Stärk jordbrukets konkurrenskraft genom skattesänkning
Inledning
Sveriges behov av företagande och tillväxt är alltmera uppenbart. Endast inom ramen för en politik som är klart inriktad på företagande och jobb kan vi klara behoven när det gäller välfärd och trygghet. Vårt land har i dag stora problem med såväl sysselsättning som näringslivsutveckling. Företag flyttar utomlands, nyföretagandet sjunker, pessimismen är stor inom vissa näringar och arbetslösheten är fortfarande mycket hög. Detta innebär att vi måste skapa nödvändiga förutsättningar när det gäller olika former av verksamheter, såväl nya som traditionella. En sak har emellertid olika näringsverksamheter gemensamt. Man möter en alltmera internationaliserad marknad och därmed en hårdare konkurrens. Detta ställer krav på ökad anpassning såväl inom ramen för de olika näringarna som när det gäller politiska spelregler.
Den svenska livsmedelssektorn
Den samlade svenska livsmedelsnäringen är vår näst största näring med ca 270 000 sysselsatta. Den är således mycket viktig från såväl produktions- som sysselsättningssynpunkt. Det framstår också som helt klart att det svenska jordbruket är en viktig förutsättning för stora delar av livsmedelsindustrin. Utan en konkurrenskraftig primärproduktion i bondeledet försvinner basen för motsvarande verksamhet i förädlingsledet.
Vi har i Sverige ett rationellt och effektivt jordbruk med kunniga och produktionsmedvetna bönder inom olika produktionsgrenar. Effektivi- serings- och rationaliseringsgraden har varit hög samtidigt som produktionen baserats på hög ambition när det gäller såväl miljö som djuromsorg. Vi har världens strängaste regler på dessa områden, och Sveriges bönder har lojalt gått i takt med de politiska besluten när det gäller denna höga ambitionsnivå. LRF:s kampanj "Mot världens renaste jordbruk" och programmet med miljöhusesynen är exempel på denna höga ambitionsnivå. Samtidigt som denna framtidsinriktade målsättning kan medföra konkurrensfördelar utifrån den höga kvaliteten på produkterna, innebär detta också relativt sett högre produktionskostnader.
Under 1990-talet har livsmedelspriserna i Sverige sjunkit realt. Den besparing som konsumenterna gjort motsvarar 30 miljarder kronor per år. Om man räknar bort den sänkta momseffekten så har priserna sjunkit med 13 % i fast penningvärde.
Diagram 1. Livsmedelspriserna
Källor: Nationalräkenskaperna och LRF
Det här är naturligtvis en positiv utveckling för konsumenterna. Till bilden hör dock att jordbruket under samma period uppvisar en mindre gynnsam lönsamhetsutveckling.
Diagram 2. Lönsamhetsutvecklingen i primärproduktionen
Källor: Jordbruksverket och LRF
Under 1990-talet har exporten av jordbruksvaror och livsmedelsprodukter ökat kraftigt. EU-medlemskapet har skapat förutsättningar för detta. Värdet på denna export ökade med 147 % i löpande priser mellan 1990 och 1997. Värdet på den totala varuexporten ökade under samma tid med 86 %. Detta visar att livsmedelsexporten kan öka och att svenska livsmedel kan få betydelse i ännu större utsträckning i framtiden. En viktig förutsättning är att Sveriges bönder får sådana konkurrensförutsättningar att primärproduktionen kan upprätthållas. När det gäller griskött kan man konstatera att utvecklingen sedan 1997 är negativ för Sveriges del. Exporten minskar, importen ökar och lönsamheten försämras.
Diagram 3. Export och import av griskött
Export i miljoner kronor Import i miljoner kronor
Källor: Swedish Meats och LRF
Prognosen för 1998 vad det gäller griskött pekar på kraftigt försämrad lönsamhet, ökad import och sjunkande exportsiffror
Den gemensamma jordbrukspolitikens spelregler
Sveriges medlemskap i EU och införlivandet i den gemensamma jordbrukspolitiken innebar ökad konkurrens för svenska bönder. Målsättningen från näringens sida var konkurrensneutralitet inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Detta är också syftet och målsättningen med EU:s jordbrukspolitik. Länderna inom gemenskapen skall konkurrera på likvärdiga villkor. Förutsättningen för att detta skall tillämpas i praktiken är att de olika ländernas framförhandlade ersättningsramar utnyttjas. Detta gäller hela systemet, och som exempel kan nämnas stödet till mindre gynnade områden, som är en kompensationsersättning för sämre produktionsförhållanden t.ex. i Norrland och på sydsvenska höglandet. Vid sidan av CAP finns också sy- stemet med EU:s miljöersättningar. Sverige har i förhandlingarna fått del av dessa ersättningar, men ersättningarna har inte utnyttjats i sin helhet bl.a. beroende på ett alltför krångligt inhemskt regelverk. Det är från såväl konkurrenssynpunkt som från nationell synpunkt otillfredsställande att framförhandlade ersättningar inte utnyttjas fullt ut. Vi anser att regeringen snarast möjligt måste bland annat revidera hindrande svenska regelverk. Målsättningen bör vara att de för svensk del framförhandlade ersättningsnivåerna ska kunna utnyttjas fullt ut. Beträffande ersättningen till mindre gynnade områden har t.ex. södra Sveriges skogs- och mellanbygder inte erhållit motiverade och regelmässigt försvarbara ersättningar.
Sänk hämmande skatter
Det har dokumenterats att svenska bönder har nationellt förorsakade konkurrensnackdelar bl.a. beroende på höga skatter på diesel, el, olja och handelsgödsel. I livsmedelspolitiska utredningen har konkurrenssituationen belysts i sin helhet och där framgår att konkurrensnackdelen för svenskt jordbruk är betydande. Det råder ingen tvekan om att dessa inhemska extrakostnader i form av högre produktionskatter medför stora problem för svenska bönder och för hela livsmedelssektorn. I ett läge när vi i landet behöver nya jobb och förbättrad konkurrenskraft för svenska företag är det orimligt att vår näst största näring skall missgynnas på sådant sätt som sker i dag. I vårpropositionen finns dock inga konkreta förslag till förbättringar för jordbruket.
Moderata samlingspartiet anser att det nu krävs kraftåtgärder för att förbättra situationen för bönderna. Dieselskatten måste sänkas radikalt. Dieselkostnaden är betungande för jordbruksföretagen, och det är orimligt att svenska bönder skall betala dieselskatt som ligger skyhögt över t.ex. den danska. I flera sammanhang framförs den synpunkten att dieselskatten inte kan sänkas av miljöskäl. Detta är en felaktig argumentering. Vi är övertygade om att svenska bönder inte förbrukar diesel i onödan genom att köra mer traktor än vad som är nödvändigt. Däremot innebär för höga kostnader för jordbruket en stor miljörisk genom att jordbruksföretag tvingas lägga ner. Detta får i sin tur negativa miljöeffekter bl.a. när det gäller vårt öppna kulturlandskap. Man kan redan se de påtagliga effekterna av denna kulturmiljöförändring. Vi föreslår därför att jordbrukets dieselskatter sänks med 2,14 kr från 2,67 kr till 0,53 kr för att ligga på samma nivå som fisket, sjöfartsnäringen och gruvindustrin. Detta innebär en minskad intäkt för staten på 600 milj. kronor per år.
Det är också orimligt att lantbruket skall betala högre elskatter än industrin. Lantbruksföretagen har i allt större utsträckning vidarebehandlat egna produkter på gården. Det är ganska märkligt att spannmål som mals på egna gården skall belastas med högre elskatt än om spannmålen lämnas till annan kvarn. Vi föreslår att lantbruksföretagen skall behandlas lika som industrin när det gäller elskatten. Detta innebär att skatt på totalt 13,8 öre/kWh tas bort, vilket motsvarar 300 milj. kronor per år.
Vi föreslår vidare att skatten på jordbrukets eldningsolja sänks med 1,27 kr, från 1,80 kr till 0,53 kr/liter. Den minskade skatteintäkten för denna åtgärd blir 70 milj. kronor per år.
Skatten på handelsgödsel är också en påtaglig extrakostnad för det svenska jordbruket. När det gäller användningen av handelsgödsel så finns såväl miljömässiga som företagsekonomiska motiv för att inte använda mer handelsgödsel än nödvändigt. Från näringens sida har man arbetat med en omfattande information till de enskilda lantbrukarna för att komma till rätta med problemen relaterade till användningen av handelsgödsel. Vi har också fått en god medvetenhet när det gäller användandet av handelsgödsel i förhållande till markernas och produktionens behov. Det finns idag också väl utarbetade metoder och en modern teknik som gör att gödselgivan kan anpassas till varierande markförhållanden och den enskilda grödans behov. Utifrån den kunskap och medvetenhet som nu finns inom jordbruksföretagen anser vi att den kostnad skatten utgör även på detta område bör bli föremål för översyn. Från moderat sida har vi tidigare begärt en utvärdering av handelsgödselskattens miljöeffekt. Vi har dock inte fått gehör för detta, vilket bekräftar motståndet mot en sänkning av denna skatt. Vi föreslår därför nu att skatten på handelsgödsel omvandlas till en avgift vilket också var avsikten när riksdagen första gången fattade beslut i frågan.
De företag som använder tillförlitliga metoder när det gäller begränsning av växtnäringsläckage p.g.a. övergödning skulle i en ny ordning kunna få direkt restitution motsvarande avgiftens storlek. Övriga medel som inkom- mer till statskassan genom avgiften skall återföras till näringen och bl.a. kunna användas för direkta miljöinsatser i jordbruket.
Vi anser att regeringen skall återkomma till riksdagen med ett utarbetat förslag som innebär att skatten på handelsgödsel omvandlas till en avgift att disponera i enlighet med vad som ovan angetts.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utnyttjande av framförhandlade EU-ersättningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatten på handelsgödsel,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt dieselskatt för jordbruket i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt elskatt för jordbruket i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt skatt på eldningsolja för jordbruket i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 27 april 1999
Göte Jonsson (m)
Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m) Catharina Elmsäter-Svärd (m) Lars Lindblad (m) Per-Samuel Nisser (m) Berit Adolfsson (m) Inger René (m) Anders G Högmark (m) Patrik Norinder (m) Lars Björkman (m)