Redan 1686 års kyrkolag tar upp frågan om informationsskyldighet i samhällets intresse. Bland annat föreskrivs att om någon bekänner att han eller flera utövar brott mot kung och fädernesland, brand, mord eller förgiftning, skall prästerna klarlägga omständigheterna och i första hand förmana och övertala syndaren/na till ånger och bekännelse. Om inte detta lyckas så måste prästerna snarast och försiktigt "om saken åtwarna". Frågan om prästers tystnadsplikt i relation till samhällets ansvar är sådeles av mycket gammalt datum.
Det råder även idag en viss konflikt mellan samhällets intressen och sekretessbelagd bikt ifråga om grova brott, exempelvis mot landets säkerhet. Ifråga om dessa grövre brott kan man ibland höra hur det argumenteras för att samhällsaspekten skall tillåtas väga tyngre än tystnadsplikt och sekretess. Men vid närmare eftertanke så inser man oftast hur viktigt det är att förtro- endet för bikten inte undergrävs.
Brott mot biktsekretessen har hittills varit offentligrättsligt reglerat och efter domstolsbehandling kunnat bestraffas till och med med fängelse. Kyrkans separation från staten medför en avreglering av brott mot tystnads- plikten, som sådeles inte längre kan ge straffpåföljd. Här kommer kyrkan istället att själv administrera disciplinära åtgärder, men kyrkans principiella inställning till bikten har inte förändrats.
Av Buggningsutredningens betänkande framgår att det, i linje med vad som i övrigt gäller enligt svensk rätt, inte föreslås att vissa personalkategorier skall vara undantagna från buggning med flera tvångsmedel utom i fråga om samtal eller meddelanden mellan en misstänkt och dennes försvarare. För präster borde det införas ett förbud mot buggning.
Att hänvisa till den lagfästa proportionalitetsprincipen är bra men inte nog för att garantera sekretess under bikten. Proportionalitetsprincipen anger att skälen för en tvångsåtgärd, ifråga om art, styrka, räckvidd och varaktighet ska stå i rimlig proportion till vad som står att vinna med åtgärden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av bikten som fredad zon för avlyssning med teknisk utrustning.
Stockholm den 12 oktober 1998
Carina Hägg (s)