I Sverige äger utländska medborgare rätt att rösta vid kommunalval under förutsättning att de varit kyrkoskrivna i tre år före den 1 november året innan valåret. Inom EU gäller i stort att EU-medborgare äger kommunal rösträtt i det EU- land man är kyrkoskriven. Däremot lär endast Danmark, Finland, Norge och Holland ha rösträttsregler för övriga utlänningar i likhet med vad som gäller för Sverige.
De svenska kommunala rösträttsreglerna för utländska medborgare har inte varit framgångsrika. Valdeltagandet, i praktiken intresset för att påverka politiken, bland nämnda kategorier, har varit lågt och det finns inget som pekar på att den situationen skall förändras. Det finns således anledning att fråga huruvida majoriteten av utländska medborgare har intresse av att deltaga i kommunalval. Dessutom innebär nuvarande rösträttsregler att effekter skapats som knappast kan ha varit förutsedda.
Personer med oklar identitet tillåts rösta i kommunalval. Samma gäller för personer beträffande vilka det föreligger utvisningsbeslut som ännu icke verkställts och de som avtjänar fängelsestraff dömt i kombination med utvisning.
Lagen borde ändras i så måtto att rösträtt för utländska medborgare vid kommunalval inte medgivs i de fall identiteten inte är fastställd eller beslut om utvisning föreligger.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av ändringar i vallagen för utländska medborgare vars identitet inte är säkerställd samt i de fall utvisningsbeslut föreligger.
Stockholm den 22 oktober 1998
Sten Andersson (m)