Brottsförebyggande strategi
Inledning
Individer med låg inre kontroll och med svaga sociala band till det konventionella samhället har en större benägenhet att begå brott än andra. En god inre kontroll gör att vi motstår stundens frestelser och provokationer och goda band till samhället ger närhet och förståelse för andra människor.
Därför behövs ett byte av huvudstrategi i det brottsförebyggande arbetet. Den nya strategin måste bygga på den inre kontrollens betydelse för ett bra liv överhuvudtaget. Speciell betydelse har den som brottsförebyggare. Denna insikt måste överföras till alla, föräldrar, barnomsorgspersonal, skolpersonal och mediansvariga, som har barn omkring sig eller möter dem under de viktiga åren då barnen är mottagliga för detta. En effektiv kriminalpolitik måste i första hand bygga på insikten om hur man förebygger brott. Det nationella brottsförebyggande program som den socialdemokratiska regeringen antagit bygger på ett föråldrat institutionellt tänkande. T ex nämns familjens grundläggande roll i det brottsförebyggande arbetet mera i förbigående. I stället inriktas huvudinsatserna på traditionellt sätt på att byråkratisera det brottsförebyggande arbetet.
Inriktningen måste vara att minska individers benägenhet att begå brott. Strategin och betoningen i det brottsförebyggande arbetet måste få en annan inriktning än det som regeringen fastställt i sitt brottsförebyggande program. Det behövs en omprioritering.
Internalisering
Varje bärande värdesystem i ett rättssamhälle bygger på en process av införlivande av värden, värderingar och normer. Denna internalisering är speciellt viktig de allra första åren under uppväxten och fokuserar på familjens speciella ansvar. Men även andra signalgivare i denna process har stor kompletterande betydelse, t ex förskola, skola, socialvård och de olika medierna.
Tankegångarna om den brottspreventiva roll som denna internalisering och detta uppbyggande av en inre kontroll har hos varje individ har vunnit viss genklang i Sverige hos en del forskare och debattörer. Det är viktigt att de också får genomslag i den politiska debatten och framförallt i det politiska agerandet.
Vad är brott?
Det finns en naturlig mänsklig benägenhet att söka nöje och tillfredsställelse och att undvika smärta och lidande. Huvuddelen av alla brott är enkla, triviala, lätta åtgärder som syftar till att tillfredsställa ögonblickets önskningar. Det är denna insikt som påverkat teorin om brist på en inre kontroll som generell grund för brottslighet.
Brott är enligt detta synsätt uttryck för: kortsiktig, omedelbar tillfreds- ställelse av egenintresset som uppnås genom handlingar där tvång och bedrägeri används. Det finns en gemensam struktur och ett gemensamt orsakssammanhang för alla handlingar som förknippas med brott.
Teorin går ut på att det är människor, som inte tränats i inre kontroll och därmed inte fått ett felaktigt beteende korrigerat, som har benägenhet att begå brott. Inte så att alla med låg inre kontroll begår brott, men denna faktor utgör så att säga disponibilitet för brottslighet. Hög inre kontroll åstadkoms bara genom internaliseringen.
Brott är enligt detta synsätt en del av ett bredare spektrum av avvikande beteenden. Brottslingen tycks ha liten kontroll över de egna önskningarna. När sådana önskningar kommer i konflikt med långvariga intressen, är det de som saknar inre kontroll som agerar utifrån ögonblickets önskan, medan de med högre kontroll styrs av de restriktioner som agerandets konsekvenser medför för familj, vänner och samhället i stort.
Valet för en person med bristande inre kontroll blir kortsiktiga fördelar framför långsiktiga kostnader. Det kriminella agerandet styrs alltså främst av kortsiktigt nöje och bara i andra hand av hotet om långvarig bestraffning. Det faktum att nöje och bestraffning är tidsavvägda i sina överväganden är av enorm betydelse för effektiviteten i sanktionerande system.
Idén om låg inre kontroll överensstämmer med observationen att kriminella handlingar sällan kräver någon speciell duglighet, behov eller motivation: de är i denna mening tillgängliga för alla. Brist på inre kontroll förutsätter inte brott och kan motverkas av situationens förutsättningar eller andra hämmande egenskaper hos individen. Det måste alltså slås fast att brott inte är någon automatisk eller nödvändig konsekvens av låg inre kontroll. Man skulle kunna säga att låg inre kontroll är en nödvändig men inte en tillräcklig förutsättning för brott.
Brott är alltså vanligen kortsiktiga, kringgärdade händelser som förutsätter en särskild uppsättning nödvändiga villkor. Dit hör t ex aktivitet, tillfälle, motståndare, offer, varor, fysisk tillgänglighet och frånvaro av hot om omedelbar bestraffning. Dessa villkor kan förändras utifrån tids- och rumsperspektiv och påverkar därmed brottsfrekvensen. Inre kontroll däremot hänför sig till relativt stabila skillnader mellan individer i benägenheten att begå brott eller likvärdiga handlingar.
Mycket tyder på att en effektiv internalisering, dvs uppbyggande av ett värdesystem och en inre kontroll, för det mesta är möjlig oavsett individuella egenskaper. Detta fokuserar på barnuppfostran. För att lära ett barn inre kontroll förutsätts vägledning för barnets beteende, noterande av avvikande beteende samt korrigerande av sådant beteende.
Föräldrars omsorg för välgång och beteende hos barnet är ett nödvändigt villkor för en framgångsrik uppfostran. Tillsyn och noterande av bristande inre kontroll, korrigerande av felaktigt beteende är centrala. En missnöjes- yttring från en människa som bryr sig om en är en av de mest verkningsfulla sanktionerna. Att bygga upp inre kontroll har alltså inget med grymhet eller hårdhet att göra. Men det är värt att notera att belöningar för korrekt beteende inte är tillräckligt för att bygga upp en inre kontroll. Felaktigt beteende måste uppmärksammas och åtgärdas.
Empiriska studier visar att olika typer av brottslighet ofta har en likartad ålderskurva. Den växer från 10-11-årsåldern kraftigt upp till en kulmen kring 17, 18 år varefter den avklingar. Brott är i hög grad kopplat till ungdom (tonåren), dessutom till situationer av tillgänglighet och av låg upptäcktsrisk. I alla samhällen är familjestabilitet positivt korrelerad med låg brottslighet.
Huvuddelen av forskningen visar att åtgärder från det traditionella kriminalpolitiska systemet har liten betydelse för brottens omfattning. Med traditionell kriminalpolitik avses då antingen teorin om att omständigheterna skapar brottslingen eller dess motsats att det bara är höga straff som avhåller från brottslighet. Dessvärre lever de huvudlinjerna kvar även i den svenska politiska debatten.
Politiken bör mot den bakgrund som redovisats ovan därför inriktas främst på familjens roll men också på den kompletterande internalisering som för- skola och skola kan ge samt på den övriga livsmiljöns signaler, vilka kan påverka graden av uppbyggande av en inre kontroll.
Förebyggande insatser måste alltså vara huvudstråket i ambitionen att vända brottskurvorna nedåt. Det hävdas att en uppskjuten alkoholdebut skulle påverka brottsbenägenheten under ungdomsåren. Tidiga alkoholvanor leder lätt över i andra drogvanor, vilka i sin tur kräver stora pengar. Stora pengar kan bara hämtas in genom brottslighet. Att aktivt bidra till uppskjuten alkoholdebut överensstämmer med teorin för inre kontroll.
Vuxnas insatser betyder mycket för att få barn och unga att avstå från omedelbar tillfredsställelse till förmån för långsiktiga vinster. Detta enkla synsätt kan alla oavsett utbildning bidra med i internaliseringsarbetet. Föräldrar och andra vuxna som har ansvar för barnuppfostran är alltså en viktig målgrupp i den effektiva politik som är möjlig att bedriva.
Höjd upptäcktsrisk, fasthet och konsekvens är viktiga signaler i detta preventiva arbete.
Familjens roll
Av analysen framgår att familjens roll som etisk signalgivare och uppbyggare av den inre kontrollen är av avgörande betydelse. En i sin helhet god familjepolitik är alltså en grundläggande förutsättning för ett fungerande brottsförebyggande arbete.
Etiken levandegörs i samspel med andra människor och införlivas så småningom med vårt tänkande. Bäst fungerar den processen tillsammans med personer vi älskar och har förtroende för. Det är därför föräldrarna är så viktiga. De är i nittionio fall av hundra de som bäst förmedlar grundläggande värden till sina barn. Men det kräver vardagstid tillsammans eftersom det är i vardagliga situationer man löser konflikter och tränar samlevnad på ett naturligt sätt. Kvalitet kan inte ersätta kvantitet när det gäller tid hur gärna vi än önskar att det skulle vara så.
Mer tid för barnen har en rad positiva följdverkningar för barnet även som brottsförebyggare. Familjestabilitet bör eftersträvas som ett grundläggande mål.
Skolan
Skolan utgör en av samhällets viktigaste institutioner och spelar en central roll för upprätthållandet av rättssamhället och i det brottsförebyggande arbetet. Det resultat som våra skolor presterar får konsekvenser för hela samhället. Skolan är därför inte bara viktig för den enskilde individen. Skolan måste lyckas också för att samhället i stort ska fungera. Skolan kan och ska inte vara värdeneutral, utan har tillsammans med barnens föräldrar ansvar för att överföra normer och värderingar. Förståelsen för lagar och regler kräver att alla i samhället har en gemensam uppfattning om vad som är rätt och orätt. Misslyckas skola och föräldrar i sin uppgift riskerar även rättsordningen att misslyckas. Genom att föräldrar, skola och rättsordning samverkar kan barnen bättre förstå samband och få en djupare förståelse för de lagar och regler som samhället har.
Respekt för lag och rätt och förståelse för vad ett rättssamhälle är och vad det kräver av medborgarna bör tidigt uppmärksammas i skolans arbete, liksom naturligtvis de värden som rättssamhället vilar på.
Om etiska normer ska kunna överföras på ett naturligt sätt så att de accepteras av eleverna fordras att lärare och annan skolpersonal själva följer samma normer i det vardagliga skolarbetet. Viktigt är till exempel att tendenser till mobbning och främlingsfientlighet tidigt observeras, bearbetas och motverkas.
Det är viktigt att de som arbetar i skolan och skolans ledning tydligt markerar gränser för vad som är rätt och orätt, tillåtet och inte tillåtet. Skolan har en viktig uppgift i att visa att samhället inte accepterar kränkande behandling av medmänniskor, skadegörelse etc. Naturligtvis måste denna skolans roll paras med engagemang och omtanke om de enskilda eleverna. På skolan måste en psykisk och fysisk miljö råda som uppmuntrar till vänlighet och ansvarstagande och som motverkar bråk, gängbildning, etc.
Institutioner inom rättsväsendet bör samverka med skolan. Skolan bör särskilt nära samverka med polisen och organisationer som arbetar med att förebygga brott. Detta har en mängd fördelar. Dels får alla elever chansen att själva träffa andra vuxna som ger sin bild av samhället. Skolan drar dessutom nytta av den specialkompetens som organisationer och individer runt om i samhället har. Lärarna bör naturligtvis ha en grundläggande förståelse för helheten, men kan aldrig ha den detaljkunskap som poliser med flera har om just sin verksamhet.
Media
I det informationssamhälle som nu utvecklas spelar medierna en betydelsefull roll som signalgivare kring etik och normer. Det är av största vikt att de olika medierna blir medvetna om denna tydliga roll och att ett ansvarsmedvetet uppträdande eftersträvas hos dem.
Lagens normerande verkan
I den allmänna preventionen ingår också klargörande signaler från lagstiftarna. Strafflagstiftningen och en i konsekvens med denna genomförd rättstillämpning är utan tvivel ett kraftfullt instrument för påverkan. Lagstiftningen bidrar alltså i sig till det förebyggande arbetet mot brottslighet.
Huvudstrategi
Den preventiva huvudstrategin bör alltså bygga på flera olika ansatser.
1) Kraftfulla insatser för att medvetandegöra föräldrar om betydelsen av uppbyggande av en inre kontroll hos barn och ungdom.
2) Motsvarande insatser för alla andra som är involverade i barns uppfostran t ex förskola och skola, socialvård samt andra institutioner.
3) Kraftfullt informerande insatser för att klargöra betydelsen av uppskjuten alkoholdebut för förhindrande av brottslighet.
4) Medierna bör medvetandegöras om sin roll som signalgivare i barnens internaliseringsprocess.
Minimera tillfällen till brott
Det finns ett gammalt talesätt att "tillfället gör tjuven". Det är fel enligt analysen ovan. En människa som införlivat sitt samhälles värdesystem och lärt sig inre kontroll förändras inte av att tillfälle till brott ges.
Men det är förstås mycket viktigt att påverka den s k tillfällesstrukturen, dvs att minimera tillfällena till brott genom olika säkerhetsåtgärder. Dessa, s k situationella insatser, skulle kunna minska brottsfrekvensen, men inte brottsbenägenheten.
Både den enskilde, företag och det offentliga kan vidta åtgärder som minskar riskerna för brott.
Alkohol och narkotika
Av de personer som avtjänar straff på kriminalvårdsanstalter utgörs cirka 2/3 delar av personer med missbruksproblem. En stor del av den brottslighet som de har gjort sig skyldiga till har ett samband med deras missbruk. Våldsbrott begås ofta under påverkan av alkohol och narkotika. Narkotikamissbruket har drivit fram ett ökat antal egendomsbrott. Gatuvåld och prostitution har starka samband med olika former av missbruk. Mot denna bakgrund är det synnerligen angeläget att kraftfulla åtgärder sätts in mot drogmissbruk samt att kriminalvårdsanstalterna hålls drogfria. Drogtester bör användas på lämpligt sätt. Som nämnts tidigare skulle en uppskjuten alkoholdebut klart påverka brottsfrekvensen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det brottsförebyggande arbetet.
Stockholm den 27 oktober 1998
Ingvar Svensson (kd)
Kjell Eldensjö (kd) Maria Larsson (kd) Ragnwi Marcelind (kd) Chatrine Pålsson (kd) Inger Strömbom (kd) Björn von der Esch (kd) Ingemar Vänerlöv (kd) Rolf Åbjörnsson (kd)