Under 1900-talet har en rad demokratiska rättigheter, sociala rättigheter m.m. tillkommit. Det är självklart att i sammanhanget lyfta fram införandet av allmän och lika rösträtt, liksom olika rättigheter avseende arbetsmarknaden, trygghetssystemen osv. Införandet av de olika rättigheterna har inte varit okontroversiellt. Debatten har ägt rum i riksdagen, men inte minst burits fram av olika rörelser utanför parlamentet. Här har olika folkrörelser spelat en avgörande roll. I många fall har riksdagens olika partier haft skilda uppfattningar. En del partier har historiskt intagit positioner och ställningstaganden, som de kanske ångrar i dag med facit i hand. Vem vet?
Med anledning av den debatt som flammat upp om olika politiska "ismer" och dess förankring i det svenska politiska livet idag, så vore en uppdatering i systematisk form av samtliga partiers ställningstaganden, anföranden, motioner, interpellationer, frågor, voteringar och reservationer vid införandet av det stora antalet rättigheter, som lagstiftats i Sveriges Riksdag, ett bra faktaunderlag för en seriös debatt i framtiden. Genom en upplysande "Demokratikatalog" kunde t.ex. demokratidebatten föras med fakta, inte med ideologiskt betingade vinklingar och påståenden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtagandet av en "demokratikatalog", som belyser olika partiers ställningstaganden m.m. vid införandet av olika rättigheter under 1900-talet.
Stockholm den 23 oktober 1998
Peter Pedersen (v)