År 1988 ändrades häkteslagstiftningen efter internationell kritik, en ändring som bland annat innebar att tidsfristerna för inställelse till häktningsförhandling för brottsmisstänkta avsevärt kortades ner. Som ett led i anpassningen till ändringarna infördes något som kallas jourhäktningar under helgerna. Detta innebär att åklagare, domstolar, advokater med flera har jour för att kunna hålla häktningsförhandlingar under helgerna. Då underlaget vad gäller häktningsförhandlingar inte varit tillräckligt stort inom alla tingsrätterna genomförde Domstolsverket gemensam helgberedskap för vissa tingsrätter. I t.ex. nordvästra Skåne har sålunda tingsrätterna i Helsingborg, Ängelholm, Klippan och Landskrona gemensam beredskap under helgerna.
För kriminalvårdens, och i viss mån polisens, räkning innebar lag- ändringen ökade kostnader och större svårigheter att planera sin verksamhet. Detta är särskilt kännbart under vardagar. Då existerar ingen samordning i likhet med den på helgerna. De olika häktningsförhandlingarna lottas då på olika rotlar inom tingsrätterna. Konsekvenserna för kriminalvården kan då bli att man åläggs att inställa flera misstänkta vid samma tidpunkt på olika rotlar och tingsrätter med mycket kort varsel. Detta ställer krav på mycket stora personalresurser för kriminalvården.
Vissa större tingsrätter som t.ex. Malmö har löst häktningsfrågan genom att hålla dem på häktet i Malmö i speciell tingssal i anslutning till häktet med en häktningsdomare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utöka häktningsberedskapen till att omfatta veckans alla dagar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att häktningsförhandlingarna förläggs till häktesorten.
Stockholm den 19 oktober 1998
Maud Ekendahl (m)