Bakgrund
Riksdagen fattade beslut om en sänkning av den allmänna pensionen (folkpension och ATP) med två procent från och med 1993. Konstruktionen av den kyrkokommunala tjänstepensionens bruttosystem innebar då - utan överenskommelse - att den kyrkliga kompletteringspensionen skulle "fylla ut" den del som staten minskade i den allmänna pensionen. För att de kommunala arbetsgivarna (inkl. de kyrkliga arbetsgivarna) inte skulle drabbas av en sådan merkostnad som de inte kunde råda över träffade de centrala parterna en överenskommelse om motsvarande sänkning av den kommunala tjänstepensionen med två procent från och med 1993-01-01.
En enskild pensionär vid namn Törling drev ärendet i tingsrätten då han ansåg att man genom sådan överenskommelse mellan de avtalsslutande parterna inte kunde försämra utgående pensionsförmåner för dem som gått i pension. Stockholms kommun som var Törlings tidigare arbetsgivare drev ärendet vidare till Arbetsdomstolen som gav Törling rätt.
Konsekvenser
Konsekvensen av domen blir att de kyrkliga arbetsgivarna retroaktivt kommer att få betala tillbaka mellanskillnaden till dem som redan var pensionärer när överenskommelse träffades om försämring av utgående pensionsförmåner enligt pensionsavtalet PA-KL som följd av statens sänkning av den allmänna pensionen. Totalt handlar det om cirka 24 miljoner kronor för kyrkan. Till detta kommer ränta och särskild löneskatt. Det innebär en totalkostnad på drygt 30 miljoner kronor. KPA kommer på eget initiativ att göra en beräkning för samtliga pensionärer som är berörda. Pastoratsförbundet räknar med att beloppen ska betalas ut före årsskiftet.
Budgetpropositionen
I volym 1 sid. 45 återfinns den lag som skall kompensera landsting och kommuner för kostnaden och likviditetspåfrestningen 1999. Kommentarer finns på sid. 68 och utgiftsområde 25 sid. 10-11. Landstingen får 33,5 % procent och kommunerna 66,5 % av 1,3 miljarder kronor medan kyrkan inte får någonting, vilket inte kan vara rimligt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kyrkans församlingar och samfälligheter bör få 2,4 % av i lagförslaget anvisade 1,3 miljarder kronor och kommuner och landsting motsvarande sänkt andel.
Stockholm den 28 oktober 1998
Nils Fredrik Aurelius (m)