Polisens verksamhet syftar enligt polislagen till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet och i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp. De övergripande målen är att minska brottsligheten och öka människors trygghet.
De strukturförändringar som under senare tid pågått inom polisen riskerar att bidra till att allmänhetens förtroende och tillit till samhällets möjlighet att upprätthålla lag och ordning försämras. Inte minst i Dalarna har debatten om polisens förmåga att fullfölja sina uppgifter kommit i gång efter den senaste sommarens ordningsproblem.
För att återfå förtroendet för ordningsmakten behövs som vi motionärer ser det förändringar som stärker polisens lokala organisation och som gör polisen mer synlig ute i samhället.
Införandet av närpolisverksamhet med ett problemorienterat arbetssätt är i grunden riktigt. Inom de mindre polismyndigheterna har i princip arbetssättet fungerat även före beslutet om närpolisreformen. Tyvärr kan vi konstatera att reformen genomförts ute i landet med samma inriktning som i de större städerna. Resultatet hade troligtvis blivit bättre om det getts större möjlighe- ter att lokalt utveckla arbetssätt som bättre anpassats till lokala förhållanden.
Resultatet av de hittills genomförda strukturförändringarna inom polis- väsendet har på mindre orter blivit att allmänheten numera upplever att det är svårare än tidigare att komma i kontakt med polis. Känslan av otrygghet hos människor ökar. Det handlar dels om geografiskt avstånd, dels om att tillgängligheten försämrats under de veckodagar och tider när polisresurserna bäst behövs.
I budgetpropositionen sägs att ledamöterna i polisstyrelsen bör ha en lokal förankring och sammansättning. Vi motionärer delar den uppfattningen men menar också att detta synsätt bör återspeglas i möjligheter för polis- styrelserna att organisera verksamheten utifrån lokala förhållanden. Det skulle öka förutsättningarna för att polisresurserna används effektivt och stärka förtroendet för samhällets uppgift att upprätthålla lag och ordning.
Enligt vår uppfattning är det angeläget att en fortlöpande uppföljning och utvärdering av reformarbetet inom polisen bedrivs för att öka möjligheterna till en polisorganisation som är väl avpassad till lokala förhållanden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägenheten av fortlöpande uppföljning och utvärdering av det pågående reformarbetet inom polisen.
Stockholm den 22 oktober 1998
Per Erik Granström (s)
Bengt-Ola Ryttar (s) Barbro Hietala Nordlund (s) Laila Bäck (s)