Under 90-talet har det statliga och kommunala stödet till idrottsrörelsen minskat väsentligt. Det statliga idrottsanslaget har sedan 1992 legat stilla eller sjunkit samtidigt som kommunernas direkta stöd och indirekta stöd till det lokala föreningslivet minskat med närmare 1 000 miljoner kronor.
Folkrörelserna har med andra ord i allt högre grad tvingats söka andra finansieringskällor. Spel och lotterier har traditionellt varit, och är, den viktigaste. BingoLottos framgångar har under det gångna decenniet räddat många föreningars ekonomi.
Trots BingoLottos utveckling till ett av Sveriges ledande spel har folkrörelsernas andel av spelmarknaden minskat. I början av 1970-talet var folkrörelsernas andel över 30 procent. Idag är motsvarande siffra cirka 20 procent. BingoLotto har dessutom under den senaste tiden visat en stagnerande tendens och tappat 22 procent av sin omsättning.
Detta faktum har påpekats i en rad olika utredningar, liksom av riksdagens utskott. En rad riksdagsbeslut har också fattats för att vända utvecklingen. 1994 beslutade riksdagen att folkrörelserna skulle överta ägarskapet av AB Tipstjänst. Dessutom skulle överskottet från de nya s k värdeautomaterna tillfalla den lokala barn- och ungdomsverksamheten. När den nya social- demokratiska regeringen tillträdde hösten 1994 ändrades beslutet om ett övertagande av Tipstjänst. I stället slogs de båda statliga spelbolagen - AB Tipstjänst och Penninglotteriet - samman till Svenska Spel AB och folkrörelserna skulle ges andel av det nya bolagets överskott efter ett gemensamt överenskommet vinstdelningssystem.
Det har nu snart gått tre år sedan detta beslut togs, och fortfarande har folkrörelserna inte fått en krona av denna vinstdelning. Faktum är att det ännu inte ens förts några gemensamma diskussioner om ett vinstdelnings- system.
Detta är anmärkningsvärt. Så anmärkningsvärt att den i maj slutförda Idrottsutredningen i sitt betänkande (SOU 1998:76) skrev:
"Idrottsutredningen vill i det sammanhanget uttala sitt missnöje över att det av riksdagen beslutade vinstdelningssystemets utbyggnad så kraftigt försenats. Förseningen har inneburit att idrotten liksom övriga berörda folkrörelser fått vänta på de intäkter från spelmarknaden som riksdagsbeslutet möjliggjort."
Folkrörelserna bör ges ett årligt bidrag via AB Svenska Spel, som motsvarar överskotten från automatspelen. Dessa spel påverkar mycket påtagligt de lokala föreningarnas möjligheter på spelmarknaden. Riksidrotts- förbundet har för sin del fattat ett principbeslut om att sådant bidrag oavkortat kommer att gå till den lokala barn- och ungdomsverksamheten.
Folkrörelserna bör samtidigt, via Folkrörelsernas samarbetsorgan i lotteri- frågor (FSL) ges fullgoda möjligheter att vidareutveckla BingoLotto och närbesläktade spel, för att vända den nuvarande negativa trenden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkrörelsernas möjligheter till intäkter från spel och lotterier.
Stockholm den 23 oktober 1998
Elizabeth Nyström (m) Ingvar Eriksson (m)