Domares bisysslor
Det har framkommit att en del justitieråd vid Högsta domstolen har omfattande extra arbeten, vilka i många fall ger större inkomster än den lön de får från sin ordinarie tjänst. Justitieråden har en relativt hög lön bl.a. för att slippa ta extra arbeten och därmed undvika att komma i jävsituationer. Det kan ifrågasättas om antalet justitieråd kan reduceras eftersom många har möjlighet till omfattande sidouppdrag, och dessutom behöver frågan om lämpligheten i olika bisysslor utredas. Ingen av domarna har, enligt uppgift, självmant uppgivit till Domstolsverket vilka extra arbeten de har åtagit sig. Domarna har tolkat att detta skulle göras på uppmaning av regeringen. Vänsterpartiet anser att domare villkorslöst skall meddela sidouppdrag till Domstolsverket. Det har i sin tur att bedöma om dessa uppdrags lämplighet i förhållande till domarämbetet.
Skiljande av domare från befattning
Vi vill även ta upp frågan om under vilka förhållanden ordinarie domare mot sin vilja får fråntas ett på sin rotel lottat mål. Det har förekommit fall som visat att det råder oklarhet på denna punkt. Det strider mot grunderna för 11 kap. 2 § regeringsformen om en domstolschef i administrativ ordning skiljer en domare från befattningen med ett mål i syfte att påverka målets handläggning. Det är också principiellt oacceptabelt om ett sådant beslut fattas som reaktion på ett beslut som domaren har fattat under målets handläggning. Även Domarförbundet anser att dessa principer bör framgå i lag och menar att denna fråga skall utredas. Domstolarnas självständighet och skyddet mot påtryckningar från utomstående - även regering, riksdag och myndigheter - är ett nödvändigt fundament för en rättsstat. Den aktualiserade frågan är därför av mycket hög angelägenhetsgrad, och vi anser att frågan bör utredas skyndsamt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om lämpligheten av domares olika bisysslor,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag på regler för att alla domare utan uppmaning skall redovisa alla bisysslor till Domstolsverket.
Stockholm den 27 oktober 1998
Alice Åström (v)
Lena Olsson (v)
Yvonne Oscarsson (v)
Sven-Erik Sjöstrand (v)
Tanja Linderborg (v)
Tasso Stafilidis (v)