Oavsett vilken uppfattning man har i frågan om huruvida statsbidrags- och utjämningssystemet inom kommunsektorn strider mot grundlagens reglering av den kommunala självstyrelsen inser allt fler att systemet omedelbart måste omarbetas. Det innehåller principer som ger effekter som lagstiftarna sannolikt inte räknade med.
Det måste löna sig för kommuninvånare och kommunpolitiker att an- stränga sig för att skapa en god ekonomi i kommunen. Men systemet ger helt motsatta signaler. Tillväxten motverkas.
En kommun som avsätter resurser för att bekämpa arbetslösheten och härigenom främjar sysselsättningen får, beroende på om man är en mottagan- de kommun eller en bidragande kommun, lägre tillägg i inkomst- och kostnadsutjämningen respektive högre avdrag i systemen.
Inkomstutjämningssystemet är så utformat att kommuner och landsting med en egen utdebitering som är lägre än den länsvisa skattesatsen får en minskning av den samlade inkomsten när det egna skatteunderlaget ökar, en s k pomperipossaeffekt.
Med dagens utdebitering är det 18 kommuner i landet som drabbas av pomperipossaeffekten. Av kommunerna ligger 11 i Stockholms län. 5 av de 18 kommunerna är bidragstagare, dvs har en skattekraft som ligger under medelskattekraften.
Var finns incitamenten till kommunala ansträngningar för förbättring av ekonomin i detta system? Systemet premierar istället kommuner som ur ett samhällsekonomiskt perspektiv vidtar felaktiga åtgärder. Bidragsberoende cementeras, både på kommunal nivå och på individnivå. Det finns dessutom en uppenbar risk för att systemet leder till segregation, då endast de riktigt rika har råd att bo i bidragande kommuner.
I direktiven till den översyn som f n görs av det kommunala utjämnings- systemet finns inte tydligt angivet att pomperipossaeffekten skall upp- märksammas. Det är därför angeläget att regeringen ger särskild uppmärk- samhet åt problemet för att snarast eliminera dessa oönskade effekter. Ett sätt kan vara att sänka kompensationsgraden till 75 % från nuvarande 95 %.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av de negativa incitamenten i utjämningssystemet,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring att den s.k. pomperipossaeffekten i det kommunala skatteutjämningssystemet elimineras.
Stockholm den 26 oktober 1998
Inger Strömbom (kd)