansvariga eller inblandade sett sig tvungna att vidgå sådant som tidigare förnekats. Åsiktsregistrering har förekommit. Rättsövergrepp - om inte alltid i form men i sak - har begåtts.
Människor som tillhört organisationer som bedrivit en helt öppen och legal politisk verksamhet har övervakats, registrerats och blivit rapporterade som säkerhetsrisker utan att de själva haft en möjlighet att försvara sig mot anklagelserna. Människor har stoppats att få sökta arbeten, i sina möjligheter till befordran, att komma in på vissa utbildningar eller att ikläda vissa förtroendeuppdrag. Stat och partiintressen har blandats. Arbetskamrat har förmåtts bli angivare mot arbetskamrat.
I en historisk situation där demokratin angrips, där brott riktade mot demokratiska institutioner och enskildas demokratiska rättigheter, där människor utsätts för hets och övergrepp för att de inte har en viss nationalitet eller för att de är homosexuella, där spioneri, sabotage, terrorism förekommer behövs en säkerhetstjänst. Men den måste verka i respekt för demokratiska rättigheter och rättssäkerhet. Den får aldrig användas för att stämpla mot vissa åsikter, mot öppet framförd och legal samhällskritik utan skall riktas mot kriminella aktiviteter och misstänkta förberedelser till sådana. Här tycks övertrampen ha varit många.
Flera utredningar har under åren tillsatts för att granska hur det "inrikes spioneriet" bedrivits, men de senaste årens avslöjanden kring de hemliga aktiviteterna visar att det fortfarande återstår åtskilliga mörka och mörklagda sidor kring dessa. Kraven har därför rests på en sanningskommission med befogenhet att höra inblandade och ansvariga personer under ed. Tanken på denna har hämtat intryck från de starkt positiva norska erfarenheterna där den s.k. Lundkommissionen utrett motsvarande förhållande.
Regeringen har hittills bemött dessa krav genom att hänvisa till och initiera forskningsprojekt och genom att lägga ut ett uppdrag på Registernämnden att granska hur Säpo påverkat enskilda, men inte heller detta syns vara tillräckligt. Flera forskare har påtalat att deras möjligheter är alltför begränsade. Människor som sitter inne med viktiga upplysningar är ännu bundna av tystnadsplikt. Material är fortfarande hemligstämplat eller påstås vara förkommet. Inte heller registernämndens granskning torde vara tillräcklig - den är, om än ett kontrollerande organ, ändå sammansatt med politisk representation från de partier som burit huvudansvaret för den verksamhet som måste granskas.
En sanningskommission måste bestå av personer som är frikopplade från myndighets- och partiintressen. Den måste bestå av betrodda personer med allmänt erkänt stor integritet och starkt civilkurage. Inför en sådan kommission måste de personer som kallas för att lämna informationer vara lösta från sina tystnadslöften och kunna höras under ed.
Personalkontroll förekommer än i dag - och med 1996 års säkerhetslag har möjligheterna till sådan snarast vidgats. Desto viktigare är att kartlägga de historiska erfarenheterna. Det handlar om vår rätt till vår historia. Det handlar om att människor som råkat ut för myndighetsmissbruk måste få upprättelse. Det handlar om att ge allvar åt alla deklarationer om värdet av demokratin.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till tillsättande av en sanningskommission att granska Säpos och IB:s inrikes verksamhet.
Stockholm den 19 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Kenneth Kvist (v) Mats Einarsson (v)