Sammanfattning
I propositionen föreslås en lag om försöksverksamhet med videokonferenser vid handläggningen av mål och ärenden i de allmänna domstolarna. Förslaget syftar till en mer flexibel handläggning vid domstolarna och till att öka medborgarnas tillgänglighet till domstolarna. Genom försöksverksamheten kommer parter i brottmål och tvistemål under vissa förutsättningar - huvudregeln skall alltjämt vara personlig inställelse i rättssalen - att kunna delta i sammanträde inför rätten genom videokonferens. Även åklagare föreslås kunna delta i förhandlingar genom videokonferens. Vidare skall bevisning, t.ex. vittnesförhör, kunna tas upp genom videokonferens. Videokonferens föreslås även kunna användas vid handläggningen av konkurs- och domstolsärenden.
Från moderat håll kan vi på flera punkter ställa oss bakom regeringens förslag, och vi välkomnar särskilt den möjlighet till förstärkt vittnesskydd som videokonferenser kan bli. I vissa avseenden, som närmare utvecklas nedan, har vi emellertid en annan uppfattning än regeringen.
Videokonferens även vid omhäktningsförhandling
Enligt förslaget skall en misstänkt under vissa förutsättningar kunna delta i häktningsförhandlingar och annan förhandling i brottmål, t.ex. förhandling om kvarstad, genom videokonferens. Vidare föreslås att det bör vara möjligt att använda videokonferens även vid häktningsförhandlingar avseende den som är häktad i sin frånvaro.
Vi ställer oss bakom förslaget men anser i likhet med vissa remissinstanser att möjligheten att använda videokonferens vid häktningsförhandlingar bör utsträckas till att omfatta även omhäktningsförhandlingar. Samma goda skäl som regeringen anför för att införa denna möjlighet, t.ex. att handläggningen kan ske snabbare och säkerheten höjas, kan naturligtvis anföras även när det är fråga om omhäktningsförhandlingar. Regeringen bör därför återkomma med förslag som möjliggör användning av videokonferens även i dessa fall.
Åklagare skall inte kunna delta i förhandlingar genom videokonferens
I propositionen föreslås att även åklagare under vissa förutsättningar skall kunna delta i förhandlingar i brottmål genom videokonferens. Enligt regeringen skall detta vara möjligt om det är lämpligt med hänsyn till ändamålet med åklagarens inställelse och övriga omständigheter eller om förhandlingen annars skulle medföra kostnader eller olägenheter som inte står i rimligt förhållande till betydelsen av att åklagaren inställer sig i rättssalen.
Enligt våra utgångspunkter är försöksverksamheten med videokonferens främst motiverad av den enskildes intresse, dvs. under vissa särskilda förutsättningar är det rimligt att den enskilde ges en möjlighet att välja mellan att infinna sig personligen i rättssalen eller att delta i rättssalen genom videokonferens. Vad gäller den föreslagna möjligheten att använda videokonferens vid häktnings- och, som vi förordar, omhäktnings- förhandlingar, är det högst rimligt att även tillmäta säkerhetsaspekten stor betydelse.
I fråga om åklagarnas - ytterst statens - inställelse i brottmål bör enligt vår mening den nuvarande ordningen bestå, dvs. statens företrädare skall inte med hänvisning till exempelvis kostnadsskäl eller uppstådda olägenheter beredas möjligheten att delta i rättsprocessen genom videokonferens. I stället måste statsmakten vara beredd att tillskjuta de resurser som krävs så att rättsväsendets representanter kan fullgöra sina åligganden på plats i rättssalen. Enligt vår uppfattning är detta den bästa garantin för att den enskildes rättstrygghet och rättssäkerhet skall kunna upprätthållas. Med hänvisning till det anförda avvisar vi således regeringens förslag att ge åklagare möjlighet att delta i förhandlingar genom videokonferens.
Videokonferens med unga lagöverträdare
I fråga om unga lagöverträdare är regeringens utgångspunkt att dessa inte bör delta i brottmålsförhandlingar genom videokonferens. Regeringen avstår dock från att föreslå något absolut förbud häremot.
Med hänsyn tagen till de speciella krav som ställs i ungdomsmål och då fysisk inställelse i rättssalen kan antas ha stor pedagogisk betydelse särskilt för unga lagöverträdare anser vi att den av regeringen förordade restriktiva användningen av videokonferenser bör uttryckas tydligare i den föreslagna lagstiftningen än vad som nu är fallet. Regeringen bör därför återkomma med förslag som tydligare inskärper att unga lagöverträdare inte bör delta i förhandlingar genom videokonferens.
Videokonferens vid edgångssammanträden
Genom regeringens förslag införs en möjlighet att använda videokonferens i konkursärenden om det är lämpligt med hänsyn till ändamålet med inställelsen och övriga omständigheter, eller om förhandlingen annars skulle medföra kostnader eller olägenheter som inte står i rimligt förhållande till betydelsen av att den som skall kallas att inställa sig inställer sig i rättssalen. Förslaget innebär således att det införs en möjlighet att delta vid edgångssammanträde genom videokonferens.
Även om vi ställer oss bakom förslaget vill vi här särskilt understryka edgångens och den erfarna konkursdomarens betydelse i konkursärenden med stora tillgångar eller stora skulder. I dessa ärenden måste borgenärerna alltid ha möjlighet att ställa alla frågor de vill direkt till gäldenären, vilket enligt vår mening förutsätter att denne inställer sig fysiskt till edgångs- sammanträdet.
Vi utgår ifrån att den föreslagna användningen av videokonferens i konkursärenden inte i något avseende kommer att inskränka borgenärernas möjlighet att ställa frågor direkt till konkursgäldenären i de fall det här är fråga om.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om användning av videokonferens vid omhäktningsförhandling i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åklagare inte skall ha möjlighet att delta i förhandlingar genom videokonferens,
3. att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag som tydligare inskärper att unga lagöverträdare inte bör delta i förhandlingar genom videokonferens i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av videokonferens vid edgångssammanträden.
Stockholm den 25 mars 1999
Gun Hellsvik (m)
Anders G Högmark (m) Maud Ekendahl (m) Jeppe Johnsson (m) Anita Sidén (m) Cecilia Magnusson (m) Christel Anderberg (m) Lars Björkman (m)