Svenska kyrkan är och blir efter ändrade relationer mellan staten och kyrkan ansvarig för den största sammanhållna delen av vårt kulturarv. Det kyrkliga kulturarvet omfattar kyrkobyggnader, prästgårdar och andra byggnader, kyrkogårdar m.m.
De kyrkliga kulturarven har byggts upp under en tusenårsperiod och har därigenom kommit att spegla viktiga delar av Sveriges historia. Detta har också legat till grund för uttalandet vid 1995 års beslut i kyrka-statfrågan där riksdagen konstaterat att de som tillhör Svenska kyrkan inte kan ta hela ansvaret för att vårda det kulturarv som är ett gemensamt nationellt intresse. I samband med principbeslutet konstaterades att staten måste ge ett bidrag till vården av det kyrkliga kulturarvet.
Stödet till Svenska kyrkan har behandlats av flera utredningar under 1980- och 1990-talen. I samtliga fall har konstaterats att detta bidrag bör uppgå till cirka 460 miljoner kronor per år. Även den utredning som tillsattes efter 1995 års principbeslut redovisade ett statsbidrag om 460 miljoner kronor som rimlig nivå.
I propositionen uttalas vidare att staten och Svenska kyrkan skall träffa en långsiktig överenskommelse avseende bevarandet av det kyrkliga kulturarvet. Det kyrkliga kulturarvets betydelse och att det är ett gemensamt intresse att det bevaras motiverar enligt regeringen att en sådan överenskom- melse inte tidsbegränsas utan gäller tills vidare (s. 149).
Ovan nämnda uttalande rimmar illa med de uttalanden som regeringen gör beträffande stödets omfattning. Vi konstaterar att regeringen först år 2009 uppnår den volym som tidigare uttalats vara en rimlig nivå redan för år 1996. Därutöver säger regeringen att stödet skall omprövas 2009 trots att det sam- tidigt sagts att överenskommelsen skall gälla tills vidare. "Om inte erforderlig finansiering kan ordnas inom reformens ram eller det aktuella utgiftsområde, vilket är regeringens ambition, är statens utgångspunkt att väsentligt minska stödet efter tioårsperioden." Om det ekonomiska stödet inte kan upprätthållas kan det enligt regeringen bli nödvändigt att pröva en sänkning av ambitionen vad gäller skyddet av kulturminnena.
Enligt vår mening bör riksdagen uttala att det skall råda överensstämmelse mellan stöd, avtalets omfattning och kulturminneslagens bestämmelser. En sänkning av ambitionsnivån vad gäller skyddet av kulturminnena vore mycket olyckligt. Regeringen bör därför skyndsamt utreda hur skyddet av kulturminnena skall kunna garanteras även efter år 2009. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna känna vad i motionen anförts om en utredning i syfte att garantera skyddet av de kyrkliga kulturminnena.
Stockholm den 21 januari 1999
Marianne Andersson (c) Birgitta Sellén (c)