Brottssituationen i Västmanlands län och på många andra håll i landet är oroande. Antalet tillgrepps- och skadegörelsebrott ökar. Antalet anmälda våldsbrott ökar. Motsvarande utveckling ser vi beträffande bostadsinbrott. Samtidigt redovisar polisen stora ärendebalanser.
Målsättningen med brottsbekämpning måste vara att öka de enskilda människornas rättstrygghet, att bryta den negativa brottsutvecklingen och att förbättra uppklarningsprocenten.
Den utveckling som ägt rum de senaste åren har tyvärr inneburit att polisens resurser och möjligheter att ägna sig åt brottsbekämpning har minskat, en följd av regeringens rent ut sagt oansvariga besparingspolitik mot polisväsendet.
Många poliser har som en följd av att polisens resurser minskat erbjudits att lämna sina tjänster med förtida pensioner. Det har då varit fråga om erfarna poliser med mångårig vana och kompetens. Samtidigt har antalet civilanställda minskat kraftigt. Kort sagt polisen har som en följd av besparingar och felaktiga prioriteringar från regeringens sida inte getts möjligheter att klara sina uppgifter.
Alla medborgare måste känna trygghet. Vi måste veta att om något händer skall vi kunna få hjälp av polisen. Enskilda poliser måste också känna att de har samhällets stöd och att samhället är berett att satsa de medel som är nödvändiga för effektiv brottsbekämpning. Tyvärr har utvecklingen gått så långt att enskilda medborgare och enskilda poliser numera tvivlar på polisens möjligheter.
Denna utveckling måste vändas. Polismyndigheten i Västmanlands län och i hela landet måste ges de resurser som är nödvändiga för att klara de uppgifter som ålagts dem.
Regeringen har tidigare framfört:
1. Kampen mot våldsbrott, narkotikabrott och ekonomisk brottslighet skall prioriteras av polisen. Särskild uppmärksamhet skall ägnas den grova och gränsöverskridande brottsligheten, den mc-relaterade brottsligheten, brott med rasistiska inslag samt våld mot kvinnor. 2. 3. Samhällets insatser mot vardagsbrottsligheten skall öka. Närpolisorganisationen, som skall vara den drivande kraften i detta arbete, skall förstärkas och bli effektivare. 4. Det är vackra målformuleringar som riksdagen säkert ställer sig bakom. Men det kommer bara att vara tomma ord om polisen dessutom inte tillförsäkras de resurser som är nödvändiga för att klara sina uppgifter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare resurser till polisen.
Stockholm den 25 oktober 1998
Tomas Högström (m) Karin Falkmer (m)