Under senare år har ett antal uppmärksammade försvinnanden inträffat. I några fall har utgången varit lycklig, den försvunne har återfunnits välbehållen, i andra har liksom i Kungsbackafallet utgången blivit tragisk.
I samband med eftersök efter försvunna personer måste resurserna samordnas och alla tillgängliga medel skyndsamt sättas in.
Räddningsverksutredningen SOU 1998:59 skriver: De problem som upp- kommer i samband med eftersökningar rör främst barn eller åldringar som försvunnit. Det är nödvändigt att snabbt hitta den försvunne som ofta finns i ett obestämt terrängavsnitt. Polisen har i flera fall visat sig ha brister när det gäller att leda efterforskningsinsatsen, bl.a. en otydlig ledningsfunktion. Vidare utnyttjas de resurser som finns i samhället i övrigt inte tillräckligt när det gäller att få hjälp att hitta den försvunne.
I många fall saknas kartor, poliser skickas till "macken" och kiosken för att köpa kartor. Detta samtidigt som det statliga Lantmäteriverket har detalje- rade kartor digitalt på cd eller på nätet. Ett avtal kunde upprättas så att myndigheten via nätet köper ut kartmaterial vartefter behov uppstår.
Samordningen av frivilliginsatser är oftast bristfällig. Jag har intrycket att polisen i det längsta försöker med egna insatser även när stor kompetens finns kostnadsfritt på nära håll.
En effektiv metod är att använda rätt utbildade "eftersökshundar". Polisen använder oftast tjänstehundar som är utbildade för många olika uppgifter. Dessa hundar har begränsad förmåga när det gäller att följa spår som är mer än några timmar gamla.
Specialtränade spårhundar av rasen blodhund är överlägsna när det gäller spår, men i övrigt helt oanvändbara. Skälet till detta är att en bra spårhund måste vara mycket självständig och därför inte lydnadstränad i vanlig mening.
Polisen i New York City har tre stycken blodhundar som man använder vid svåra eftersök. Resultaten är mycket bra, och kostnaderna relativt låga. Övriga tjänstehundar har kunnat frigöras för andra uppgifter. På så vis har man effektiviserat verksamheten. Även på många andra håll i USA har polisen egna blodhundar eller också finns ett etablerat samarbete med speciella frivilliga sökteam. Fördelen med sökteamen består i att många polisdistrikt kan samutnyttja hundar och förare.
Även i Storbritannien återkommer nu blodhundarna för första gången på 50 år. Polisen i Essex har skaffat två stycken som redan, trots att de endast är tio månader, uppvisar goda resultat. Även polisen i Wales står i begrepp att skaffa blodhundar.
Det brittiska Inrikesdepartementet har anslagit särskilda medel för en försöksverksamhet under ett år.
Det är på tiden att vi i Sverige drar konsekvenserna av egna och andras erfarenheter avseende eftersökning av försvunna personer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om eftersökning av försvunna personer.
Stockholm den 24 oktober 1998
Göran Lindblad (m)