Regeringens skrivelse som i år lämnas för första gången med en uppföljning av föregående budgetårs resultat utgör en viktig del i förstärkningen av riksdagens kontrollmakt. Skrivelsen bildar underlag för bedömningar som inte enbart utgår från vad som är önskvärt för kommande budgetar. Årsredovisningen för staten tillsammans med åtgärder för att förstärka riksdagens roll i den statliga revisionen utökar riksdagens arbete med uppföljning, kvalitetsgranskning och effektivitetsmätning. Vi moderater välkomnar den utvecklingen.
I lag (1996:1059) om statsbudgeten stadgas att denna skrivelse skall lämnas till riksdagen så snart som möjligt men senast nio månader efter budgetårets utgång. Vi moderater menar att detta är en för väl tilltagen tidsgräns.
Nu framlagda skrivelse lades fram efter det att riksdagens vårarbete i praktiken avslutats. Skrivelsens ställning och rättmätiga behov av att granskas kan vid ett framläggande kring midsommar befaras underordnas annat. Skrivelsen bör läggas fram så att möjlighet gives för vårriksdagen att behandla den. Detta görs lämpligast genom att skrivelsen läggs fram i nära anslutning till framläggandet av vårpropositionen (VÅP). Vi vill dock avråda från att inarbeta skrivelsen i VÅP:en, eftersom det även då kan befaras att fokus enbart faller på framåtsyftande budgetriktlinjer.
Med en behandling av skrivelsen om föregående års resultat på våren förstärks riksdagsårets delning i en vår med uppföljning och kontroll blandat med långsiktig planering och en höst koncentrerad på nästkommande års budget.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidpunkten för avlämnandet av skrivelsen med uppföljning av föregående budgetårs resultat.
Stockholm den 16 oktober 1998
Lars Tobisson (m)
Lennart Hedquist (m) Fredrik Reinfeldt (m) Anna Åkerhielm (m) Gunnar Axén (m) Catharina Hagen (m) Per Bill (m) Carl Erik Hedlund (m) Bo Lundgren (m) Margit Gennser (m)
Elanders Gotab, Stockholm 1998