Sammanfattning
En grupp som förföljts, utestängts, osynliggjorts och diskriminerats på ett för ett demokratiskt samhälle oacceptabelt sätt är de homosexuella. Trots stora framsteg i synen på homosexualitet, tvingas vi konstatera att hot och övergrepp mot enskilda homosexuella, liksom hets mot de homosexuella som grupp, sannolikt har ökat kraftigt under senare år. Samhället måste tydligt visa att övergrepp mot och diskriminering av homosexuella icke accepteras. Det kan ske på många olika sätt. Men det är särskilt viktigt att våra grundlagar är entydiga på denna punkt. Vänsterpartiet föreslår därför en förstärkning av grundlagssskyddet för homosexuella, dels genom förbud mot diskriminering, dels genom förtydligande av lagen om hets mot folkgrupp.
Diskriminering av och hets mot homosexuella
Regeringsformens 1 kap. 2 § inleds med orden: "Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet." Det råder sannolikt mycket bred enighet om att denna grundläggande humanistiska princip bör genomsyra hela samhällslivet, alltså även det samhälle som inte innefattas i begreppet den offentliga makten. Samtidigt tvingas vi konstatera att verkligheten ser annorlunda ut. Orättvisor, diskriminering, förföljelse och hot är alltjämt en plågsam verklighet för många människor, även i vårt land.
Under större delen av vårt sekel, som i många andra avseenden kännetecknats av tilltagande tolerans och rättvisa, har de homosexuella fått vänta på rättigheter som andra grupper sedan lång tid betraktat som självklara. Såväl inom arbetarrörelsen som inom den i andra avseenden upplysta delen av borgerligheten, var det länge endast ett fåtal röster som vågade utmana fördomarna och öppet kämpade för de homosexuellas likaberättigande. Ända in på 1970-talet betraktades homosexualitet officiellt som en sjukdom.
På senare år har dock mycket förändrats. Den allmänna inställningen till homosexualitet har blivit allt mer tolerant. Flera rester av diskriminerande lagstiftning har undanröjts helt eller delvis, t.ex. genom lagen om s.k. registrerat partnerskap. Lagstiftning mot diskriminering av homosexuella har införts och ytterligare skärpningar diskuteras. Politiker, artister och andra offentliga personer kan öppet framträda som homosexuella, utan att detta behöver leda till allmänna fördömanden från samhällets sida. Som en avgörande kraft bakom denna positiva utveckling bör de homosexuellas egna organisationer framhållas.
Samtidigt kan vi konstatera att hot och övergrepp mot enskilda homosexuella, liksom hets mot de homosexuella som grupp, sannolikt har ökat kraftigt under senare år. Högerextrema och fascistiska grupperingar och deras medlemmar har gjort sig skyldiga till allt grövre brott riktade mot homosexuella, inklusive åtskilliga mord. I deras propaganda är hets mot homosexuella en lika självklar och framträdande del som angreppen mot judar, svarta, "invandrare" och andra grupper som av dessa obehagliga krafter utsetts till fiender. Samhället, och i synnerhet den lagstiftande församlingen, Sveriges riksdag, måste tydligt visa att övergrepp mot och diskriminering av homosexuella icke accepteras. Det kan och bör ske på många olika sätt och i många olika sammanhang. Men av särskild betydelse är att se till att våra grundlagar är entydiga på denna punkt. Så är i dag inte fallet.
Förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning
I regeringsformen saknas ännu uttryckliga förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning. I 1 kap. 2 § RF sägs att män och kvinnor skall tillförsäkras lika rättigheter samt att etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjlighet att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv bör främjas. Inget sägs om lika rättigheter oavsett sexuell läggning. I 2 kap. 15 § RF återfinns förbud mot diskriminering i lag eller annan föreskrift på grund av ras, hudfärg eller etniskt ursprung och i 16 § sägs att ingen medborgare får missgynnas på grund av kön. Något förbud mot diskriminerande lagstiftning med hänsyn till sexuell läggning finns inte. Det har tidigare i debatten framförts att förbud mot diskriminering på grund av "sexuell läggning" skulle kunna tolkas som ett skydd för t.ex. pedofiler. Det menar vi är en orimlig tolkning. Även bortsett från att pedofili knappast är att betrakta som en "sexuell läggning" jämförbar med homo- och heterosexualitet, så innebär ett diskrimineringsförbud inte att annars straffbara handlingar, t.ex. övergrepp mot barn eller framställning, spridning och innehav av barnpornografi, skyddas. På samma sätt är det med religionsfriheten, som ju inte innebär att brottsliga handlingar blir tillåtna genom att de utförs i ett religiöst sammanhang eller ges religiösa motiveringar. Vänsterpartiet menar att riksdagen av regeringen bör begära förslag om tillägg till regeringsformen som innebär skydd för homosexuellas likaberättigande och förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning.
Hets mot folkgrupp
I tryckfrihetsförordningens s.k. brottskatalog i 7 kap. anges i 4 § p.11 som tryckfrihetsbrott "hets mot folkgrupp, varigenom någon hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse". Hit bör även tillföras begreppet "sexuell läggning".
För att en gärning ska utgöra tryckfrihetsbrott enligt grundlagen krävs att den dessutom är straffbar enligt lag. Därför måste samtidigt även mot- svarande gärning tillföras brottsbalken, lämpligen i 16 kap. 8 §:
Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa till böter.
Riksdagen bör av regeringen begära förslag till ändring av 7 kap. 4 §:11 TF samt av 16 kap. 8 § BrB med denna innebörd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av regeringsformen innebärande förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av 7 kap. 4 §:11 tryckfrihetsförordningen samt 16 kap. 8 § brottsbalken innebärande förbud mot hets mot folkgrupp med anspelning på sexuell läggning.
Stockholm den 24 oktober 1998
Mats Einarsson (v)
Kenneth Kvist (v) Kalle Larsson (v) Peter Pedersen (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig (v) Ulla Hoffmann (v) Lennart Gustavsson (v) Tasso Stafilidis (v) Tanja Linderborg (v)