Det statliga stödet till brottsoffer är främst koncentrerat till Brottsoffermyndigheten vars övergripande mål och uppgift är att främja brottsoffrens rättigheter samt bevaka deras behov och intressen. Myndigheten prövar ärenden om brottsskadeersättning och bidrag från brottsofferfonden. Enligt budgetpropositionen för 1999 har myndigheten "en central funktion när det gäller stöd till dem som drabbas av brott. Effektivitet, snabbhet och hög kvalitet vid handläggningen av brottsskadeärendena är nödvändigt för att garantera det enskilda brottsoffrets rätt till ersättning och behov av trygghet och stöd".
Regeringen föreslår i proposition 1998/99:41 Ändringar i brottsskadelagen nya bestämmelser som påverkar brottsoffrens situation och Brottsoffer- myndighetens arbete. Bland annat föreslås nya regler för ansökningstid och preskriptionstid samt nya regler vad gäller rätt till muntlig förhandling och rätt till omprövning. Dessutom föreslås utökade möjligheter att jämka brottsskadeersättning vid personskador, sakskador och ren förmögenhets- skada.
Kristdemokraterna vill här nedan ta upp några av de försämringar som de av regeringen föreslagna förändringarna i brottsskadelagen innebär.
Nya jämkningsregler
I propositionen föreslås att kravet tas bort att det ska finnas särskilda skäl för att brottsskadeersättning ska kunna jämkas när den skadelidande uppsåtligen eller av oaktsamhet ökat skaderisken. Istället införs en regel om allmän skälighetsbedömning. Konsekvenserna av ändringen blir att jämkning av personskada kommer att ske i något större utsträckning än enligt nuvarande praxis, det vill säga färre brottsoffer än idag får i framtiden rätt till brottsskade- ersättning.
Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige (ROKS) har reagerat mot förslaget. Enligt ROKS finns det en utbredd uppfattning att kvinnor provocerar män till att utsätta dem för vålds- och sexualbrott. Kvinnan anses snarare vara en anstiftare än ett offer. Vi har sett exempel på detta både nationellt och internationellt, senast i det uppmärksammade "jeansmålet". Med hänsyn till denna verklighet finns det risk för att de utökade jämkningsreglerna kan drabba utsatta kvinnor särskilt hårt. Denna farhåga tas också upp av ROKS.
Regeringen bemöter ROKS synpunkter och menar att "det aldrig lär kunna anses skäligt att jämkning sker vid sexualbrott" och att "I sådana fall när män utsätter kvinnor för allvarliga våldsbrott lär det knappast heller kunna anses skäligt att jämka ersättningen". Med hänvisning till att det är denna text som Brottsoffermyndigheten ska använda som stöd i en allmän skälighetsbedöm- ning anser Kristdemokraterna inte att den föreslagna förändringen av jämk- ningsreglerna känns betryggande.
Kristdemokraterna menar att det är viktigt att kvinnor som utsatts för sexual- och våldsbrott får nödvändigt stöd av samhället. De regler som gäller idag, att det ska finnas särskilda skäl för att brottsskadeersättning ska kunna jämkas när den skadelidande uppsåtligen eller av oaktsamhet ökat skade- risken, utgör en garanti för att jämkning sker restriktivt i dessa fall. Krist- demokraterna anser att rättssäkerheten riskerar att bli lidande om reglerna för jämkning utgår från en allmän skälighetsbedömning. Den av regeringen valda jämkningsregeln är därför olämplig.
Handläggning av brottsskadeärenden, omprövning
Enligt förslaget ska Brottsoffermyndigheten vara skyldig att ändra ett beslut även om det inte är uppenbart oriktigt och även om det inte kan göras snabbt och enkelt. Ett beslut som fattats av en tjänsteman ska omprövas av Brottsoffermyndighetens nämnd om sökanden begär det.
Kristdemokraterna tillstyrker förslaget men vill påpeka att det är angeläget att Brottsoffermyndigheten får tillräckliga resurser för att klara sin uppgift. I 1997 års regleringsbrev till Brottsoffermyndigheten anges målet att minst 70 procent av brottsskadeärendena med bibehållen kvalitet ska handläggas inom tre månader. Så har inte skett. Ärendebalansen har visserligen minskat under 1997 trots att antalet inkomna brottsskadeärenden ökat, men målet har inte kunnat uppnås. Myndigheten bedömer själva att antalet ärenden i framtiden kommer att öka med minst 5 procent per år.
Brottsoffermyndigheten konstaterar också att en högre frekvens av nämnd- sammanträden till följd av den nya omprövningsregeln kommer att medföra ökade kostnader och kräva ett ökat anslag.
Kristdemokraterna menar att efter den föreslagna lagändringens ikraft- trädande måste en snabb uppföljning ske av arbetssituationen och ärende- balansens utveckling på myndigheten. Målet måste fortfarande uppfyllas; effektivitet, snabbhet och hög kvalitet vid handläggningen av brottsskade- ärendena för att garantera det enskilda brottsoffrets rätt till ersättning och behov av trygghet och stöd.
Ansökningstiden - ventilregeln
Huvudregeln är att ansökan ska göras inom två år från det att förfarandet hos polis, åklagare och domstol avslutats. När förundersökning inte har inletts ska ansökan göras två år från det att brottet begicks.
Brottsoffermyndigheten föreslås också kunna pröva en ansökan som inkommit senare om det finns synnerliga skäl. Som en yttersta gräns för ersättning ska samma preskriptionsgräns tillämpas som för fordran på skadestånd i anledning av brottet. Detta överensstämmer med remiss- instansernas önskemål.
Regeringen gör den bedömningen att de barn som utsätts för sexuella övergrepp även i fortsättningen bör kunna få brottsskadeersättning. Krist- demokraterna vill understryka att det här inte får finnas någon som helst tvekan om att så blir fallet.
Brottsskadelagen och brottsskador som uppkommit i arbetet
Regeringen föreslår i propositionen att brottsskador som uppkommit i arbetet tills vidare inte bör undantas från brottsskadelagens tillämpningsområde. Man vill avvakta utvecklingen beträffande kollektiva och privata försäkringar och om någon frivillig lösning inte kommit till stånd åter ta upp frågan om lagstiftning för att undanta arbetsskador.
Kristdemokraterna är mycket tveksamma till detta resonemang. Brotts- skador som uppkommit i arbetet bör, med hänsyn till den svåra situation arbetstagare kan försättas i, även i framtiden ligga inom brottsskadelagens tillämpningsområde. Alla arbetstagare ska, oavsett företagets eller organisa- tionens storlek och ekonomiska förutsättningar ha rätt till ersättning för brottsskador som uppkommit i arbetet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår den av regeringen föreslagna allmänna skälighetsbedömningen vid jämkning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det efter lagändringens ikraftträdande sker en snabb uppföljning av arbetssituationen och ärendebalansens utveckling på Brottsoffermyndigheten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de barn som utsatts för sexuella övergrepp även i framtiden garanteras rätten att kunna ansöka om brottsskadeersättning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brottsskadelagen och brottsskador som uppkommit i arbetet.
Stockholm den 24 februari 1999
Ragnwi Marcelind (kd) Ingemar Vänerlöv (kd)