Lobbyismen som fenomen stammar från den lobby i det brittiska parlamentet, dit parlamentsledamöterna gick för att lyssna till medborgarnas synpunkter. Åsiktsutbytet mellan riksdagsmän och medborgare är en grundpelare i demokratin.
Marknadsföringen av åsikter har dock med åren alltmer professionaliserats och blivit en mycket kvalificerad och högspecialiserad bransch. Stora Lobbydagen och valet av Årets lobbyist är exponenter för detta.
Många intresse- och branschorganisationer har som sin huvuduppgift att få de egna specialintressena att framstå som allmänna riksintressen. Efter hand har också en rik flora av lobbyföretag växt fram, som på konsultbasis åtar sig att söka plantera uppdragsgivarnas åsikter hos medier och politiker - ofta först bland de förra för att sedan få ett tryck på beslutsfattarna. Yrkes- skickligheten har ökat, och framgångarna har ofta varit stora.
Klassiska svenska exempel är LRF:s stoppande av naturgasutbyggnaden i Sverige, och SJ:s lobbyisters kamp (delvis via Naturvårdsverket) gentemot Volvos för att få tjänstebilsförmånerna avskaffade. Det senare höjde allas bilkostnader. USA:s ingripande i Kuwait och FN:s i Bosnien har i medier ofta hänförts till ett stort internationellt lobbyföretag. Moderna lobbyföretag och lobbygrupper har betydelsefulla politiska påverkansmöjligheter.
Det är naturligtvis angeläget att det ur så många aspekter viktiga och värdefulla informationsutbyte, som lobbyverksamheten representerar, lyfts fram i ljuset, och att man finner allmänt accepterade och väl förankrade former för verksamheten.
Lobbyismen är minst lika vanlig i vårt parlament som i andra, och det kan därför vara av vikt att se hur man hanterat frågorna på andra håll.
Ett grundkrav är att riksdagsledamöterna alltid skall vara fullständigt klara över rollfördelningen vid överläggningar med professionella lobbyister - dvs lobbyistens professionella hemvist och vederbörandes uppdragsgivare. Det är också angeläget att kunna beivra desinformation om sådan skulle före- komma.
Därmed torde man också kunna förhindra det politikerförakt som så lätt kan uppstå när folkvalda blir påkomna med att aningslöst gå i andras led- band.
I USA har man sedan länge ett system med registrering av lobbyister, som enligt samfällda uppgifter fungerar väl. Det innebär vissa bestämda förmåner och stor rörelsefrihet för de registrerade lobbyisterna, samtidigt som miss- bruk av rollen medför avregistrering. Europaparlamentet har för ett halvår sedan infört ett likartat system med registrering. Det torde därför nu vara hög tid för Sveriges riksdag att ävenledes införa liknande regler.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att införa ett system med registrering av lobbyister i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 8 oktober 1998
Bertil Persson (m)