Sammanfattning
Kommuner och landsting bedriver en omfattande näringsverksamhet. Den sker både i traditionell förvaltningsform och i ett stort antal kommunala bolag.
Det finns idag ca 1 800 kommunala och landstingskommunala bolag och stiftelser med en sammanlagd omsättning om ca 130 miljarder kronor. Det kan ställas mot den övriga kommunala sektorn som omsätter ca 420 miljarder kronor.
Kommunal näringsverksamhet hotar småföretagen.
Riktiga jobb och småföretag slås ut av skattesubventionerad kommunal verksamhet. Det finns en lång rad exempel på näringsverksamhet som bedrivs i bolag eller förvaltningsform med kraftiga skattesubventioner. Det har tvingat de privata småföretagen att konkurrera med verksamheter som bedrivs på helt andra ekonomiska villkor. Småföretagarna tvingas att med sina egna skattepengar betala den konkurrerande kommunala verksamheten.
Kommunal näringsverksamhet innebär ett stort risktagande för skatte- betalarna.
En betydande del av den kommunala närings- och bolagsverksamheten finns inom energi- och bostadsområdet. Det är områden som tidigare har varit starkt reglerade och det kommunala risktagandet har därför varit mycket litet. I dag är riskerna betydande, vilket vi ser exempel på i kraftföretaget Kraftlots, som gått i konkurs samt Pitebuss AB, som sålts för att undvika ytterligare årliga mångmiljonförluster för skattebetalarna.
Kommunala bolag och näringsverksamhet leder till att resurser tas från den kommunala kärnverksamheten.
Bara i Örebro län kommer skattebetalarna att tvingas ge ifrån sig hundratals miljoner kronor till de kommunala bostadsbolagen. När kommuner driver videouthyrning, solarieverksamhet, kaféer, resebyrå och åkerier med hjälp av skattepengar innebär det att pengar används som annars kunde gått till skola, vård och omsorg eller minskat skatten för medborgarna.
Kommunala bolag är ett växande demokratiproblem.
Medborgarna saknar fullgod insyn i och möjlighet att laglighetspröva en femtedel av den verksamhet som garanteras av deras egna pengar. Alltför ofta söker kommunerna genom bolagsbildningar att kringgå kommunal- lagens restriktioner (offentlighetsprincipen, självkostnadsprincipen, lokali- seringsprincipen och likställighetsprincipen) och ge sig ut på en marknad där de inte hör hemma.
Kommuner ska inte driva näringsverksamhet
Kommunerna ska inte bedriva näringsverksamhet, eller ge stöd till privat näringsverksamhet. Genom utökad och korrekt upphandling av olika tjänster kan kommunerna däremot medverka till ett bättre fungerande, lokalt näringsliv.
Ytterligare ett skäl till att kommunerna ska avstå från att bedriva näringsverksamhet är svårigheterna att genomföra en korrekt upphandling när anbudsgivarna består av både externa företag på marknaden och egna förvaltningar eller helägda bolag.
De kommunala redovisningssystemen och kalkylmetoderna är inte uppbyggda för att fastställa de verkliga kostnaderna för enskilda tjänster. Detta försvårar en korrekt anbudsgivning från de interna resultatenheterna och hotar konkurrensneutraliteten även om ambitionerna vid upphandlingen är de bästa.
De flesta kommuner har i dag börjat tillämpa ökad konkurrensutsättning av sina uppgifter för att få ut mer av skattepengarna. Detta är tveklöst bra. Men tyvärr sker konkurrensutsättningen ofta på ett valhänt och direkt felaktigt sätt. Avbrutna upphandlingar, gynnande av egen verksamhet, dålig kostnads- redovisning och underprissättning är bara några av de problem som uppstår.
Möjligheterna för enskilda människor och företag att klaga på dåliga och felaktiga kommunala beslut är dessutom små.
De kommunala bolagen är hybrider. De lever i två olika världar som sällan går att kombinera. Dolda subventioner är inte ovanliga och lägre kapitalkostnader än konkurrenterna är legio till följd av kommunala borgensåtaganden. Flertalet kommunala bolag är underkapitaliserade men kan i praktiken agera med den kommunala beskattningsrätten som eget kapital. I realiteten kan de heller inte gå i konkurs, eftersom detta skulle påverka berörda kommuners lånemöjligheter negativt.
Enligt vår uppfattning är bolagsformen främst motiverad som en förberedelse inför privatisering av tidigare kommunal verksamhet. I övrigt bör den kommunala verksamheten bedrivas i förvaltningsform.
Vi anser att kommuner och landsting ska avveckla den näringsverksamhet de bedriver och överlåta denna till den privata sektorn. Detta gäller oavsett om näringsverksamheten sker i bolags- eller förvaltningsform. En sådan förändring kommer att ta tid, dels beroende på omfattningen av näringsverksamheten, dels beroende på den politiska viljan i de olika kommunerna. Det är därför viktigt att genom ändrade lagar och regler se till att skadeverkningarna av den kommunala näringsverksamheten begränsas omedelbart.
Småföretagen hotas
Kommunerna utgör en väsentlig del av marknaden för de små lokala företagen. Det gäller allt från elfirman som gör installationer och sköter underhåll av de kommunala byggnaderna till bagaren som levererar färskt bröd till skolbespisningen. För serviceföretagen som agerar på den lokala marknaden kan kommunernas agerande bli avgörande för om företagen har en framtid eller inte.
Kommunerna har under senare tid fått ett större ansvar för att avhjälpa öppen arbetslöshet. Inte sällan löser de problemen genom att engagera de arbetslösa i någon form av serviceverksamhet. Sådan serviceverksamhet konkurrerar ofta med privata företag, t.ex. kaféer, bagerier och tapetseri- verkstäder. Kommunerna agerar troligen i största välvilja och inser inte att de genom sitt agerande hotar slå ut befintliga privata serviceföretag, ödelägga tillvaron för hårt arbetande småföretagare och rejält försämra förut- sättningarna för nya företag.
Örebro kommun har fattat beslut om att i Stadsbiblioteket starta uthyrning av videofilmer, en verksamhet som redan bedrivs av ett antal privata företag i kommunen. Kommunen kommer att ha en mycket aggressiv prissättning i förhållande till sina konkurrenter på orten. Filmer för vuxna kommer att erbjudas för 20 kronor per tre dygn medan barnfilmer kommer att erbjudas kostnadsfritt. De privata videouthyrarna kan inte på samma sätt låta skattebetalarna stå för en del av kostnaderna.
I Lindesberg har det kommunala arbetslöshetsprojektet sålt skatte- subventionerade smörgåsar för tio kronor styck. Det privata konditoriet på andra sidan gatan som måste ha täckning för alla sina kostnader tar 29 kronor för motsvarande smörgås och drabbades därför hårt av den skatte- subventionerade kommunala verksamheten.
I Karlskoga kommun drivs gym- och solarieverksamhet i anslutning till det kommunala badhuset. De privata företagen som driver samma verksamhet utan kommunala subventioner drabbas.
Örebro kommun är ett talande exempel på hur det offentliga säljer skattesubventionerade tjänster på den öppna marknaden. Företagarna har kartlagt att fordonstvätt, maskinuthyrning, biluthyrning, skylttillverkning och budtransporter är kommunala tjänster som säljs till privatpersoner och företag. Det innebär att privata företag som inte kan täcka sina kostnader med skattebetalarnas pengar drabbas av kommunernas osunda konkurrens.
Riskerna är stora
En betydande del av den kommunala näringsverksamheten och bolagsverksamheten finns inom energi och bostadsområde. Det är områden som tidigare har varit starkt reglerade och därigenom har det kommunala risktagandet, hittills, varit mycket litet. Den el som exempelvis det kommunala kraftvärmeverket producerade och distribuerade var kommunmedborgarna tvingade att köpa. Därmed var kommunens energibolag alltid garanterat att få täckning för sina kostnader.
De kommunala bostadsbolagen byggdes upp utan krav på finansiellt sparande. Både bostäder och energi är områden som kräver långsiktighet i investeringar, mycket stor kapitalbindning och därmed högt risktagande. I dag är både el- och bostadsmarknaderna avreglerade till betydande delar och därmed ökar det kommunala risktagandet. Många kommunala bostadsbolag står numera med många tomma lägenheter samtidigt som de saknar finansiella tillgångar.
Är den kommunala elen för dyr kan kunden välja att köpa från ett annat håll medan kommunen står med en dyr produktionsanläggning. Riskerna med den kommunala näringsverksamheten har, bland annat till följd av avregleringar inom dessa områden, ökat påtagligt under senare år.
I Karlskoga byggdes i början av 1990-talet en gasoleldad elproduktion vid det kommunala värmeverket. Eftersom elpriset inte stigit som man räknade med vid byggandet och bränsleskatterna förändrats har man idag inte råd att använda anläggningen. De rörliga kostnaderna täcks inte av elpriset. Kapitalkostnaderna på 22 miljoner kronor per år för den gasoleldade delen av värmeverket måste ändå betalas av kommunmedborgarna via elpriset och kommunalskatten.
Många av de kommunala bostadsbolagen i länet är närmast konkurs- mässiga. Bara i Karlskoga får kommunmedborgarna via skattsedeln betala långt över 100 miljoner kronor för kommunens bostadsbolag.
Örebro läns landstings engagemang i LUAB, Länsutbildningsbolaget, har kostat skattebetalarna stora summor. Skattepengar ska inte riskeras i verksamheter som andra kan sköta bättre. Inom utbildningssektorn finns ett stort utbud av privata tjänster att välja bland.
Resurser tas från vård, skola och omsorg
Kommunala bolag och kommunal näringsverksamhet innebär regelmässigt att resurser används som annars kunde ha gått till skola, vård, omsorg eller till skattebetalarna i form av lägre skatt. De kommunala bostadsbolagen är kanske det främsta exemplet i Örebro län på hur hundratals miljoner plöjts ner i kommunala bolag för att täcka förluster.
Även när Örebro kommun driver biluthyrning, drivmedelsförsäljning, fordonstvätt och videouthyrning till privatpersoner och företag med hjälp av skattesubventioner innebär det att pengar används som annars kunde gå till den kommunala kärnverksamheten.
När landstinget i åratal drivit den starkt skattesubventionerade Åkerby kursgård har det varit ett medvetet val av landstingsmajoriteten att pengarna behövts bättre i kursgården än i sjukvården.
Landstingets inhopp i utbildningsbranschen, via bildandet av bolaget LUAB, Länsutbildningsbolaget, är ytterligare ett exempel på dåligt kommunalt företagande. Engagemanget i LUAB har inneburit att mer än 11 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar gått åt till att täcka förluster i bolaget. Det är pengar som annars kunde gått till sjukvård. LUAB har dessutom, i strid med kommunallagen, verkat utanför länets gränser.
I Karlskoga kommun har över hundra miljoner kronor stoppats in i de kommunala bostadsbolagen. 22 miljoner betalas varje år i enbart kapital- kostnader för den gasoleldade elproduktionsanläggningen som numera inte används. Dessa pengar hade istället kunnat satsas på vård, skola eller omsorg i Karlskoga eller på lägre kommunalskatt.
När Nora kommun övertagit de tomma bostadshusen i Gyttorp, som kostar mångmiljonbelopp, har det varit ett medvetet val att lägga skattepengarna där i stället för på skola och omsorg.
Kommunala bolag och koncerner - ett växande demokratiproblem
Det har blivit allt vanligare med kommunala bolag och koncernbildningar där kommunal verksamhet som inte har stöd i lagen kan bedrivas. Det är heller inte ovanligt att såväl privat som kommunal näringsverksamhet ges kommunalt stöd på ett sätt som ligger i utmarkerna av den kommunala kompetensen. I dag är det inte ovanligt att privata företag blir utkonkurrerade av kommunal verksamhet som både är skattesubventionerad och som ligger utanför kommunallagens regler. Företagaren som tvingas betala den konkurrerande kommunala verksamheten med sina egna skattepengar kan normalt inte begära en prövning om verksamheten är lagenlig.
Kommunala bolag och stiftelser bedrivs med skattebetalarnas pengar som säkerhet. Skattebetalarna saknar i regel möjlighet att få en prövning om verksamheten sker enligt kommunallagen. Det finns heller inte en fullständig insyn i verksamheten.
Om en kommun eller ett landsting bestämmer sig för att i förvaltningsform eller via bolag gå ut på den öppna marknaden och sälja tjänster som ligger i kommunallagens utmarker kan visserligen en invånare i kommunen eller landstinget begära laglighetsprövning genom att överklaga beslutet. Det finns emellertid ett antal problem vid laglighetsprövningen:
Det krävs ett formellt kommunalt beslut att överklaga. Om en kommunal enhet t.ex. inleder en försäljningsverksamhet på den öppna marknaden, utan något formellt beslut om saken, finns inte något beslut som kan laglighets- prövas.
Det krävs att överklagandet sker inom tre veckor efter beslutets justering. Om exempelvis kommunen anslår pengar till ett kommunalt bolag som efter en månad visar sig använda pengarna på ett otillåtet sätt, kan beslutet inte längre överklagas.
Beslut som fattas av kommunala företag kan normalt inte överklagas.
En kommun kan inte tvingas att rätta sig efter ett beslut i samband med laglighetsprövning. Om kommunen vägrar rätta beslutet och det inte rör myndighetsutövning finns inte någon straffrättslig eller civilrättslig sanktion att tillgripa mot kommunen.
Konkurrensverkets erfarenheter från de ärenden som anmälts dit är alarmerande. I flera fall är det omöjligt att överklaga driften av närings- verksamhet i offentlig regi eftersom verksamheten startats genom informella beslut.
Följande åtgärder behöver vidtas för att stärka medborgarnas möjlighet att kontrollera kommunal verksamhet:
Stärk medborgarnas möjligheter till laglighetsprövning av verksamhet som drivs av kommun eller landsting.
Gör det möjligt att överklaga verksamhet oavsett om verksamheten baseras på ett formellt beslut, och oavsett hur lång tid som förflutit sedan sådant beslut fattats.
Inför ett straffrättsligt sanktionssystem för de fall kommunen inte rättar ett upphävt beslut.
Konkurrensen ska ske på lika villkor
Drygt hälften av alla anmälningar till Konkurrensverket riktar sig mot kommuner, landsting och statliga organ. En del handlar om hur framför allt kommuner och landsting gynnar sina egna förvaltningar och bolag vid upphandlingar. Men en allt större del gäller den offentliga sektorns ohämmade expansion på den öppna marknaden. Hur skattesubventionerade kommunala bolag med dumpade priser konkurrerat ut privata småföretagare.
Konkurrensverkets möjlighet att ingripa med hjälp av konkurrenslagen är närmast obefintlig. Konkurrenslagen gäller företag och är inte tillämplig för den offentliga sektorns konkurrenssnedvridning. Det finns stora brister i konkurrensneutralitet mellan offentlig näringsverksamhet och privata bolag. Dessa brister kan och behöver åtgärdas genom skärpta krav på upphandlingar, redovisningar och affärsmässighet.
Offentlig verksamhet har ofta inte anpassat sin kostnadsredovisning till vad som krävs i en konkurrenssituation. Det är vanligt att olika verksamheter drivs integrerat inom samma förvaltning eller bolag. Risken är då påtaglig att den konkurrensutsatta delen subventioneras av den icke konkurrensutsatta verksamheten.
I vissa fall tycks myndigheters agerande främst syfta till att öka myndighetens intäkter. Det gäller t.ex. när kommunala aktörer säljer tjänster på den konkurrensutsatta marknaden utan att låta den delen av verksamheten som tillhandahålls kommunen eller landstinget utsättas för konkurrens.
Följande åtgärder behöver vidtas för att skapa rättvisa villkor:
I lagen om offentlig upphandling (LOU) skall införas en regel som gör offentlig näringsverksamhet olaglig om den inte beslutats formellt av stat, kommun eller landsting.
LOU skall kompletteras så att det införs lagkrav på att all verksamhet där förutsättningar finns skall upphandlas i konkurrens.
Upphandling ska ske på lika villkor. Avbrutna anbudsupphandlingar och oskäliga anbudsvillkor ska inte få förekomma. Inte heller olika former av skattesubventioner.
LOU ska kompletteras med ett krav på att affärsmässighet ska gälla vid avbrytande av upphandling.
En lag om konkurrensneutralitet vid offentlig prissättning bör införas, med krav på att offentlig näringsverksamhet skall redovisas skild från annan verksamhet.
Det offentliga måste utsätta den egna verksamheten för konkurrens innan tjänster får erbjudas den öppna marknaden.
Konkurrenslagen skall utvidgas till att gälla även när myndighetens beslut inte varit ett led i en företagarroll, t.ex. vid stödgivning och vid interna köp.
LOU skall ändras till att gälla även inköp från egenregiverksamhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunal näringsverksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i lagen om offentlig upphandling,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i kommunallagen,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar av konkurrenslagen, 2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av lag om konkurrensneutralitet vid offentlig prissättning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad möjlighet till lagprövning av kommunal verksamhet, 1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrens och upphandling på lika villkor.
Stockholm den 26 oktober 1998
Per Westerberg (m)
Karin Falkmer (m) Ola Karlsson (m) Ola Sundell (m) Stefan Hagfeldt (m) Jan-Evert Rådhström (m) Sten Tolgfors (m) Jan Backman (m) Mikael Odenberg (m) Olle Lindström (m)
1 Yrkandena 3 och 6 hänvisade till KU.
2 Yrkande 4 hänvisat till NU.