Klotter och annan skadegörelse har blivit ett stort samhällsproblem i många av landets kommuner. Problemet är störst i storstäder som Stockholm, Göteborg och Uppsala, men de uppfattas också som stora och växande på andra håll i landet.
Under senare tid har klotterproblemet börjat tas alltmer på allvar av kommuner, trafikföretag, polis och andra myndigheter. Fortfarande finns dock på många håll stora brister i kunskaperna om problemets omfattning och om vilka åtgärder som är nödvändiga och effektiva. Det finns också flera exempel på att man genomför åtgärder som gör större skada än nytta, till exempel klotterskolor och legala klotterväggar.
Kampen mot klotter och annan skadegörelse måste föras på bred front i samhället. Det är nödvändigt med både förebyggande arbete och snabba insatser för att sanera klotter. I detta krävs att kommunala myndigheter inom teknik, skola, socialtjänst, kultur och fritid med mera arbetar samordnat och målinriktat. Arbetet måste också samordnas med de insatser som utförs av trafikföretag, polisen, fastighetsägare med flera.
Bekämpandet av klotter och skadegörelse bör därför prioriteras. Anled- ningarna till detta är flera:
För det första anser många att klottret är inkörsporten till grövre krimina- litet. Vikten av familjens, skolans och andra gemenskapers förebyggande insatser kan inte nog understrykas i detta sammanhang. Barn måste tidigt få lära sig att respektera sina medmänniskor och andras egendom.
För det andra måste stora summor avsättas varje år för att sanera klottret. Dessa pengar skulle kunna användas till mer behjärtansvärda ändamål.
För det tredje så förfular klottret stadsbilden och gör våra offentliga miljöer mindre trivsamma.
För att ge polisen effektiva möjligheter att bekämpa klottret, måste det göras möjligt att visitera personer som på goda grunder misstänks bära på klotterutrustning. Redan nu finns möjligheten att förverka utrustning, men inte att leta efter den.
Idag är maximistraffet för skadegörelse 6 månaders fängelse. Även förberedelse till skadegörelse borde straffbeläggas. Om inte denna förändring görs blir det fortsatt möjligt att fullastad med klotterutrustning ta sig in på en terminal för bussar eller tåg utan att detta får straffpåföljd, så länge man grips innan man börjat skadegörelsen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att bekämpa vardagsbrottslighet i form av klottring.
Stockholm den 28 oktober 1998
Mikael Oscarsson (kd)