Inledning
Vänsterpartiet instämmer i stora delar i regeringens bedömning som redovisas i skrivelsen Lägesrapport i fråga om den ekonomiska brottsligheten, men vi har några kritiska synpunkter.
Det handlar om synen på miljöbrottsbekämpningen, den internationella ekonomiska brottsligheten dvs maffians verksamhet och några synpunkter på antalet balanserade ekobrottsärenden. Dessutom delar vi inte regeringens syn på skattemyndighetens behov av medel för bekämpning av skattebrott och ekobrott. Vidare anser Vänsterpartiet att skattemyndighetens revisorer bör ha rätt att utföra legitimationskontroll vid revisioner och andra kontroller.
Miljöbrott
Hanteringen av miljöbrott har hittills varit minst sagt undermålig och ett samlat och genomgripande grepp är därför välkommet. Det har förekommit allvarliga brister i alla led vid hanteringen av miljöbrott. Endast ett litet antal miljöbrott har anmälts, många ärenden har avskrivits av polis och åklagare. Ett fåtal fall har resulterat i fällande domar, trots att uppenbara miljöbrott har begåtts, och de straff som utdömts har enligt vår mening dessutom varit mycket milda.
De intentioner och visioner som regeringen redovisar i denna skrivelse är relativt heltäckande och framåtsyftande. Vänsterpartiet delar i stora delar regeringens synpunkter och avvaktar med spänning Riksåklagarens kommande miljöbrottsutredning. Utredningens förslag kommer, tillsammans med den nya miljöbalken, som träder i kraft 1 januari 1999, att skapa möjligheter att hantera miljöbrott på ett relevant sätt.
Vi vill dock kommentera två saker som rör miljöbrotten. Det första är att en mer aktiv bekämpning av miljöbrotten kommer att medföra en ökad arbetsbelastning för polis, åklagare och kommunala tillsynsmyndigheter, vilket inte regeringen kommenterar. Det kan lösas antingen genom att mer resurser tillförs eller genom en omfördelning av befintliga resurser - vilket i praktiken innebär en neddragning av annan verksamhet. Vänsterpartiet anser att en framtida resursförstärkning behövs för att ge möjlighet till en effektiv bekämpning av miljöbrotten. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet anser att det inom landets sju åklagarmyndigheter och i varje polisdistrikt ska finnas specifika tjänster och/eller miljöbrottsenheter med ett uttalat och tydligt ansvar för miljöbrott. Detta påpekande grundas på erfarenheter från kommuner där det nu pågår arbete med att samordna och organisera miljöbrottshanteringen mellan polis, åklagare och kommunala/ regionala tillsynsmyndigheter. Detsamma gäller Ekobrottsmyndigheten, där en speciell miljöbrottsenhet med hög kompetens inom området ska bildas. Den ska kunna verka både på nationell och internationell basis. Ekobrotts- myndigheten måste ges befogenheter och möjligheter för att kunna agera kraftfullt på den internationella arenan. Behovet av sådana organisatoriska förändringar framstår tydligt. Även detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Den internationella ekonomiska brottsligheten
I skrivelsen anges att i syfte att fördjupa och utveckla regeringens ekobrottsstrategi inom det internationella området har internationella ekobrottsgruppen företagit en kartläggning och genomlysning av denna. Den visar bl a på ökande internationalisering, ökande inslag av datorisering och ökat inslag av organiserad brottslighet. Läget och utvecklingen i fråga om den internationella ekobrottsligheten följer dessa mönster i de flesta länder, även i Sverige. Regeringen menar dock att den svenska ekobrottsligheten inte i samma grad som i många andra länder har ett nära samband med grov organiserad brottslighet av mer eller mindre maffiabetonat slag. Det är naturligtvis svårt att göra denna typ av bedömningar och Vänsterpartiet kan hålla med om att vi ännu inte i lika stor utsträckning har samma koppling till maffialiknande organisationer som man har i vissa öststater. Det har dock på senare tid förekommit händelser som tyder på att vi i Sverige i allt större utsträckning drabbats av just en sådan utveckling. Vi har också noterat att den brottsbekämpande myndigheten inte ser denna utveckling lika klart. Regeringen anför att det finns "en beaktansvärd risk" att också Sverige "kan komma att beröras" av en sådan ökning. Vi delar alltså inte den bedömningen. Som vi redovisat ovan är det tvärt om så att vi i Sverige redan nu har problem med stora inslag av grov organiserad brottslighet av maffiabetonat slag. Denna maffiaverksamhet, inte minst från Östeuropa, opererar aktivt i Sverige idag. Det är utifrån dessa fakta Sveriges brottsbekämpande strategi måste formas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Balanserna
Under rubriken "Uppdrag att minska balanserade ekobrottsärenden" redovisas att balanserna minskat från drygt 10 000 till omkring 5 550 i juni 1998. Inte med ett ord kommenteras det faktum att balanserna till största delen minskat till följd av rena avskrivningar av ärenden. Detta utgör en brist i skrivelsen eftersom det visar att många fall bara avskrivits och aldrig blivit föremål för någon egentlig utredning. Detta förhållande är mycket otillfredsställande och borde vara föremål för noggrannare analys för att kunna undvikas i framtiden.
Skattmyndigheternas ekobrottsarbete
Den viktigaste myndigheten i kampen mot den ekonomiska brottsligheten är trots allt skattemyndigheten. Genom aktiv granskning och kontroll kan skattemyndigheten på ett tidigt stadium slå larm och vidta åtgärder som har preventiv effekt. I ett läge där man skär ner på denna myndighet minskar kontrollen och granskningen och det ges ökat utrymme för ekonomisk brottslighet och skatteundandragande. Detta medför i många fall en osund konkurrens som drabbar alla de näringsidkare som följer lagar och förordningar. Detta i sin tur leder till konkurser och ökade kostnader för samhället i form av mindre skatteintäkter och minskad effektivitet på marknaden.
De extra resurser som regering och riksdag tillförde skatteförvaltningen med början budgetåret 1993/94 med syfte att effektivisera skattekontrollen och indrivningen gav inte önskad effekt. När myndigheten samtidigt åsattes ett sparkrav genom en sänkning av det ordinarie anslaget medförde detta ett stort anslagssparande i syfte att klara dessa besparingar. Vänsterpartiet har vid ett flertal tillfällen påpekat detta och menat att skattemyndigheten måste kunna planera sin verksamhet med tillräckliga ordinarie anslag, annars minskar effektiviteten i takt med osäkerheten.
Det är också märkligt att man minskar anslagen till skattemyndigheten när man vet att varje satsad krona ger flera kronor tillbaka till statskassan. Detta faktum förnekas inte någonstans av regeringen.
Samma resonemang som ovan kan föras när det gäller den indrivande myndigheten, kronofogdemyndigheten. Vänsterpartiet anser därför att ökade anslag till dessa båda myndigheter är nödvändigt om man ska bekämpa den ekonomiska brottsligheten och det, återigen, ökade skatteundandragandet.
Legitimationskontroll
Vänsterpartiet har vid flera tidigare tillfällen krävt att skattemyndighetens revisorer ska få rätt att utföra legitimationskontroll vid revisioner och andra kontroller hos arbetsgivare. Speciellt verksamt skulle det vara inom bygg- och restaurangbranscherna. Om man vid en sådan kontroll på en restaurang kan konstatera att det finns avvikelser mellan arbetande personal och de aktuella arbetsgivaruppgifterna skulle man helt enkelt omedelbart dra in restaurangens tillstånd att servera alkohol. Ett sådant förfarande skulle vara mycket effektivt. Vänsterpartiet konstaterar att det finns stöd för åtgärder av detta slag. För inte så länge sedan införde Stockholms Byggmästarförening krav på att deras medlemmar skulle kräva att deras anställda skulle bära synlig legitimation. Med tanke på att den organiserade brottsligheten delvis bedrivs med vissa restauranger som bas så vore det ett effektivt medel i kampen mot den organiserade brottsligheten. Det är därför märkligt att regeringen hittills avvisat detta förslag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resursförstärkning till åklagarmyndigheterna, polisdistrikten och de kommunala tillsynsmyndigheterna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om specifika miljöbrottsenheter inom åklagarmyndigheterna, polisdistrikten och Ekobrottsmyndigheten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den internationella ekonomiska brottsligheten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslag till skattemyndigheten och kronofogdemyndigheten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattemyndighetens revisorers möjligheter att utföra legitimationskontroll vid revisioner och andra kontroller.
Stockholm den 16 november 1998
Per Rosengren (v)
Alice Åström (v) Jonas Ringqvist (v) Karin Svensson Smith (v) Claes Stockhaus (v) Sven-Erik Sjöstrand (v) Yvonne Oscarsson (v) Kjell-Erik Karlsson (v)