Regering och riksdag har under de senaste åren, på ett effektiv sätt, i praktiken omöjliggjort för kommuner att genomföra skattehöjningar. Höjd skatt ger sänkta statsbidrag. Regeln har varit enkel och tydlig.
Sedan 1996 har riksdagen, efter förslag från regeringen, successivt höjt statsbidragen till landets kommuner. De så kallade "Perssonpengarna" är avsedda för skola, vård och omsorg och har stärkt kommunernas ekonomi och därmed ökat invånarnas välfärd.
De ökade statsbidragen har varit av stor betydelse för de flesta av landets kommuner.
Uppenbarligen har de dock inte samma betydelse i alla kommuner.
Nyligen har den nya borgerliga majoriteten i Stockholms stad aviserat en skattesänkning på 40 öre. Beslutet är ett tydligt besked om att majoriteten anser att det redan finns tillräckligt med resurser för skola, vård och omsorg och att man därför kan minska kommunens inkomster på detta sätt.
Jag anser att det är orimligt att det inte finns ett tydligt samband mellan skattesänkningar och statsbidrag, på samma sätt som det finns mellan skattehöjningar och statsbidrag. Samma princip borde gälla. Kommuner som anser att de befintliga resurserna räcker för att säkerställa en god kvalité i de kommunala uppgifterna, bör i motsvarande del förlora statsbidrag, medel som istället kan överföras till kommuner som har problem med att få resurserna att räcka till skola, vård och omsorg. Landets kommuner har så djupt olika förutsättningar, att denna rättvisa behandling borde vara välkommen.
Det är rimligt att riksdagen uttalar stöd för principen som beskrivs i denna motion.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med förslag till åtgärder som jämställer villkoren för statsbidrag mellan kommuner som beslutar att höja skatten respektive sänka densamma.
Stockholm den 28 oktober 1998
Håkan Juholt (s)
Agneta Ringman (s) Krister Örnfjäder (s) Ann-Marie Fagerström (s)