Utvecklingen av särskilda datorhjälpmedel som talsyntes, förstorande system och punktdisplay har inneburit en revolution för synskadade, inte minst när det gäller möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden. Synskadade arbetar idag inom vitt skilda yrken där datorn är ett nödvändigt arbetsverktyg.
De senaste årens utveckling från DOS till grafisk windowsmiljö börjar nu ställa till allvarliga problem. Eftersom Microsoft är så dominerande på mark- naden har producenter av datorhjälpmedel för synskadade nästan uteslutande utvecklat dessa så att de ska fungera i Microsofts grafiska windowsmiljö.
Tyvärr finns det idag programtillverkare som inte fullt ut följer Microsofts standard vilket leder till att synskadad personals datoranpassningar fungerar dåligt eller inte alls! Effekten blir allvarlig - arbetsuppgifterna kan inte längre utföras och personen mister sitt arbete.
Det sägs att flera landsting redan har investerat i programvara som inte fungerar för t ex synskadade läkarsekreterare. Andra landsting håller nu på med upphandling av samma programvara.
Eftersom teknik som fungerar för synskadade inte är till någon nackdel för andra användare är det oerhört väsentligt att offentliga arbetsgivare föregår med gott exempel och vid inköp av datasystem och programvaror ser till att dessa kan användas även av synskadade och andra funktionshindrade.
Att tillgodose dessa krav redan vid upphandlingen innebär dessutom en ren samhällsekonomisk vinst. Synskadade kan få arbete och den som redan har ett arbete kan behålla det. Datoranpassningarna blir enklare och därmed billigare. Även om det skulle gå att i efterhand rätta till felen så är det förenat med orimligt stora kostnader.
I jämförelse med många andra länder ligger Sverige efter på detta område. Lagstiftning som reglerar att varor ska vara utformade så att funktions- hindrade ska kunna använda dem finns redan i Kanada och USA. Förslag på liknande lagstiftning finns inom EU och flera av medlemsländerna. I USA finns även en lag som innebär att offentliga arbetsgivare måste använda sig av datautrustning och programvaror som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.
Hänvisning kan också göras till FN:s standardregler:
Regel 4, stöd och service, särskilt punkt 3
Regel 5, tillgänglighet
Regel 7, arbete
Regel 8, ekonomisk och social trygghet
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att offentliga arbetsgivare vid upphandling av datasystem och programvaror bör tillse att utrustningen är tillgänglig för personal med funktionsnedsättningar.
Stockholm den 19 oktober 1998
Kenth Skårvik (fp)