Den svenska ordningsvakten är förordnad av polismyndigheten och står, i sin verksamhet, under direkt befäl och kontroll av polisen. Ordningsvaktens roll är beroende av allmänhetens förtroende och respekt. I dag är det så att alltför många i denna yrkesgrupp lurar staten på stora summor pengar i undanhållna skatter och avgifter. Detta försvagar förtroendet för både polisen och ordningsvaktsinstitutet. Detta spiller även över på bevakningsbranschen, tyvärr helt oförskyllt.
I Sverige finns i dag ca 16.000 väktare, av vilka drygt 2.000 har för- ordnande som ordningsvakter. Dessutom finns det ca 10.000 ordningsvakter, som står utanför de auktoriserade bevakningsföretagen, sk. frilansande ordningsvakter.
De ca 10.000 frilansande ordningsvakterna får en grundutbildning på 25 timmar. De drygt 2.000 ordningsvakter som finns inom de auktoriserade bevakningsföretagen har samtliga 217 timmar lång utbildning som väktare. Till denna läggs sedan ordningsvaktsutbildningen på 25 timmar. Det är alltså en mycket stor skillnad i grundutbildningen.
Enligt grundregeln är det den lokala polismyndigheten som står för utbildningen. De två största aktörerna på bevakningsområdet, Securitas och Falck Security, har fått dispens av Rikspolisstyrelsen att bedriva ordnings- vaktsutbildning för egen personal. Ett antal andra och mindre företag har förgäves begärt dispens. Samma gäller Väktarskolan, en branschgemensam skola, som är ett resultat av en överenskommelse mellan ALMEGA och Svenska Transportarbetarförbundet. Trots att såväl Securitas som Falck Security var beredda att avstå från sina dispenser fick Väktarskolan avslag av Rikspolisstyrelsen. Detta beslut är överklagat till regeringen.
Den lokala polismyndigheten är mycket ovillig att arrangera ordnings- vaktskurser, oftast med motiveringen att det finns tillräckligt antal förordnande ordningsvakter i området. Antalet kan vara tillräckligt men man arbetar mycket olika. En del arbetar varje veckoslut och även under veckorna. Andra arbetar kanske någon gång i månaden.
Endast i de fall ordningsvakterna, som ett krav från polisen, per telefon eller fax anmäler sig till tjänstgöring, finns överhuvudtaget något underlag. Men även om det finns underlag vågar jag påstå att det alltför ofta inte sker någon kontinuerlig uppföljning. Hur ska dagens hårt ansträngda polis hinna med detta, när det finns så mycket annat och mer påträngande att prioritera.
I Malmö vägrar konsekvent polismyndigheten att erbjuda bevaknings- företagens personal, dvs väktare, platser i de ordningsvaktskurser som man arrangerar. Utrymme ges endast till dem som är medlemmar i ordningsvaktsföreningar eller som är helt fristående från varje form av organisation: taxichaufförer, lagerarbetare, tjänstemän, idrottsledare eller vad de nu kan ha för ordinarie sysselsättning.
Följaktligen är det enbart Securitas och Falck Security i Skåne som kan få fram ordningsvaktsutbildade väktare genom sin egen utbildning. Detta är direkt konkurrenshämmande och det måste ifrågasättas om man bryter mot konkurrenslagens bestämmelser om fri konkurrens.
Indirekt stödjer polismyndigheten härmed de frilansande ordnings- vakternas verksamhet, en grupp där mångas vandel kan ifrågasättas. Bland de 10.000 frilansande ordningsvakterna påstås det finnas ett stort antal som helt eller delvis arbetar svart. Det vanligaste är att han eller hon tar med sig krogars garderobskassa som betalning.
Landets samtliga 10.000 frilansande ordningsvakter finns i register inom varje länspolismyndighet. När ordningsvakterna föreläggs att anmäla sin tjänstgöring finns dokumentation om detta. De ideella ordningsvakts- föreningarna fördelar ofta uppdragen mellan sina medlemmar. Sannolikt dokumenteras även detta.
Med denna dokumentation är det inte särskilt svårt att genomföra en riktad skatterevision. Man kan fråga sig varför skattemyndigheterna inte har gjort detta? Ordningsvaktens uppdrag bygger på personlig lämplighet, kompetens och förtroende. Det är därför mycket viktigt att han eller hon själv är "vit" i skattehänseende.
Bevakningsbranschen har föreslagit att samtliga ordningsvakter ska inlemmas som behovsanställda i de auktoriserade bevakningsföretagen. Därigenom skulle rekrytering, utbildning, arbetsledning, social trygghet samt inte minst inbetalning av skatter och avgifter bli en naturlig del av verksamheten.
Polisen har i dag ingen eller ringa kontroll över ordningsvakterna, deras kompetens, lämplighet eller frekvens avseende tjänstgöring. Genom en sammanslagning med bevakningsbranschen, skulle polisen, genom bevakningsföretagens organisation, arbetsledning, lönerapportering och utbildningssystem, när som helst kunna begära den information de behöver för sin kontroll av verksamheten. Denna kontroll skulle dessutom inte kräva några polisiära resurser för genomförandet. Allt arbete skulle utföras i företaget.
Personlig lämplighet och kompetens är mycket viktig. Den lämnas vind för våg beträffande de frilansande ordningsvakterna, då ingen tar ansvar för detta. De juridiska förutsättningarna kring gripande, omhändertagande och avvisning måste fördjupas. De återkommande störningar, ofta med inslag av våld, som ordningsvakten ställs inför kräver bättre kunskaper i konflikt- hantering, argumentationsteknik, personligt uppträdande och psykologi. Det är också mycket viktigt att ordningsvakten får en avsevärt mycket bättre kännedom om riskerna vid ingripande med våld mot drog och/eller alkoholpåverkade personer. Grepp- och fasthållningsteknik samt användande av handfängsel bör därför belysas ytterligare.
Ett område som i dag överhuvudtaget inte berörs i ordningsvakts- utbildningen är förebyggande och släckande brandåtgärder samt utrymnings- teknik. Under senare år har ett antal incidenter med bränder och avsiktligt utlösta rökfacklor inträffat. Det vore synnerligen värdefullt om landets ordningsvakter fick en grundläggande introduktion i brandförebyggande åtgärder samt släcknings- och utrymningsteknik.
Utbildningen på idag 25 timmar måste förlängas med minst 15 timmar ytterligare till 40 timmars grundutbildning. Men det måste också till en vidareutbildning, en årligen återkommande vidareutbildning på 8 timmar. Detta bör kopplas till frågan om förlängt förordnande, så att endast den som genomgått den årliga utbildningen kan få ett förlängt förordnande.
Utbildningen av ordningsvakter bör kunna genomföras av annan än polisen. Detta föreslog också Trygghetsutredningen i sitt slutbetänkande. Utbildningen bör utföras av de större bevakningsföretagen och särskilda utbildningsföretag. Såväl kursinnehåll som instruktörer ska i dessa fall godkännas av polismyndigheten. Den som utbildas för "frilanstjänstgöring" ska själv stå för den kostnad som i dag drabbar polismyndigheten samt kostnaden för utbildningsmaterialet. Samma gäller för de auktoriserade bevakningsföretagen, som får väktare ordningsvaktsutbildade hos polisen. Det är både otidsenligt och opraktiskt att belasta polismyndigheten med kostnader för utbildning av externa personer.
Landets ca 10.000 frilansande ordningsvakter bör få en tillhörighet med bevakningsbranschen, förslagsvis som behovsanställda ordningsvakter till de auktoriserade bevakningsföretagen. Därigenom får de en arbetsgivare, som tar ansvaret för urval och rekrytering, utbildning - såväl grundläggande som fortbildning - personlig försäkring och försäkring gentemot kund samt arbetsledning. Vidare skapas förutsättningar för att betalströmmarna kanaliseras enligt formellt korrekta system, vilket bidrar till ett i avsevärd omfattning ökat tillskott i statskassan av såväl skatter som sociala avgifter.
Kostnaden för den som anlitar en ordningsvakt blir sannolikt högre i merparten av fallen, eftersom det till ersättningen då kopplas lagstadgade arbetsgivarkostnader och skatter. Då detta är en helt normal del av samhällets funktioner, torde kostnadsökningen i sig inte kunna utgöra ett argument mot en sammanslagning.
En ytterligare konsekvens blir att polisen, genom bevakningsföretagens arbetsledning och planeringsresurs, får en bättre kontroll och överblick över ordningsvakternas verksamhet än vad som i dag är möjligt. Detta skulle dessutom kunna ske med utnyttjande av färre polisiära resurser. En viktig detalj i detta sammanhang är att ordningsvakternas aktivitet, dvs. antal fullgjorda pass per tidsperiod, skulle blir direkt tillgänglig. I dag, med de betydande bristerna i ekonomisk rapportering, finns ingen egentlig och tillförlitlig möjlighet för polisen att överblicka situationen. En konsekvens av detta har i allt högre grad blivit att såväl enskilda som bevakningsföretag som vill ha ordningsvaktsutbildning, nekas detta med argumentet att tillräckligt antal redan finns. Att många av de förordnade ordningsvakterna är passiva eller kanske till och med olämpliga, är inte känt hos polisen. Trots det hänvisas bevakningsföretagen i dag till den redan förordnade och kanske inte alltid önskvärda gruppen ordningsvakter.
I dag förekommer ingen automatisk kontroll av ordningsvakternas laglydnad under pågående förordnandeperiod. Det är först vid begäran om förnyande, som kontroll sker. Den i dag ända upp till tre år långa fördröjningen är helt otillfredsställande och oacceptabel. Ett system med automatisk återkoppling så snart en ordningsvakt dömts för brott (av viss dignitet) och domen vunnit laga kraft bör därför införas. Vid misstanke om särskilt svår brottslighet bör ett interimistiskt återkallande av förordnande kunna ske.
Enligt gällande bestämmelser är det tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen, som initialt godkänner den som ska anställas i ett auktoriserat bevaknings- företag. Detta gäller inte enbart väktarna utan även styrelseledamöter och kontorspersonal, som blir föremål för prövning. Förnyad kontroll sker därefter på årlig basis.
I praktiken går detta till så att datoriserade personallistor körs mot Rikspolisregistret. I de fall anteckningar finns om domar för brott, gör tjänstemännen vid länsstyrelsen en bedömning av huruvida fortsatt godkännande kan bli aktuellt alternativt diskvalifikation.
De olika länsstyrelserna har dramatiska skillnader i sina bedömningar. I ett fall fick väktaren behålla godkännandet trots att han dömts till fängelse i sex månader (ovillkorligt) för misshandel. En annan länsstyrelse bara 20 mil därifrån återkallar godkännande till följd av snatteridom. Det måste bli en ändring som gör att det finns samma regler över hela landet.
Domar mot ordningsvakter fångas upp enbart i samband med prövning av förnyat förordnande, d.v.s. vart tredje år. Väktarna kontrolleras varje år. Inget av dessa förhållanden är godtagbart ur säkerhetssynpunkt. Det borde flaggas upp omedelbart om någon av dessa kategorier blir misstänkt för brott. En värdetransportväktare kan ju faktiskt dömas för förmögenhetsbrott och fortsätta att köra värde i som längst nästan ett år utan att det blir känt.
Förebyggande arbete är viktigt för att förhindra alla typer av brott. I Norra Fäladen i Lund har ett försöksprojekt pågått sedan 1995. Ordningsvakter patrullerar regelbundet. Inom detta närpolisområde har misshandelsfallen minskat med 10%, inbrott i bostad med 75%, skadegörelsen med 50% och stöld, rån och tillgreppsbrott med 25%. Övriga närpolisområden kan inte visa på sådana siffror. När förebyggande arbete bedrivs och samordning sker blir effekten dramatisk. Detta medför att de polisiära resurserna kan användas i andra viktiga uppgifter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en säkerhetskontroll av ordningsvakter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa en gedigen utbildning av ordningsvakter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vidta åtgärder för att möjliggöra korrekt beskattning av ordningsvakters inkomst.
Stockholm den 21 oktober 1998
Siw Persson (fp)