Principiella utgångspunkter
Det goda målet bakom det kommunala utjämningssystemet är att alla kommuner och landsting/regioner skall ha likvärdiga förutsättningar för sin verksamhet och service, oberoende av skattekraft och opåverkbara strukturella kostnader. En invånare i Sverige skall kunna få lika god sjukvård och kommunal service oavsett var hon eller han bor. Detta mål ställer vi kristdemokrater oss bakom. Däremot hör rimliga skillnader i servicenivå, servicestandard, effektivitet och skattesats till den kommunala självstyrelsen och skall således inte kompenseras. Medborgarna skall själva avgöra detta genom demokratiska val av partier som förordar olika lösningar eller genom val av boende i kommun och landsting. Systemet skall förena en långtgående utjämning med starka incitament för tillväxt och förnyelse. Det skall stödja och driva på en stark och solidarisk ekonomisk utveckling i hela landet. Utjämningssystemet måste dessutom vara tillgängligt, begripligt och demokratiskt förankrat hos alla kommuner och landsting. Det skall vara möjligt för kommuner och landsting att kunna parera t ex befolkningsförändringar genom att styra och förändra verksamhet och ekonomi utan att behöva överraskas av det ekonomiska utfallet i utjämningssystemet. Vi ställer oss negativa till att inkomstutjämningen är inomkommunal och att den för med sig tillväxthämmande konsekvenser. Dessutom är vi kritiska mot kostnadsutjämningens bristande träffsäkerhet.
Med proposition 1998/99:89 Förändringar i utjämningssystemet för kommuner och landsting kommer regeringen inte till rätta med de ovan nämnda principiella problem och skadliga effekter som nuvarande system har.
Inkomstutjämningen
Regeringen bedömer att en långtgående inkomstutjämning är "en central del i ett utjämningssystem som skall ge kommuner och landsting i hela landet likvärdiga ekonomiska förutsättningar att ge sina medborgare en god kommunal service". Samtidigt föreslås att ett nytt utredningsarbete inleds, för att finna en alternativ utformning utan negativa marginaleffekter. Vi kristdemokrater är kritiska mot att den s.k. pomperipossaeffekten inte elimineras redan i denna proposition och att den enligt regeringens snäva direktiv inte kunnat behandlas i utredningen Kostnadsutjämning för kommuner och landsting (SOU 1998:151), som ligger till grund för propositionen. I nuvarande modell med en långtgående inomkommunal utjämning är incitamenten för tillväxt och expansion inte bara små utan direkt kontraproduktiva. Tillväxtkommuner med hög skattekraft riskerar att på grund av sänkta bidrag förlora ekonomiskt på företagsetablering och ökade skatteintäkter. Vi är således kritiska mot att inkomstutjämningens skadliga marginaleffekter först nu skall omprövas i en utredning. Detta borde åtgärdats när förhållandet uppdagades. Nu har denna effekt misskrediterat systemet, men även skapat en mental föreställning om dess tillväxthämmande funktion genom att fördela medel på tillväxtens bekostnad.
Vi anser av principiella skäl att en utredning snarast bör pröva en övergång från inomkommunal till statlig inkomstutjämning. Vår mening är att nuvarande ordning med inomkommunal utjämning går emot grundlagens intentioner med den kommunala självstyrelsen, lokaliseringsprincipen och den kommunala beskattningsrätten. Systemet med inomkommunal utjämning leder med jämna mellanrum till allvarliga motsättningar mellan kommuner och mellan landsting. När vissa kommuner och landsting betalar stora summor i avgift och andra får del av bidrag i motsvarande utsträckning skapas dessutom möjligheten till och föreställningen om att medel från en kommun används till olika icke lagstadgade verksamheter eller investeringar i en annan. Vi kristdemokrater anser att det enligt subsidiaritetsprincipen är staten som skall stödja kommunsektorn och utjämna de opåverkbara ekonomiska förutsättningar som föreligger för kommuner och landsting att bedriva den lagstadgade verksamheten. Nuvarande system splittrar vårt land.
Kostnadsutjämningen
Regeringens bedömning är att alla kommuner och landsting skall ha likvärdiga ekonomiska förutsättningar att bedriva sin verksamhet efter inkomst- och kostnadsutjämningen. Under remisstiden för utredningen SOU 1998:151 har emellertid en omfattande och allvarlig kritik förts fram från inte minst företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet. Kritiken har gått ut på att redskapet för kostnadsutjämningen, den s.k. standardkostnadsmetoden, räknar in även högst påverkbara faktorer. Detta är tvärtemot vad regeringen hävdar i sin proposition. En del för kommunerna opåverkbara faktorer som hyres-, löne- och prisnivåer finns inte med i systemets uträkningar, medan andra finns med. Till detta erkänner utredningen öppet att väsentlig statistik saknas. Ytterligare kritik mot utredningen, vilket i detta fall också träffar regeringens proposition, gäller att man har utgått från inaktuella siffror på landstingssidan samt inte kunnat beakta det förändrade huvudmannaskapet inom äldresjukvård och psykiatri, vilket inte redovisas separat i den kommunala bokslutsstatistiken.
Professor Ernst Jonsson, chef för Institutet för kommunal ekonomi på Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet, hävdar i sin granskning att utredningen helt enkelt misslyckats med sitt eget mål att lämna förslag om en utjämning av de kostnadsskillnader som kommuner och landsting inte kan påverka. För att kunna göra detta måste man nämligen klargöra i vilken utsträckning påverkbara kostnadsskillnader föreligger mellan kommunerna. Detta har enligt Jonsson utredningen inte "närmare gått in på". Med nuvarande förslag, som regeringen i princip antagit men förändrat på några viktiga punkter, t ex med en faktor för invandrar- barn/ungdomar, permanentas således enligt kritiken ett förslag som enligt professor Jonsson missgynnar kommuner, som är föregångare i att ompröva och förnya verksamheten. Kommuner som släpar efter i besparings- och effektivitetsarbetet, belönas i stället med utökade bidrag, konstaterar han. Standardkostnadsmetoden har enligt kritiken ibland baserats på genom- snittlig servicestandard, vilket får till följd att utjämningen premierar hög servicekostnad och bestraffar tidigare besparingar och effektivitet. Vi kan inte se vare sig att denna kritik bemötts eller att bristerna åtgärdats under remisstiden eller i propositionen. Vidare är vi kristdemokrater kritiska mot att inte LSS-verksamheten förs in i systemet. Vi har även kritiska synpunkter på utredningens och propositionens hantering av t ex verksamhetsområdena barnomsorg, hälso- och sjukvård samt äldreomsorg. Med nuvarande system premieras och permanentas den kommunala barnomsorgen framför andra omsorgsformer och underlaget för hälso- och sjukvårdsmodellen bygger på statistik från 1995 i Malmöhus läns landsting, statistik vars relevans har ifrågasatts.
Kristdemokraterna anser att en ny utredning bör pröva en radikal för- bättring av kostnadsutjämningssystemet i sin träffsäkerhet enligt principerna ovan. Den nya utredningen får i uppdrag att eliminera den kostnadsutjämning som nu i realiteten går tillbaka på påverkbara faktorer och att tillföra relevanta områden och variabler. Om utredningsarbetet inte skulle kunna leda till en bättre träffsäkerhet, måste ambitionsnivån sänkas och inriktas på mer generella lösningar. Målet är att även den inomkommunala kostnads- utjämningen skall ersättas med statlig utjämning.
Vårt förslag
Mot denna bakgrund anser Kristdemokraterna att det är nödvändigt med en ny utredning. Den skall sätta in utjämningssystemet i sitt sammanhang, eftersom detta system inte är det enda redskap som regering och riksdag har för att utjämna regionala skillnader. Utredningen skall dessutom utreda förutsättningarna för att ersätta den inomkommunala utjämningen med en statlig utjämning. Av principiella skäl anser vi att det inte är kommuners och landstings uppgift att utjämna förutsättningarna för varandra. Med några års mellanrum drabbas olika landsting och kommuner. Nu hotas stora delar av Norrland och Stockholmsregionen av utredningens och propositionens orimliga konsekvenser. Utjämningen mellan kommuner och landsting måste vara en statlig angelägenhet. Det befintliga kostnadsutjämningssystemet bör därför gälla i avvaktan på att ett nytt och mer rättvist system kan införas. Det regelverk som gäller för år 1999 bör gälla under tiden fram till dess att ett nytt system kan träda i kraft. I de statsbidrag som regeringen anvisar ingår medel för att bl a underlätta införandet av förändringar i utjämningssystemet. Dessa medel bör fördelas som generella statsbidrag. Utöver de ramar som regeringen föreslår tillförs kommunsektorn med Kristdemokraternas politik 1,8 miljarder år 2000, 1,4 miljarder år 2001 samt 1,0 miljard år 2002.
Kostnadsutjämningen måste också leva upp till sitt mål att utjämna kost- nader för opåverkbara faktorer för att uppnå s k fiskal rättvisa. Nu inte bara "uppfattas" den som svåröverskådlig, vilket regeringen skriver i proposi- tionen. Kostnadsutjämningen är svåröverskådlig och svårbegriplig. Därmed kan den på goda grunder kritiseras för godtycke. Formellt, men inte i verk- ligheten, är den demokratiskt förankrad.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1998/99:89,
2. att riksdagen beslutar att det regelverk som gäller för år 1999 skall gälla under tiden fram till dess att ett nytt system kan träda i kraft i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny utredning om kostnadsutjämningen.
Stockholm den 29 april 1999
Per Landgren (kd)
Stefan Attefall (kd) Harald Bergström (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Göran Hägglund (kd) Helena Höij (kd) Magnus Jacobsson (kd) Kenneth Lantz (kd) Maria Larsson (kd) Mats Odell (kd) Mikael Oscarsson (kd) Rosita Runegrund (kd) Inger Strömbom (kd)