Lagrådet spelar en viktig roll i Sveriges lagstiftningsarbete. Det har främst till uppgift att granska viktiga lagförslag innan regeringen lägger fram dem för riksdagen. Men även ett riksdagsutskott kan be Lagrådet yttra sig innan riksdagen tar slutlig ställning till en lag.
I Lagrådet ingår domare från Högsta domstolen och Regeringsrätten. På grund av den stora arbetsbördan fördelas arbetet på två avdelningar med tre personer i varje.
I den allmänna debatten händer det ibland att Lagrådet omtalas som en slags domstol. Men Lagrådet har inte till uppgift att fälla någon dom. I stället har Lagrådet att som ett expertorgan ge synpunkter på nya lagförslag. Det är aldrig Lagrådet som har sista ordet. Efter det att de tre juridiska experterna i Lagrådet sagt sitt är det regeringens och riksdagens sak att ta ställning till hur lagtexterna skall utformas. Det slutliga ansvaret ligger alltid hos riksdagen.
För oss lagstiftare är rådet från Lagrådet en tillgång. Jag ser ständigt nya exempel på att lagarna blir bättre formulerade genom att vi tar vara på Lagrådets synpunkter. Goda och tydliga lagar är bra för medborgarna och därför är också Lagrådet till gagn för svenska folket.
I den politiska debatten förekommer ibland att partier och debattörer frestas att blåsa upp kritiska synpunkter från Lagrådet på ett helt orimligt sätt - inte för att kritiken som sådan är så tung och övertygande utan för att det just är Lagrådet som för fram den. Det finns tyvärr åtskilliga exempel på att debatten blivit hårt vingklippt genom att en del debattörer gärna gömmer sig bakom Lagrådets auktoritet. I stället för att argumentera i sak hävdar de till exempel att det rent principiellt skulle vara olämpligt om riksdagen går emot "ett enhälligt lagråd".
Men även Lagrådet måste givetvis som alla andra finna sig i att dess analyser och argument utsätts för en öppen och kritisk granskning. Lagrådet får yttra sig över lagkomplex på vitt skilda områden, och det ligger i sakens natur att de tre domarna inte kan vara experter på allt. Lagrådets yttranden kommer därför i praktiken att bli av skiftande kvalitet.
I själva verket skulle det ha varit oklokt och olyckligt om riksdagen utan undantag hade följt Lagrådet. Då skulle vi till exempel i Sverige
- inte fått lagstadgad åttatimmarsdag 1919
- inte avskaffat dödsstraffet 1921
- inte gett kvinnan rätt att bli domare 1923
- inte fått lagstadgad semester 1938
- inte genomfört den moderna barnavårdslagen 1960
- inte givit de sämst ställda pensionärerna de förbättringar som 1987 följde i engångsskattens spår.
Varje politiskt parti kan säkert ge sina egna exempel på när man tyckt att det skulle varit olämpligt att följa rådet från Lagrådet. Ändå ser jag övervägande fördelar med nuvarande system. Lagrådet har många gånger hjälpt riksdagen att ge lagarna en bättre och tydligare utformning.
Det finns dock en brist i dagens system som snabbt bör avhjälpas. Lagrådets ledamöter har i en särskild lag fått rätt till tre månaders ledighet om året. Det innebär att Lagrådet vanligen har ett mycket långt sommar- uppehåll. I år var Lagrådets första avdelning ledig 15 juni-24 augusti, medan den andra avdelningens ledighet började omkring midsommar och varade till den 1 september.
Enligt uppgifter som jag fått från tjänstemän i Regeringskansliet leder Lagrådets långa semesterperiod till att arbetet med viktiga reformer och lagförbättringar försenas. Eftersom sådana förseningar ytterst är till förfång för Sveriges medborgare måste vi få en effektivare ordning för lagstiftnings- arbetet.
Även om man alltså inte direkt kan jämföra Lagrådet med en domstol, bör det ändå noteras att Högsta domstolen och Regeringsrätten aldrig stänger helt för semester. Visserligen har de ett sommaruppehåll om fyra respektive två veckor, men under denna tid har de ständigt en jouravdelning i tjänst.
Det är orimligt att viktiga reformer försenas på grund av att Lagrådet stänger igen under sommaren. Den nuvarande ordningen bör ändras så att Lagrådet vid behov kan lämna yttranden under hela året.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att ändra Lagrådets arbete så att viktiga reformer inte riskerar att försenas.
Stockholm den 21 oktober 1998
Jan Bergqvist (s)