Sammanfattning av regeringens förslag
Regeringen föreslår att trafiknykterhetslagstiftningen skärps genom att en nollgräns för narkotika i trafiken införs. Den som framför ett motordrivet fordon, ett tåg eller en spårvagn med ett narkotiskt ämne i blodet kommer enligt förslaget att kunna dömas för rattfylleri. Samtidigt föreslås att ett undantag från nollgränsen införs för den som tagit ett narkotikaklassat läkemedel i enlighet med läkares ordination och att frågan om dessa förare har gjort sig skyldiga till rattfylleri även framdeles skall bedömas enligt nu gällande regler. Härutöver föreslås att en ny lag införs (lag om ögonundersökning vid misstanke om vissa brott i trafiken) i syfte att ge en polisman rätt att genomföra ögonundersökningar på förare och andra som kan misstänkas för brott mot bl.a. rattfylleribestämmelserna. Vidare föreslås att det i sjölagens bestämmelse om grovt sjöfylleri införs en promillegräns om 1,0 % för det grova brottet. Frågan om att införa en promillegräns även för s.k. enkelt sjöfylleri bör enligt regeringen utredas ytterligare.
Moderaternas inställning
Moderata samlingspartiet välkomnar att regeringen nu går vidare med det reformarbete som inleddes under de borgerliga regeringsåren i syfte att öka säkerheten i trafiken. 1994 års reform (prop. 1993/94:44, bet. 1993/94:JuU11), som Socialdemokraterna i opposition motsatte sig på flera punkter, innebar bl.a. att maximistraffen för grovt rattfylleri och grovt sjöfylleri höjdes från ett till två års fängelse. Vidare sänktes promillegränsen för grovt rattfylleri från 1,5 till 1,0. I Brottsförebyggande rådets utvärdering av 1994 års reform antas reformen i kombination med polisens utökade kontroller och den uppnådda attitydförändringen hos allmänheten ha bidragit till senare års påtagliga minskning av trafikbrottsligheten.
Vad gäller regeringens förslag i den nu aktuella propositionen så ställer vi oss i stort sett positiva till dessa. Likaså ansluter vi oss till de bedömningar som regeringen gör rörande behovet av ytterligare utredning avseende de förslag som nu inte läggs fram. Det handlar bl.a. om förslag från Drogratt- fylleriutredningen (SOU 1996:26, Droger i trafiken) rörande det kliniska rattfylleriet (prop. s. 20 f.) och möjligheten att idag införa gränsvärden för andra trafikfarliga medel än alkohol (prop. s. 21 f.) m.m.
I några avseenden kommer vi dock till en annan slutsats än regeringen.
Förutsättningar för att upptäcka bruk av narkotika i trafiken
I propositionen föreslås att det skall införas en nollgräns för narkotika, med undantag för medicinskt bruk som skett i enlighet med läkares eller annans behörig receptutfärdares ordination, men nollgränsen skall endast avse förekomsten av narkotika i blodet.
I likhet med regeringen anser vi att en sådan begränsning kan komma att medföra svårigheter när det gäller att fastställa missbruk av vissa narkotiska substanser som t.ex. LSD och heroin. LSD kan för närvarande bara spåras i urin, och heroin försvinner ur blodet inom loppet av någon timme medan däremot spåren av heroin finns kvar längre i urinen. Regeringen motiverar sin avgränsning till blodprov med att LSD och heroin inte tillhör de vanligast förekommande drogerna i missbrukssammanhang. Regeringens argument inger onekligen oro vad gäller regeringens insikter om hur utvecklingen av drogmissbruket i bl.a. Sverige faktiskt ser ut. För det stora flertalet med kännedom om narkotikans spridning i vårt land torde det vara väl känt att bl.a. heroinmissbruket har ökat påtagligt under senare tid. Mot den bakgrunden borde det rimligen framstå som angeläget att föreslå lagstiftning som även möjliggör upptäckt av och ingripanden mot drograttfyllerister som använt heroin.
Enligt vår mening bör de positiva erfarenheter som nu finns inom polisen av såväl blod- som urinprov vid misstanke om eget bruk av narkotika tas tillvara fullt ut i den lagstiftning som nu föreslås införas. Riksdagen bör därför uppdra åt regeringen att snarast återkomma med kompletterande förslag i denna del.
Ekonomiska konsekvenser av regeringens förslag
Regeringen konstaterar att de föreslagna ändringarna i trafikbrottslagen kommer att innebära ökad arbetsbelastning dels för åklagarna och domstolarna i form av ökad måltillströmning, dels för polisen - inte minst sjöpolisen - och för Rättsmedicinalverkets rättskemiska avdelning. Enligt regeringens bedömning ryms dock myndigheternas ökade kostnader inom ramen för befintliga anslag. Med hänsyn till senare års minskade anslag till myndigheterna inom rättsväsendet ifrågasätter vi om berörda myndigheter kan hantera de nu aviserade kostnadsökningarna inom befintliga ramar utan att annan verksamhet blir lidande. I sammanhanget finns skäl att erinra om att Socialdemokraterna i opposition med anledning av den borgerliga regeringens rattfyllerireform ställde sig mycket tveksamma till den dåvarande regeringens uppskattning av kostnaden för genomförandet av förslagen. I en reservation från Socialdemokraterna antogs kostnaderna för bl.a. åklagarväsendet och domstolarna samt rättshjälpskostnaderna öka. Vidare framhölls från socialdemokratiskt håll att det var nödvändigt att göra rejäla satsningar på sådana åtgärder som syftade till att öka upptäcktsrisken för trafikbrott. Enbart för det ändamålet föreslog (s) att en extra satsning på 30 miljoner kronor skulle göras budgetåret 1994/95 på trafikövervakning och ökat antal alkoholutandningsprov (se bet. 1993/94:JuU11).
Mot denna bakgrund och med beaktande av att rättsväsendet generellt sett stod betydligt starkare budgetåret 1994/95 jämfört med i dag utgår vi från att regeringen i vårens ekonomiska proposition på nytt överväger berörda myndigheters behov av kompensation för de ökade kostnader som följer av regeringens förslag i den nu aktuella propositionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär kompletterande förslag rörande polisens förutsättningar att upptäcka bruk av narkotika i trafiken i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om berörda myndigheternas behov av kompensation i vårens ekonomiska proposition för de ökade kostnader som följer av förslagen i den nu aktuella propositionen.
Stockholm den 3 februari 1999
Gun Hellsvik (m)
Anders G Högmark (m) Maud Ekendahl (m) Jeppe Johnsson (m) Anita Sidén (m) Cecilia Magnusson (m) Christel Anderberg (m) Lars Björkman (m)