Under andra världskriget införde industriländerna regleringar på sina kapitalmarknader. Dessa regleringar behölls efter kriget och började avvecklas först under 1980-talet. Valutaströmmarna reglerades, vilket innebar att finansiellt kapital inte fick lämna landet utan tillstånd. Räntenivån bestämdes på hemmamarknaden av det politiska systemet.
Svenska förhållanden
I Sverige sattes räntan lågt för att stimulera investeringar. För att se till att det finansiella kapitalet huvudsakligen gick till investeringar, infördes placeringstvång för stora finansiella ägare (i bostadsobligationer) och hushållskrediterna reglerades. Genom valutaregleringen hade det finansiella kapitalet inget alternativ till att placera i svenska värdepapper med låg ränta.
Den låga räntan medförde också låga kapitalavkastningskrav i produktionen. Kapitalets andel av förädlingsvärdet kunde därför hållas lågt vilket innebar att löneandelen kunde hållas högt.
Denna period med reglerad kapitalmarknad innebar att det finansiella kapitalet hade liten ekonomisk makt. Detta har sin förklaring i att den ekonomiska makten bestäms av hur behövd man är i produktionssystemet och hur mycket man själv behöver produktionssystemet. Produktions- systemet behövde det finansiella kapitalet till investeringar samtidigt som det finansiella kapitalet genom valutaregleringen var helt beroende av det inhemska produktionssystemet. Genom att det svenska finanskapitalet inte hade något placeringsalternativ till den svenska marknaden hade det därför liten ekonomisk makt. Detta förhållande gav det politiska systemet stor makt över det svenska finanskapitalet.
Under valutaregleringens tid bestod valutaströmmarna huvudsakligen av finansiellt kapital som hade samband med utrikeshandeln eller direkt- investeringar i utlandet. Under 1980-talet avreglerades valutamarknaden successivt vilket medförde att handeln med värdepapper ökade mycket snabbt. Svenska finanskapitalister började i stor utsträckning placera i utlandet och utlänningar började i stor utsträckning placera i Sverige. Dessa bruttoströmmar är stora, men genom att de är ungefär lika stora, blir effekten på kapitalbalansen och valutareserven liten.
Den stora handeln med värdepapper innebär stora valutarisker. Detta har bidragit till att derivatmarknaden exploderat för att hantera dessa risker. En stor del av handeln på derivatmarknaden är dessutom spekulation i växelkursrörelser. Derivathandeln med valutor är nu större än handeln på spotmarknaden, och sammantaget är deras omsättning 30 gånger större än utrikeshandeln. På 1960- och 1970-talen var omsättningen på valuta- marknaden endast ungefär lika stor som utrikeshandeln.
Omsättningen på den svenska valutamarknaden (hur stora mängder SKR som köps och säljs) är 1-2 procent av den totala omsättningen på världens valutamarknader, vilket motsvarar den svenska ekonomins storlek i förhållande till de övriga ländernas.
Ett vanligt sätt för finanskapitalet att erhålla hög real avkastning är att kräva ett stabilt penningvärde. Finanskapitalet kräver för närvarande låg och lika inflation i industriländernas ekonomier. Annars går räntan upp. Detta krav har inneburit att industriländerna nu är utsatta för en inflations- restriktion.
Staten och nationen har ett stort upplåningsbehov. När staten förlägger en del av sin upplåning i Sverige i stället för i utlandet, kommer kapital- marknaden att i stället sköta om nationens utlandsupplåning och därefter låna ut till staten. Finanskapitalet tar då en växelkursrisk i stället för staten, och tar betalt för detta genom att kräva en högre ränta i Sverige.
Genom att svenska staten inte själv lånar upp till hela utlandsskulden, utsätts den svenska ekonomin extra mycket för finanskapitalets krafter. Dessa krafter blir extra stora i orostider och ger då en väsentligt högre ränta än vad som hade blivit fallet om staten i större utsträckning lagt om sin upplåning till utlandet.
Kapitalmarknadens avreglering har ändrat maktförhållandena i ekonomierna och i politiken. Finanskapitalet har nu betydligt större makt än tidigare. Denna maktförskjutning blir extra markerad i Sverige genom nationens utlandsskuld och den statliga upplåningspolitiken.
Denna maktförskjutning, som är en effekt av avregleringen, beror dock huvudsakligen inte på dessa politiska beslut. Dessa har endast levererat vad andra krafter krävt. Avreglering har skett mer eller mindre på alla områden i ekonomin. Marknadskrafterna släpps fram betydligt mer än tidigare som styrmedel för ekonomin och inslaget av normpolitik är alltför stort.
Det finns flera förklaringar till att marknaderna avregleras. En vanlig förklaring är att de reglerade ekonomierna visade sin oförmåga under 1970- talet, då de ekonomiska problemen bestod av hög arbetslöshet och hög inflation, s.k. stagflation. Därmed skulle ekonomiska regleringar ha spelat ut sin roll och det ansågs dags för marknadskrafterna att ta över.
En annan förklaring är att den tekniska utvecklingen har försvårat kontrollen av kapitalmarknaden och att avregleringen redan i praktiken hade inträffat.
En tredje förklaring handlar om behovet av strukturomvandling. Denna blir särskilt stora ungefär vart 40:e år och för att detta ska ske krävs att marknadskrafterna släpps fram. Regleringar skulle vara ett hinder för strukturomvandling.
En fjärde förklaring handlar om att alla andra länder har avreglerat och då var det omöjligt för Sverige att ensamt behålla regleringarna.
Den internationella aspekten
Globaliseringen, internationaliseringen av ekonomierna, ökar konkurrensen vilket försämrar möjligheterna för blandekonomins politik. Men det är värre än så. De värderingar som styr den internationella ekonomins utformning har också blivit mer marknadsinriktade och främjar nu konkurrens mer än tidigare. Det har skett ett globalt maktskifte.
Efter kriget var den Keynesianska synen förhärskande och blandekonomin utvecklades. I det politiska systemet hade full sysselsättning (intern balans) högsta prioritet. Nu har man gått tillbaka till de prioriteringar som rådde före 1930-talet, nämligen extern balans. Det innebär att fast penningvärde och starka offentliga finanser åter har högsta prioritet. Det har bidragit till att de flesta industriländer nu har massarbetslöshet, liksom de hade under mellankrigstiden, då de också prioriterade extern balans.
Nu är förstås inte hög inflation och dåliga offentliga finanser lösningen på massarbetslöshetsproblemet. Det viktiga är vad som har högsta prioritet. Efter andra världskriget hade full sysselsättning högst prioritet. Detta medförde sunda statsfinanser och gick att kombinera med måttlig inflation. När däremot fast penningvärde och starka offentliga finanser har högsta prioritet är risken stor att priset blir massarbetslöshet.
Den globala maktbalansen förblev i stort oförändrad under 1950- och 1960-talen. Det blandekonomiska systemet i Västeuropa producerade en jämn och hög tillväxt, med både intern och extern balans. Dessa decennier brukar kallas för de gyllene åren.
Den försvagning som USA genomgick märktes i att den ekonomiska internationella stabiliteten upphörde. Växelkurssamarbetet i Bretton Woods- systemet bröt samman. OPEC-länderna kunde kraftigt höja oljepriset och skickade starka inflationsimpulser till västländerna. OPEC:s agerande kan också ses som ett inslag i det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen och då riktat mot USA. Sovjetunionen, som var en stor oljeexportör, vann även ekonomiskt på oljeprishöjningarna.
Västeuropas blandekonomi kunde inte hantera oljeprishöjningarna och höga löneökningar genomdrevs för att försöka bevara reallönerna. Detta var en felaktig politik som endast resulterade i hög inflation och stigande arbetslöshet. De gyllene åren var slut och blandekonomins förmåga att organisera ekonomin började ifrågasättas.
Politikerinflytandet minskades. Marknader avreglerades och marknads- lösningar började släppas fram. I EU:s "enhetsakt" från 1986 betonades vikten av att marknaderna avreglerades.
Världen var inte längre uppdelad i två block och USA är nu ensamt om det militära herraväldet i världen. I enlighet med den kombinerade makt- resursmodellen påverkar USA:s syn därför nu det sätt som den inter- nationella ekonomin organiseras på. Även de olika nationella ekonomierna påverkades av detta. Marknadslösningar fick alltmer utrymme i både den internationella och de nationella ekonomierna. Blandekonomin fick allt mindre utrymme.
De erfarenheter som kan dras av utvecklingen så här långt är att banker och finansmarknad, och i någon mån företagen, inte har förmått hantera avregleringen på ett bra sätt. Många politiker och vissa centralbanker försöker nu undvika en finansiell härdsmälta som skulle kunna få samma allvarliga följder som depressionen på 30-talet. Den rådande ordningen kan inte sägas uppfylla de krav på ekonomisk effektivitet, stabilitet och demokratisk legitimitet som är naturliga att ställa i en demokratisk värld. Även marknadens aktörer tycks ha kommit fram till att den helt fria marknaden innebär alltför stor osäkerhet, på något annat sätt kan man knappast tolka det faktum att sedan några veckor har inställningen till den anarkistiska marknaden svängt 180 grader bland världens ledande politiker.
Den skadliga labiliteten kan motverkas på flera sätt.
- Ingvar Calssons förslag till finansiering av FN kan genomföras. Detta kan ses som en variant av Tobinskatten. - - Genomlysningen av relevanta aktörer kan förbättras. - - Reserveringskrav på bankerna. - - Reservkrav på bankernas valutapositioner. - - Reservkrav på all utlåning i inhemsk valuta till valutautlänning - - Staten omprövar sin upplåningsstrategi med statens övertagande av valutarisken som följd.
Tidigare var marknaden massivt regleringsfientlig, men under trycket av den akuta osäkerheten som nu råder är utrymmet för handling betydligt större utan negativa förtroendereaktioner från marknaden.
I dag kan ingen sägas sitta på den perfekta lösningen, men diskussionen måste komma igång på allvar med det snaraste. Därför bör regeringen ta de initiativ som krävs för att fortast möjligt lyfta frågan på alla de inter- nationella mötesplatser där den kan vara relevant.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stabilisering av kapital- och valutamarknaderna.
Stockholm den 28 oktober 1998
Bengt-Ola Ryttar (s)
Per Erik Granström (s) Barbro Hietala Nordlund (s) Laila Bäck (s)