Sjöfylleri
Som regeringen konstaterar har fritidsbåtstrafiken ökat kraftigt under de senaste åren. Antalet fritidsbåtar har under de senaste 15 åren fördubblats och överstiger en miljon. Inte nog med denna ökning av antalet utan båtarnas motorer har blivit kraftiga och våra skärgårdar har blivit något av ett eldorado för snabba, stora, tunga och bullrande fritidsmotorbåtar som kan framföras med alkohol i kroppen eftersom det i den nuvarande sjölagen inte finns någon promillegräns.
Frågan om onykterhet till sjöss har diskuterats och övervägts sedan 1920- talet. Först år 1967 infördes en uttrycklig bestämmelse i ämnet, och 1991 infördes en generell bestämmelse om att den som varit så påverkad av alkoholhaltiga drycker, eller något annat medel, att det kan antas att han/hon inte på ett betryggande sätt kunnat utföra vad som därvid ålegat honom/henne när det gäller att framföra fartyg på ett för säkerheten till sjöss betryggande sätt skall dömas för sjöfylleri.
Promillegräns för sjöfylleri
Regeringens proposition innehåller förslag om införandet av en gräns om 1,0 % för alkohol i sjölagens bestämmelse om grovt sjöfylleri. Enligt regeringen saknas det tillräckligt med underlag för att föreslå införandet av en promillegräns för sjöfylleri som inte är grovt.
Miljöpartiet anser inte att det finns anledning att ytterligare undersöka och analysera frågan om införandet av en promillegräns för sjöfylleri som inte är grovt. Det är uppenbart att framförande av fartyg i många fall ställer minst lika höga krav på omdöme och precision som framförande av motorfordon i trafiken. Vi föreslår därför att det införs en promillegräns om 0,2 % för sjöfylleri som inte är grovt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i sjölagen (1994:1009) att det införs en promillegräns om 0,2 % för sjöfylleri som inte är grovt.
Stockholm den 27 januari 1999
Kia Andreasson (mp)