Inledning
Den offentliga upphandlingen är ett viktigt verktyg i den ekologiska omställningen av samhället. Stat, kommuner och landsting är stora konsumenter av en lång rad varor och tjänster, allt ifrån mat och kontorsmaterial till byggentreprenader och fordon. Den offentliga sektorns upphandling beräknades 1994 till minst 300 miljarder kronor och utgör en betydande del av den svenska handeln. Den är därför en mycket viktig drivkraft för att skapa nya marknader för miljöanpassade produkter. Den offentliga upphandlingens storlek gör att företag, som ofta kräver långsiktig och säker avsättning för att våga göra miljöinvesteringar, kan komma igång med sitt miljöarbete. Upphandlingen har även ett pedagogiskt värde. När kommuner, stat och landsting föregår med gott exempel påverkar det andra konsumenter. Därmed ökar det allmänna miljömedvetandet vilket i sin tur vidgar miljömarknaderna ytterligare.
I kapitel 4 i Agenda 21-dokumentet från FN:s globala miljökonferens framhålls vikten av att den statliga upphandlingen blir ett föredöme i miljö- hänseende.
Miljöanpassad upphandling innebär att systematiskt välja de varor och tjänster som ger den minsta belastningen på miljön. Genom att successivt höja kraven växelverkar den offentliga upphandlingen med produkt- utvecklingen och bidrar till alltmer miljöanpassade produkter.
Den första stora miljösegern genom offentlig upphandling var genomslaget för det klorfria papperet. Det kom på 1980-talet när Sveriges kommuner via Kommunförbundet, och i samarbete med miljörörelsen, började efterfråga klorsnålt kontorspapper. Ett pappersbruk tog fram sådant papper och det blev snabbt en försäljningssuccé. I dag är i princip allt papper som säljs i Sverige fritt från klor.
Arbete med miljöanpassning av den offentliga sektorn har fått ett genom- brott under 1990-talet. 1995 tillämpade två tredjedelar av kommunerna miljökriterier vid upphandling.
EU-medlemskapet har dock inneburit en kraftig broms för detta arbete. I princip alla utvärderingar av de första fem årens Agenda 21-arbete pekar på svårigheterna att ställa miljökrav vid offentlig upphandling på grund av EU:s regler. EG-rättsliga hinder för offensiva satsningar på detta område måste därför undanröjas.
Utveckla miljöanpassad offentlig upphandling
Offentlig upphandling bör fortsättningsvis användas som ett offensivt verktyg i den ekologiska omställningen av samhället. Det handlar nu inte minst om att lyfta in krav på omställning av energi- och transportsektorn och därigenom få en mer heltäckande miljöanpassning av upphandlingen. Här behövs nya kriterier, erfarenhetsspridning med mera. Även miljökrav på tillverkningsprocesser bör ingå i kriterierna för miljöanpassad offentlig upphandling. Hittills har mest andra kriterier använts.
Den offentliga upphandlingen kan utöva stor inverkan på energi- och transportsektorn. Miljökrav på transporter har till exempel utpekats som ett angeläget område av ett stort antal remissinstanser i samband med betänkandet Upphandling en miljöfråga SOU 1996:23. I en väl utvecklad miljöanpassad upphandling ingår till exempel val av de mest energieffektiva produkterna, inköp av el producerad med förnyelsebara energislag, hållbara transporttjänster och varor som transporterats på mest hållbara sätt.
Ändra EU-reglerna om offentlig upphandling
EU:s regler utgör idag ett hinder för att använda den offentliga upphandlingen som ett offensivt verktyg i den ekologiska omställningen av samhället. EU:s upphandlingsregler är otydliga när det gäller möjligheterna att ställa miljökrav på offentlig upphandling och innebär i flera fall ett konkret hinder mot att ställa viktiga miljökrav.
EU:s upphandlingsdirektiv är, genom EU-medlemskapet, gällande i svensk lag genom lagen om offentlig upphandling (LOU). Upphandlingen måste läggas ut på anbud på EU-marknaden om den överstiger 600 000 ecu (cirka 1,8 miljoner kronor). Det kan till exempel gälla en medelstor kommuns årsinköp av mat.
Kraven på varor etc. i upphandlingen får inte vara formulerade på ett sätt som kan uppfattas som diskriminerande mot andra länders produkter och tjänster. I dag innebär det till exempel att man inte kan lägga in krav på korta transportavstånd. "Möjligheten att ställa miljökrav vid kvalificeringen av anbudsgivare är enligt NOU:s bedömning utomordentligt begränsad", skriver den svenska Nämnden för offentlig upphandling i en rapport om ekologiskt hållbar offentlig upphandling som tagits fram på uppdrag av regeringen (NOU 1998-03-24). De leverantörer som får delta i en upphandling måste leva upp till de krav som upphandlaren ställer på ekonomisk och finansiell styrka och teknisk förmåga och kapacitet. Miljökrav är inget kvalificerings- krav enligt direktivens nuvarande skrivning. Det är i dag oklart vilken ställning miljökrav har i offentlig upphandling över tröskelvärdena. Det råder stora oklarheter om vad man får och inte får göra. Dagens regelverk kräver hög kompetens för att tolkas. Olika besked lämnas från olika delar av EU- kommissionen, vilket leder till missförstånd. Många upphandlande enheter tillämpar dagens regelverk motvilligt eftersom detaljeringsgraden gör arbetet tidskrävande och komplicerat. Risken för skadestånd om man skulle råka bryta mot reglerna skrämmer också.
I Sverige har det oklara läget gett upphov till många olika tolkningar. I en del fall finns också en pessimistisk attityd till om det går att använda upphandlingen för miljöändamål. Det är dock möjligt att ställa vissa miljökrav på offentlig upphandling. Men problemet är att kraven måste preciseras så noggrant så att de inte kan uppfattas som diskriminerande. Detta kräver ofta hög juridisk kompetens hos inköparna, eller juridisk experthjälp.
Agenda 21-processen har bl a inneburit ett ökat intresse för att använda den offentliga upphandlingen i miljöomställningen. Problemet med EU:s regler gör att denna process nu riskerar att avstanna. Attityden att "det går inte" sprider sig. Oroväckande rapporter om att många kommuner börjar backa i sitt miljöarbete vad gäller upphandlingen gör att frågan är akut. I vissa fall blir EU-reglerna ett argument för dem som inte vill ta tag i miljöanpassningen vid upphandling. Den svenska Nationalkommittén för Agenda 21 föreslår i sitt slutbetänkande (SOU 1997:105) att arbetet med att förändra EU:s regler för offentlig upphandling måste prioriteras för att underlätta en hållbar utveckling.
Regeringen bör aktivt driva på inom EU för att förändra upphandlings- direktiven så att det blir möjligt att ställa offensiva miljökrav i offentlig upphandling. Regeringen bör även söka stöd hos andra EU-länder för att skapa ett större tryck bakom kraven. Rätten att ställa miljökrav på leverantörer bör skrivas in i upphandlingsdirektivens kvalificeringsregler och få samma tyngd som övriga krav som upphandlande enheter i dag tillåts ställa på leverantörer. Miljökrav måste alltså jämställas med krav på "teknisk förmåga och ekonomisk ställning" etc. Det skulle undanröja många tolk- ningsproblem och ge arbetet med miljöanpassning av den offentliga upp- handlingen möjlighet att åter ta fart.
Att låta miljökrav bli styrande i upphandlingsreglerna stämmer också väl överens med att hållbar utveckling och miljöskydd, genom Amsterdam- fördraget, förts in som grundläggande mål för unionens politik.
Förutom detta bör upphandlingsreglerna förenklas, göras tydligare och mer användarvänliga, så att inte miljöarbetet inom upphandlingsområdet bromsas upp på grund av att upphandlarna inte vet vad som gäller.
Här är några konkreta exempel där EU-reglerna utgör problem vid offentlig upphandling.
? Miljömärkning är ett relativt enkelt verktyg att använda för offentliga upphandlare. Flera nationella miljömärkningssystem existerar i EU och konsumenterna efterfrågar i allt större utsträckning denna typ av produkter. Lagen om offentlig upphandling tillåter idag inte krav på miljömärkning som ett kriterium. För att det ska bli enklare för de upphandlande enheterna bör regeringen verka för att miljömärkning ingår som ett självklart hjälpmedel vid offentlig upphandling inom EU:s länder. ? ? EG-direktiven om offentlig upphandling saknar särskilda bestämmelser om tillverkningsprocesser. Det blir då endast möjligt att ställa krav på tillverkningsprocesser om de har betydelse för slutproduktens egenskaper. Enligt NOU:s bedömning kan krav inte ställas på leverantören att den upphandlade varan ska transporteras på ett visst miljövänligt sätt. Ett sätt att undvika en stor del av de problem som f n finns med att miljöanpassa upphandlingen, är att höja nivåerna för när upphandling måste läggas ut på EU-marknaden. ? Lokal upphandling
EU:s regler innebär ett konkret förbud mot att ställa krav på korta transportavstånd vid offentlig upphandling. Enligt ett tyskt forskningsinstitut kan en genomsnittlig jordgubbs- youghurt med alla sina ingredienser ha färdats 7 695 km. Och den sammanlagda transportsträckan för en normal svensk frukost kan uppgå till jordens omkrets (40 000 km). För att nå målet om en hållbar utveckling, måste transportsträckorna för livsmedel och andra produkter minskas.
I en miljöanpassad upphandling ingår att produkterna köps in så lokalt som möjligt. Många kommuner vill nu öka den lokala upphandlingen av framför allt livsmedel. Detta innebär en stor möjlighet till ekologisk omställning. Den offentliga upphandlingen via kommuner och landsting utgör till exempel nära en femtedel av landets totala livsmedelsmarknad. Att ställa krav på korta transportavstånd i den offentliga upphandlingen klassas enligt EU:s regler som diskriminerande mot andra länder och är därför inte tillåtet. Detta är en orimlig situation. På grund av stora avstånd och låg befolkningstäthet drabbas Sverige extra hårt av att inte kunna ställa krav på korta transportavstånd. EU-reglerna måste ändras. En mycket verksam åtgärd är att undanta jordbruksprodukter från upphandlingsdirektiven. I ett remissvar på EU:s grönbok om upphandling 1997 föreslår 120 svenska kommuner att jordbruksprodukter undantas från upphandlingsdirektiven "eftersom det inte går att bibehålla hållbara jordbruk utan att integrera stad och land för livsmedelsförsörjningen". Riksdagen bör ansluta sig till detta förslag och uppdra åt regeringen att driva frågan i EU. Regeringen bör även verka för att det blir möjligt att ställa krav på mer lokal upphandling inom övriga varuområden.
Råd och riktlinjer för miljöanpassad offentlig upphandling
Inköparen har ett stort inflytande när det avgörs vilken vikt som skall läggas vid miljöanpassning vid valet av produkter vid offentlig upphandling. Att bedöma vad som är miljöanpassat och väga dessa egenskaper mot övriga önskemål kräver inte bara kunskap och kompetens utan också tid att kunna hålla sig ajour med det omfattande informationsflödet inom miljöområdet. Nya och inte sällan motstridiga uppgifter om vad som är miljöanpassat presenteras av leverantörer, branschorganisationer, myndigheter, fack- och dagspress med flera.
Nationalkommittén för Agenda 21 redovisar i sitt slutbetänkande olika erfarenheter från arbetet med att miljöanpassa upphandlingen. Både inköpare och leverantörer anser att det är ett stort problem att det inte finns enhetliga och samordnade miljökrav. I dag sker mycket dubbelarbete inom den offentliga sektorn när det gäller att formulera och värdera miljökrav. Leverantörerna upplever att den stora variationen från olika upphandlande enheter försvagar utvecklingen av miljöanpassade varor och tjänster. Till detta kommer osäkerheten om tolkningen av EU-reglerna. Om alla ställde liknande krav skulle det ge en stor slagkraft och företagen skulle ha lättare att anpassa sig till efterfrågan. En mall för miljökrav att ställa vid inköp av varor och tjänster kan bland annat innehålla:
? krav på produkten; ämnen som inte får ingå, livslängd, återvinnings- barhet, energi-, kemikalie- och vattenförbrukning vid tillverkningen, energieffektivitet. Produkten bör fylla kraven för miljömärkning, ? ? krav på anbudsgivaren; till exempel beträffande internt miljöarbete såsom miljöpolicy, handlingsplaner, redovisning samt uppföljning och miljöcertifiering. ? I dag finns några hjälpmedel för offentliga upphandlare när det gäller att ställa miljökrav. Många kommuner använder den så kallade Västernorrlandspärmen. Kommunerna i Västernorrlands län har tillsammans med Kommunförbundet i länet utarbetat ett material för miljöanpassad upphandling. I pärmen finns bland annat kriterier för 21 olika produktområden, information om nationella miljömål, lagstiftning, miljömärkning med mera. Pärmen har i dag sålts till 220 av totalt 288 kommuner. Landstingsförbundets databas Lf Direkt är en mall för miljökrav i samband med upphandling för i första hand landsting. Det arbete som utförts av bland andra Västernorrlands kommuner har varit bra. Arbetet med råd och riktlinjer för miljöanpassad offentlig upphandling behöver dock utvecklas.
I dag saknas riktlinjer med en officiell prägel, vilket skulle ge större tyngd i arbetet. Ett problem är att riktlinjer utarbetade av statliga myndigheter eller partssammansatta kommittéer riskerar att bli alldeles för tama och inte tillräckligt långtgående för att driva på arbetet med att miljöanpassa upphandlingen. Kraven i sådana riktlinjer måste vara dynamiska och hela tiden skärpas. Det måste poängteras att de är minimikrav. Det måste framgå att de kommuner eller andra som vill gå längre kan och bör göra det. Riktlinjerna får inte utgå från någon "försiktighetsstrategi" gentemot EU:s regler utan hela tiden klart och tydligt peka på det största handlingsutrymmet visavi EU-reglerna.
Inom den av regeringen utsedda Delegationen för ekologiskt hållbar upphandling som ska redovisa sitt uppdrag år 2000 finns en arbetsgrupp som ska se över de vägledningar för miljöanpassad upphandling som finns och undersöka behovet av en samordnad vägledning. Eftersom det redan går att konstatera att ett sådant behov finns bör regeringen snarast tillse att allmänna råd och riktlinjer vad gäller miljöanpassad offentlig upphandling utarbetas. Uppdraget kan lämpligen gå till Västernorrlands kommuner som får utveckla sitt påbörjade arbete och utarbeta centrala råd och riktlinjer för hela landet. För detta behöver de tilldelas centrala resurser så att de bland annat kan knyta experter till sig. Resurser som i dag går till Delegationen för ekolo- giskt hållbar upphandling, som ju med detta drag får mindre arbete, kan till exempel omfördelas till uppdragstagaren.
Att arbetet med centrala riktlinjer baseras lokalt har stora poänger eftersom dessa kommuner frivilligt har startat ett arbete i denna fråga och har ett engagemang för miljöanpassning samt erfarenhet från verkligheten av konkret upphandlingsarbete. Att miljöarbetet utgår från den lokala nivån är också i linje med Agenda 21:s principer.
Information
Erfarenheterna visar att det inte räcker med policy och kriterier. För att miljöanpassade upphandlingsregler ska fungera i praktiken krävs även mycket information och utbildning. Information, kunskapsförmedling och erfarenhetsutbyte om miljöanpassning av offentlig upphandling bör utvecklas. En viktig uppgift är att fånga upp och sprida erfarenheter från de mest miljöoffensiva offentliga inköparna. Bland nödvändiga åtgärder märks att skapa en särskild hemsida för informationsutbyte om miljöanpassad offentlig upphandling. Inköparna behöver bättre utbildning och satsningar på detta bör göras.
Staten måste gå före
25 statliga myndigheter har utsetts som pilotmyndigheter för att miljöanpassa upphandling och införa miljöledningssystem. En sammanhållen strategi som gör det lättare att ställa miljökrav på den offentliga upphandlingen och de olika aktörerna skall utarbetas. Några exempel på åtgärder är att miljöhänsyn ges högre status i myndigheternas regleringsbrev, att en tydlig miljöpolicy ger större befogenheter att ställa miljökrav, att inköparna ges utbildning för att ställa miljökrav.
Nästa steg är att ålägga alla statliga och andra offentliga förvaltningar att senast år 2000 införa miljöanpassade upphandlingsrutiner. De offentliga förvaltningarna bör även införa miljöredovisning och miljöledningssystem. Staten bör förutom att föregå med gott exempel vad gäller egna miljökrav på upphandling även stötta de kommuner och andra myndigheter som vågar gå före med miljökrav på upphandling och därmed riskerar att bli dragna inför EU-domstolen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i EU aktivt bör driva frågan om skärpta miljökrav i offentlig upphandling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i EU bör verka för rätten att ställa miljökrav på leverantörer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upphandlingsreglerna bör förenklas, göras tydligare och mer användarvänliga,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i EU aktivt bör driva frågan om att nivåerna för när upphandling måste läggas ut på EU-marknaden höjs,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen aktivt bör driva frågan om att jordbruksprodukter undantags från EU:s upphandlingsdirektiv,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att centrala råd och riktlinjer för miljöanpassad upphandling bör tas fram,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Västernorrlands kommunförbund med bidrag av statliga resurser ges i uppdrag att utarbeta nationella råd och riktlinjer för miljöanpassad offentlig upphandling,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att rejäla informationsinsatser för miljöanpassad offentlig upphandling bör göras,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att alla statliga och andra offentliga förvaltningar bör åläggas att senast år 2000 införa miljöanpassade upphandlingsrutiner, miljöredovisning och miljöledningssystem,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att staten bör stötta de kommuner och andra som går före med miljökrav på upphandling och därmed riskerar att bli dragna inför EG-domstolen.
Stockholm den 25 oktober 1998
Maggi Mikaelsson (v)
Kjell-Erik Karlsson (v) Owe Hellberg (v) Sten Lundström (v) Jonas Ringqvist (v) Karin Svensson Smith (v)