Ett grundläggande problem för Sveriges kommuner är den höga arbetslösheten. Det är den som gör att kommunerna dräneras på skatteinkomster. På utgiftssidan växer utgifterna för att hjälpa människor med deras egen försörjning. Kärnverksamheterna vård och skola drabbas.
Ett annat grundläggande problem är att det socialdemokratiskt präglade regelverket för kommunerna i kombination med fackligt motstånd mot förändringar har gjort det svårt att koncentrera och förnya den kommunala verksamheten på det sätt som varit önskvärt.
Arbetslösheten tillsammans med bristen på förnyelse har lett fram till en situation där vården och skolan på många håll är i kris. Det är huvudskälet till att vi stöder regeringens förslag om extra statsbidrag till kommunerna.
De extra bidragen får dock aldrig undanskymma att det viktigaste både för medborgarna och den kommunala ekonomin är att använda de pengar man redan har rätt. Och att det viktigaste på sikt inte är att göra kommunerna mer bidragsberoende utan tvärtom se till att fler får jobb så att fler blir kommunalskattebetalare.
Vi har många gånger varnat för att delar av de nya resurser som nu tillförs kommunerna kommer att hamna i andra sektorer än kommunernas kärnverksamheter. Fortsatt drift av underskottsbolag, kommunala arbets- marknadssatsningar eller nya äventyrsbad ligger i farans riktning i många kommuner. Som ett mantra upprepade de socialdemokratiska ministrarna att pengarna går "till förbättringar i vård-skola-omsorg". Den kartläggning vi gjort visar att pengarna alltför ofta används till annat. Detta styrks nu av den undersökning som Statistiska centralbyrån gjort på regeringens uppdrag. I mindre än hälften av kommunerna har pengarna lett till utökningar inom barnomsorg, äldreomsorg eller skola. Skillnaden mellan verklighet och retorik är stor. Detta är inte bara ett problem för sjuka i vårdköer och barn i problemskolor. Det blir ett demokratiproblem att den verklighet människor ser i sin vardag inte alls stämmer med det politikerna talar om och att människor ser att det är tomma ord och löften som kommer från landets regering.
För att tillförsäkra medborgarna att de nya pengarna verkligen används till kärnverksamheterna i vården, i skolan, till barnomsorg och äldreomsorg och socialtjänst har vi därför förordat att de tillkommande statsbidragen ska "öronmärkas" till kärnverksamheterna. Vi anser att regeringens krav på utökade redovisningar och uppföljningar inte ger tillräckliga garantier. Alltför många skräckexempel finns. Folkpartiet kräver dessutom att de kommunala bolagen successivt ska avvecklas.
Regeringen bör snarast återkomma med ett system för specialdestinering av tillkommande statsanslag till kommunerna. Vad som här anförts om specialdestinering bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Särskilda insatser
Regeringen har under ett antal år avsatt pengar ur det generella statsbidraget för särskilda insatser. Behoven och motiveringen förskjuts nu. Förut har de fungerat som smörjmedel i processen vid infasningen i det nya inkomst- och kostnadsutjämningssystemet samt för att kunna hjälpa de kommuner som har extra stora opåverkbara kostnader vilka ej fångas in i utjämningssystemet. Nu övergår dessa skäl alltmer till att handla om att ge bidrag till de kommuner som misskött sina bolagsaffärer och inte förmår ansvara för detta.
Vi föreslår att anslaget A 2 "Särskilda insatser i vissa kommuner" minskas med 600 miljoner kronor. Bakgrunden är vår övertygelse att den kommunala bolagskrisen kan hanteras mindre kostsamt för skattebetalarna om inriktningen ändras jämfört med den hittillsvarande. Vi har redovisat hur vi vill se strategin, där inriktningen är att de kommunala kärnverksamheterna och de boende i kommunala bostadsbolag ska hållas skadeslösa, men att det inte ligger något egenvärde i att rädda själva bolagen från konkurs. Vi avvisar regeringens tankar om stöd för rekonstruktioner och vidare drift av kommunala bolag.
Resterande medel på detta anslag bör fördelas så att 200 miljoner går till utsatta stadsdelar för kommunernas eget bruk, för att stärka den lokala utvecklingen, till utbildning och näringsklimat i utsatta förorter i enlighet med våra förslag i partimotionen om integration, och att 200 miljoner kan användas för särskilt stöd till kommuner som behöver extra hjälp med anledning av bolagsproblem.
Inkomst- och kostnadsutjämningssystemet
Vikten av skatteinkomster och skattebetalare kan inte nog betonas.
Folkpartiet har länge förordat att inkomstutjämningen ska sättas till 90 i stället för 95 procent av medelskattekraften. Detta för att minimera antalet kommuner som råkar i en pomperipossasituation, och för att det ska finnas också ett kommunalpolitiskt incitament att öka kommunens egen skattekraft. Vi har också krävt att ytterligare medel ska fördelas i enlighet med de grundläggande kriterierna som föreslogs av den utredning som lade fram grundförslaget och att de sociala faktorerna ska väga tyngre.
Sedan dess har segregationen tilltagit och det sociala utgiftstrycket på vissa kommuner bara ökat. Detta förstärker behovet av att de ursprungligen framlagda sociala kriterierna får ökad tyngd. Samtidigt har det än tydligare visat sig att kommunens ekonomi i många fall inte vinner på att fler får jobb och blir skattebetalare, bland annat beroende på den höga inkomstutjämningsnivån och vissa kostnadskriteriers tyngd. Den nu sittande Utvärderingskommittén lägger sitt förslag under hösten 1998. Detta förslag riskerar dock som så många gånger tidigare att färgas av politiskt köpslående. Systemet bör justeras så att inkomstutjämningsnivån sätts till 90 istället för 95 % och att de sociala faktorerna i kostnadsutjämningen får ökad tyngd.
Socialbidragen och den öppna arbetslösheten
Individ- och familjeomsorgens andel i den kommunala budgeten har ökat. Särskilt i storstadskommunerna växer socialbidragskostnaderna. I storstadskommunerna finns en större andel arbetslösa och äldre som får socialbidrag på grund av att dessa inte kommit in i försäkrings- och pensionssystemen. Detta innebär dels att socialbidragskostnaderna tränger ut annan angelägen verksamhet, dels att dessa arbetslösa människor får sämre stöd och möjligheter att kunna ta sig in på arbetsmarknaden. Den överdrivna fokuseringen på målet att halvera den öppna arbetslösheten innebär att socialbidragstagare som inte står tillräckligt nära arbetsmarknaden än mer lämnas åt sitt öde, åtgärder och resurser ägnas dem som registrerats som öppet arbetslösa. Samtidigt spelar det för kommunen inte någon större roll om en socialbidragstagare får arbete eller blir förtidspensionär, så länge vederbörande inte längre behöver socialbidrag. På grund av den höga inkomstutjämningen har kommunorganisationen heller ingen ekonomisk nytta av skatteintäkterna från en individ, det räcker att slippa de direkta kostnaderna för dennes försörjning.
Staten och kommunerna borde ha ett gemensamt ansvar och ett gemensamt intresse av att människor kommer ur bidragssystemen och får jobb och lön. Därför menar vi att staten och kommunerna bör dela på kostnaden för socialbidragen. Detta skulle kunna genomföras genom att staten påtar sig ett direkt kostnadsansvar, och att motsvarande summa drages från statsbidragen till kommunerna. På så sätt blir reformen statsfinansiellt neutral vid nuvarande socialbidragsnivå.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om specialdestinering av de tillkommande statsbidragen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inkomst- och kostnadsutjämningssystemet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om delat kostnadsansvar för socialbidragen mellan kommuner och stat.
Stockholm den 28 oktober 1998
Lars Leijonborg (fp) Camilla Dahlin-Andersson (fp)