Sammanfattning
? Folkpartiet föreslår att de förestående skattesamtalen mellan partierna leder fram till en överenskommelse om en skattereform i fyra steg med skattesänkningar på ca 65 miljarder kronor. Vid god tillväxt kan reformen genomföras i sin helhet under mandatperioden. Målet skall vara att öka förutsättningarna för nya jobb, öka tillväxten och minska bidragsberoendet. Reformen föreslås finansierad genom besparingar och ekonomisk tillväxt. En viktig princip är att de delar som betyder mest för tillväxten skall genomföras först och finansieras genom besparingar. Takten i genomförandet av övriga delar blir beroende av statsfinansernas utveckling. ? ? Folkpartiet föreslår att den nya skattereformen bl a ges följande inslag: Sänkta inkomstskatter (3 000 kr per person och år, vilket betyder mest för lägre inkomsttagare), höjt barnstöd, sänkta arbetsgivaravgifter, åter- införande av principen 30/50 (genom att staten övertar vissa kommunala kostnader och en höjning av brytpunkten), slopad värnskatt, slopad dubbelbeskattning och slopad förmögenhetsskatt. ? ? Folkpartiet föreslår en satsning på kompetensutveckling av arbetskraften. Det sker genom personliga kompetenskonton, alltså en liknande modell som den som nyligen genomförts för de anställda på försäkringsbolaget Skandia. Det personliga kompetenssparandet ges samma skatte- behandling som pensionssparandet. Rätten till årliga avsättningar till detta bredare sparande tredubblas från ett halvt till ett och ett halvt basbelopp. ? ? Folkpartiet föreslår att den tillfälliga skattesänkningen för 1999 inte genomförs utan ersätts av en höjning av barnbidraget (i princip en tidigareläggning av den aviserade höjningen år 2000). ? ? Folkpartiet föreslår att beredskapen för en konjunkturnedgång skärps genom en sänkning av såväl skatte- som utgiftskvoterna, vilket gör statsfinanserna mindre konjunkturkänsliga. Besparingarna i 1999 års budget är ca 18 miljarder kronor i fp:s alternativ. ? ? Folkpartiet föreslår försäljning av flera statliga företag - åtgärderna är ofta strukturellt angelägna och bör inte få hindras av tillfälliga börsfluktuationer. ? ? Folkpartiet föreslår betydande insatser för att motverka de växande klyftorna i det svenska samhället. Skolans förfall måste hejdas. Vårdköerna måste avskaffas. Vanvården inom äldreomsorgen måste motverkas med kraft. Änkepensionerna måste återställas. Brotts- utvecklingen och drogmissbruket måste hejdas. ? ? Folkpartiet föreslår att regeringens yrkande om att komplettera målet för den öppna arbetslösheten med ett mål för sysselsättningen i princip bifalls, men att det nya målet fastställs till 300 000 nya jobb under mandatperioden. ? ? Folkpartiet föreslår att en folkomröstning om svenskt EMU-inträde hålls senast år 2000. ? Inledning: Det liberala uppdraget
Mänskligare Sverige
Valet är över - men Sveriges djupa problem består. Vår uppfattning är att valresultatet kommer att fördröja många av de åtgärder som skulle behövas för att Sverige skall bli ett land med bra företagsklimat och uthållig tillväxt.
Folkpartiets vision sammanfattades i valrörelsen i orden Mänskligare Sverige. Den ekonomiska politikens uppgift är att stödja utvecklingen mot ett sådant mänskligare Sverige där människorna har större möjligheter. I dagens Sverige känner många människor inte att möjligheterna växer, utan tvärtom, att många vägar stängs för dem. De får inga jobb. De får inte vård i tid. Deras barn får inte den utbildning i skolan de behöver för att få en bra grund att stå på i livet. De hindras av fördomar, kanske bara på grund av en så ovidkommande sak som att deras namn klingar utländska. De känner fruktan för att polisen på deras ort har tappat kontrollen över våldsutvecklingen på kvällar och nätter.
Folkpartiets liberala uppdrag är att stå på den enskilda människans sida i kampen mot alla de krafter som vill minska hennes rörelseutrymme. I motioner till årets riksdag följer vi upp de förslag vi sökte väljarnas stöd för i valet. Den kvarts miljon människor som röstade på Folkpartiet i valet skall veta att vi skall göra vårt yttersta för att länka Sveriges utveckling i liberala banor.
Folkpartiet i opposition
Vad innebär det i praktiken att göra sitt yttersta för att länka samhällsutvecklingen i liberala banor? Eftersom valet gav majoritet åt mer eller mindre socialistiska partier är vår allra viktigaste uppgift att i oppositionsställning tydliggöra ett liberalt alternativ till den politik som förs, så att det alternativet får starkt stöd i nästa val. Sverige behöver en grundläggande kursomläggning och en sådan åstadkoms inte av enstaka liberala fotavtryck i vissa socialdemokratiska förslag. En sådan kursändring kan bara uppnås om Socialdemokraternas dominerande ställning i svensk politik bryts, och det kan i sin tur bara ske i nästa val.
Självfallet kommer vi att stå fast vid våra yrkanden i riksdagen även om ett eller flera av Stopp-alliansens partier stöder dem. Men vi kommer att vara mycket restriktiva med att ställa upp i förhandlingar om paktetuppgörelser, eftersom sådana innebär att vi tvingas ta ansvar för detaljer i en helhet som vi är starkt kritiska till.
Vi kommer självfallet att infinna oss om regeringen kallar till partiöverläggningar om olika frågor, t ex skatterna. Vi har själva föreslagit en bred partiöverenskommelse om socialförsäkringarna. Men förutsättningar för att Folkpartiet skall fullfölja sådana förhandlingar och träffa uppgörelser är dels att det sakliga innehållet ligger mycket nära vår politik - alltså nära det vi anser att Sverige behöver -, dels att alla partier, även Moderata samlings- partiet, ges tillfälle att delta i uppgörelsen om det är sakligt möjligt.
Svag regering
Sverige har nu en i flera avseenden mycket svag regering. Socialdemokraterna är starkt försvagade och saknar idéer om fortsättningen. De tre partier som tillsammans formar majoriteten står i många frågor långt ifrån varandra. Nästan dagligen kommer nya exempel på sprickor i fasaden.
Även om huvudscenariot, trots allt, är att den s k "Stopp-alliansen" hankar sig vidare under mandatperioden, har vi beslutat att hålla hög beredskap för ett politiskt sammanbrott i den nuvarande regeringskonstellationen. I ett sådant läge kan såväl regeringsmedverkan för Folkpartiet som nyval aktualiseras med kort varsel.
Det första alternativet kan bli aktuellt antingen genom att Social- demokraterna - kanske under trycket av en internationell utveckling - helt byter inriktning och är redo att ingå i Jobb-alliansen och acceptera en tillväxtinriktad politik. Eller genom att Miljöpartiet beslutar sig för att stödja de borgerliga partierna. Även om vi bedömer chansen att något av detta skall inträffa som liten, är vi hela tiden beredda att ta ett större politiskt ansvar.
Det andra alternativet ter sig sannolikare. Det innebär att den politiska process som utlöses av ett öppet sammanbrott mellan de tre nuvarande regeringspartierna, efter vissa parlamentariska turer, leder fram till ett nyval. Vi har därför beslutat att ha hög beredskap också för en sådan utveckling.
Den svenska krisen
Sverige är - naturligtvis - fortfarande ett av de bästa länderna i världen att leva i. Den välståndsutveckling som ägde rum från mitten av 1800-talet fram till omkring 1970 var häpnadsväckande i sin uthållighet och omfattning. Sverige förvandlades från ett av jordens fattigaste länder till ett av de absolut rikaste. En del av rikedomen satsades på en ambitiös välfärdspolitik. Vi stod mot slutet av perioden på prispallen i den internationella välståndsligan. Sedan dess har vi sjunkit, men alltså från en exceptionellt hög nivå.
Den svenska krisen är alltså relativ i den meningen att vi i absoluta tal fortfarande tillhör dem som har det bäst i världen, men under ett kvarts sekel har vi lyckats sämre än jämförbara länder. Vår genomsnittliga årliga tillväxt under perioden efter 1970 har stannat på 1,7 procent. Det har inte alls varit tillräckligt för att motsvara de inteckningar som gjorts i tillväxten i form av lönehöjningar och sociala reformer. Resultatet har blivit inflation och devalveringar och i slutändan massarbetslöshet.
Socialdemokraternas tes är att den svenska krisen nu är övervunnen. Vi menar att den uppfattningen vilar på mycket svag grund. En svala gör ingen sommar. En kvartalssiffra från Statistiska centralbyrån gör ingen evig högkonjunktur. Det är sant att aktiviteten i svensk ekonomi ökat det senaste året, men att det skulle röra sig om ett brott i långtidstrenden är enligt vår mening alldeles för tidigt att säga. Vår bedömning är att uppgången till viss del förklaras av ett uppdämt konsumtionsbehov och när den effekten klingar av kommer tillväxten att visa sig vara ganska medioker.
En illustration till hur svårbedömd framtiden kan vara - och om man så vill till Göran Perssons förmåga som prognosmakare - ges i den första vårproposition Göran Persson presenterade som finansminister, i april 1995. Med början redan i det andra stycket och sedan upprepat gång på gång sägs där att "sysselsättningen har ökat med 83 000 personer på ett år och bedöms fortsätta öka i samma takt under de närmaste två åren". Från den dag den propositionen lämnades till riksdagen och två år framåt tillkom inte ett enda nytt jobb i Sverige (netto) och de 83 000 jobben försvann.
Nu upprepas på samma sätt att 69 000 jobb tillkommit det senaste året och att utvecklingen förväntas fortsätta. Precis som för tre och ett halvt år sedan leder detta till slutsatsen att några särskilda åtgärder för fler jobb inte behövs. "Vi tyckte det var en löjlig debatt" säger Göran Persson i en intervju i Dagens Nyheter (22/10) om den kritik som riktades mot Socialdemokraterna om bristen på förslag om nya jobb. Men tänk om jobbutvecklingen vänder neråt igen, precis som 1995! Antalet varsel har enligt Dagens Industri i höst ökat med 25 procent jämfört med förra året.
Vi menar att de grundläggande förutsättningarna för produktion, investeringar, företagande och arbete i Sverige fortfarande inte är tillräckligt goda för att en uthållig tillväxt skall vara säkrad.
? Nyföretagandet sjunker. Det visar siffror från Stiftelsen Jobs & Society. Antalet företagare minskar också. Det visar siffror från SCB. ? ? Investeringarna är inte tillräckliga. I år prognosticeras visserligen en relativt stark uppgång efter nedgången förra året, men enligt vår bedömning är nivån inte tillräcklig för en uthållig tillväxt runt eller över 3 procent per år. ? ? Den totala arbetslösheten förblir hög, omkring 10 procent. Andelen svenskar som ingår i arbetskraften (relativa arbetskraftstalet) är i år lägre än på årtionden. ? ? Det svenska skattetrycket är högst i världen och ligger nu på nästan 55 procent, trots ständiga försäkringar från regeringen att skattekvoten skall sjunka. Årets nivå är den högsta sedan 1990. ? Vägen ur krisen
Folkpartiets tillväxtprogram innehåller de rubriker som ofta återfinns i framgångsrika länders tillväxtsatsningar.
Starka statsfinanser och låg inflation
Det är mycket positivt att den dramatiska försämring av statens finanser som inleddes under Allan Larssons (s) tid som finansminister 1990-91 och som kunde brytas först mot slutet av Anne Wibbles (fp) tid nu kan läggas bakom oss genom att budgetbalans uppnåtts. Vi känner dock oro för att statsfinanserna fortfarande är för känsliga för en konjunkturnedgång. Man skall inte glömma bort att under Allan Larssons 18 månader som finansminister försämrades budgetsaldot från ett visst överskott till ett underskott på över 60 miljarder kronor. Vi förespråkar därför såväl lägre utgiftskvot som skattekvot.
Bra företagsklimat
Vi känner stark oro för företagandets utveckling och de allt tydligare tecknen på att svenska företag flyttar ut viktiga funktioner till andra länder. Vi vill bland mycket annat se lägre arbetsgivaravgifter och bättre riskkapitalförsörjning.
Avregleringar och privatiseringar
Vi vill se modernare arbetsmarknadslagar. Även annan lagstiftning som omgärdar företagande kan förenklas. Vi föreslår omfattande utförsäljningar av statliga och kommunala företag.
Satsning på forskning
Vi beklagar att den borgerliga regeringens ambitiösa satsning med löntagarfondspengar avbröts under Carl Thams tid som utbildningsminister. Vi tror att det viktigaste som nu kan göras är en satsning på forskningskvalitet, där vi tror fler doktorandtjänster är en nyckelfaktor.
Satsning på bildning och kompetensutveckling
Den svenska skolan har tillåtits förfalla. Den liberala bildningstraditionen har förfuskats. Socialdemokratisk skolpolitik har sedan 1960-talet handlat mer om utjämning än om utbildning och, som vi varnat för många gånger, motverkar en sådan inriktning sitt eget syfte. Vi föreslår en satsning på lärarna, att gymnasiet görs om, att ett lärlingssystem införs och att krafttag tas mot de växande ordningsproblemen. Vi menar att möjligheterna att finansiera ökade insatser i skolan ökar avsevärt om de extra statsanslag som tillförts kommunerna specialdestineras till kärnområdena vård och skola. I denna motion föreslår vi också att den diskussion som pågått i mer än ett årtionde om den svenska arbetskraftens kompetensutveckling äntligen förs till ett positivt resultat genom införande av ett system med privata kompetenskonton.
Sänkta skatter
Vi föreslår en bred uppgörelse om en flerårig skattereform omfattande skattesänkningar för sammanlagt ca 65 miljarder kronor (inklusive förbättrat barnstöd):
Tabell 2.1 Folkpartiets förslag till skattereform (miljarder kronor, avrundade siffror)
Steg 1 Steg 2 Steg 3 Steg 4 Reformår vid god tillväxt 1999 2000 2001 2002
Sänkt arbetsgivar- och egenföretagar- avgift
10
Slopad extra s.k. värnskatt
2
Barnbidrag steg 1 3
Höjt avdrag för pensionsspar.
1
Sänkt inkomstskatt 1/3
7
Sänkt förmögenhetssk att
2
Avskaffad dubbelbeskattni ng
3
Sänkt inkomstskatt 2/3
14
Barnbidrag steg 2
2
Höjd brytpunkt för statsskatt
3
Övertagande av vissa kommunala kostnader
14 Avskaffande av förmögenhetssk atten
5
Summa 16 +12 +19 +19 =66
Sveriges ekonomiska läge: mörka moln vid horisonten
Vår omvärld
Den internationella utvecklingen är mycket osäker i dagsläget. Krisen i Östasien är inte på långa vägar övervunnen även om en del av länderna visar positiva tecken. Det kommer att ta tid för dessa länder att återhämta sig även om det på längre sikt finns anledning hysa optimism om deras utveckling. Återverkningarna på västvärlden av krisen är av två slag.
För det första kommer världshandeln att bli lägre. Problemen i det finansiella systemet medför att många asiatiska företag inte kan finansiera en planerad expansion eller inte ens den löpande verksamheten. Detta drabbar även exportföretag vilka annars skulle kunna dra nytta av den lägre växelkurs som devalveringarna innebär. Den kraftigt sjunkande efterfrågan i Östasien medför att området inte kommer att vara samma växande marknad för västvärldens exportföretag som det varit under ett antal år. EU räknar med att världshandelns ökning kommer att halveras mellan 1998 och 1999, från 9,7 procent till 4,7 procent.
Den lägre världshandeln kommer att få negativa återverkningar på USA och Västeuropa. Olika beräkningar av internationella institutioner tyder på att den direkta negativa effekten kan röra sig om ca 0,5 procent av BNP. Detta kan tyckas lite, men 0,5 procent av västvärldens BNP motsvarar ca 120 miljarder dollar.
Men troligen är detta ändå inte det allvarligaste. Det är istället att, för det andra, den finansiella oron kan få betydligt allvarligare konsekvenser än de direkta handelskonsekvenserna.
Den asiatiska krisen har föregåtts av ett alltför stort risktagande. Nu kommer en reaktion mot detta. Banker och andra kreditgivare intar nu i stället en mycket restriktivare hållning mot riskfyllda åtaganden. Det är i och för sig sunt men leder lätt till en alltför restriktiv hållning mot risktagande överhuvud taget. Det blir då en kraftig kreditåtstramning mot både företag och hushåll. Följderna av en sådan kraftigt restriktivare kreditgivning kan ge större negativa konsekvenser än de direkta följderna av lägre tillväxt i världshandeln. Den större riskaversionen är inte bara begränsad till krisländerna i Östasien utan kommer också att visa sig i västländerna.
En stark sådan kreditåtstramning kan få mycket negativa konsekvenser och leda till en nedåtgående spiral av lägre krediter, företag som drabbas blir hårdare mot kunder och leverantörer när det gäller betalningar, detta kan inte mjukas upp med krediter på grund av kreditåtstramningen, etc. Även svenska företag och banker ser över sin situation gentemot drabbade områden som Östasien och Ryssland.
Därför är den relativt goda situationen i Västeuropa bedräglig. Även om EU-kommissionen i sin senaste prognos räknar med 2,4 procent tillväxt inom EU-området nästa år kan detta visa sig vara för optimistiskt. Det finns inga enkla sätt att uppskatta den finansiella orons följder för tillväxt och sysselsättning. Men de kan visa sig vara så omfattande att tillväxten i EU - och Sverige - blir betydligt sämre än väntat.
De mest negativa bedömarna talar t o m om risken för depression, dvs att BNP skulle falla. Det borde dock inte behöva gå så illa. De som kan agera med penningpolitiska eller finanspolitiska medel, dvs centralbanker och regeringar, kommer troligen att agera för att dämpa oron och försöka skapa förutsättningar för att den ekonomiska aktiviteten skall kunna hållas uppe. Samtidigt är det en balansgång där erfarenheterna från de lättnader som skedde efter börsnedgången 1987 påverkar vad som nu kommer att ske. Det positiva då var att en nedgång undveks, men stimulanserna blev för starka i rädslan för en ny 30-talskris, vilket ledde till överhettning på flera håll. Det är därför förståeligt att många centralbanker inte vill fatta snabba och oöverlagda beslut om räntesänkningar som skulle framtvinga återställare efter någon tid.
Den iver som främst socialdemokratiska regeringschefer inom EU visat när det gäller att få den europeiska centralbanken (ECB) att snabbt sänka räntan - innan banken ens startat sin verksamhet - är därför malplacerad, även om oron för utvecklingen i och för sig är befogad. Det som ECB måste väga samman är å ena sidan risken att avmattningen även i Västeuropa blir kraftigare än vad dagens bedömningar anger och å andra sidan risken att snabba lättnader i penningpolitiken blir för kraftiga och senare måste återtas, med kanske ännu större negativa effekter som följd. En sådan avvägning måste göras i ljuset av att penningpolitiken verkar på lång sikt. Men också i ljuset av att ECB måste ha sin ställning och verksamhet förstådd och accepterad av allmänheten. ECB verkar självfallet inte i ett politiskt vakuum. De europeiska regeringschefer som i praktiken uttryckt önskemål om lägre räntor från ECB:s sida gör inte den avvägningen lättare för ECB. Den svenske statsministerns inhopp i frågan är särskilt anmärkningsvärd mot bakgrund av att han ställt Sverige utanför euro-samarbetet.
Ivern att få snabba räntesänkningar visar att den politiska tilltron till optimistiska tillväxtprognoser kanske inte är så fast rotad?
Till bilden hör att euroländerna enligt EU-kommissionens nya prognos har ett visst handlingsutrymme i finanspolitiken. Enligt prognosen skulle det offentliga underskottet i Euroland uppgå till 1,9 procent av BNP nästa år. Det finns således - under förutsättning att prognosen inte är för optimistisk - en viss marginal till det maximala underskott på 3 procent av BNP som tillväxt- och stabilitetspakten innebär.
Sammantaget torde man få räkna med att tillväxten i USA dämpas 1999 jämfört med i år till ca 2 procent eller lägre, att Japan i bästa fall får nolltillväxt, att de ostasiatiska länderna i övrigt får en mycket svag tillväxt och att tillväxten i Västeuropa blir lägre än de ca 2,5 procent som EU- kommissionen räknar med. Det är inte alls uteslutet att tillväxten kan bli betydligt under 2 procent i Västeuropa - således ingen recession men låg tillväxt med stigande arbetslöshet.
Den finansiella oron har lett till en debatt om det internationella finansiella systemet. Det är inte förvånande att regleringsivrare av alla sorter griper tillfället att propagera för allehanda slag av regleringar, skatter och andra ingrepp. Sådana förslag bygger dock i flera avseenden på en felsyn. De utgår från att det är "en ohämmad marknadsekonomi" som orsakat krisen. Så är inte alls fallet. Det är i stället främst de länder som präglats av reglerings- ekonomi och bristande demokrati och insyn som drabbats värst, med Indonesien och Malaysia som tydliga exempel. Marknadsekonomi innebär öppenhet och snabb spridning av information. Krisen har drivits fram av t.ex. dold kreditgivning till dåliga företag, mer eller mindre dolda kopplingar mellan stat, banker och vissa företag etc. Detta är raka motsatsen till marknadsekonomisk öppenhet. Det är trycket från de internationella finansmarknaderna som lagt kriserna i dagen. När de enskilda länderna och deras företag kommit under finansmarknadernas granskning har bristerna uppenbarats.
Det som behövs är inte nya regleringar som under alla omständigheter knappast kan bli internationellt heltäckande. Det kommer alltid att finnas något land som ställer sig utanför. Det är viktigare att varje land strävar efter ökad öppenhet och utformar de egna lagarna och reglerna därefter. Ökad insyn och jämförbara kriterier gör det svårt att dölja dåliga eller skumma affärer.
Det är en liberal attityd i dessa frågor som har en rimlig chans att undvika liknande kriser i framtiden: likartade förutsättningar vad gäller insyn och information.
Sveriges läge - efter valet
För varje dag blir det allt tydligare att den bild som regeringen målade upp i valrörelsen och i höstens budgetförslag av en mycket gynnsam utveckling för den svenska ekonomin inte håller. Det är snart bara regeringen som tror på en snabb tillväxt.
Ett antal ledande internationella konjunkturbedömare (Consensus) har under årets lopp reviderat ner sina prognoser för Sveriges BNP-tillväxt för 1999 från 2,9 procent i januari i år till 2,4 procent i oktober. Nedreviderings- processen är nog inte avslutad.
Även inhemska bedömare har reviderat ner prognoserna för Sverige sedan försommaren.
Det är oundvikligt att en svagare eller utebliven tillväxt i omvärlden får negativa effekter på Sverige. Regeringens tro har varit att en sämre export- konjunktur skulle kompenseras av att hushåll och företagare här hemma skulle hysa tillräckligt mycket av optimism för att tillväxten i konsumtion och investeringar skulle kunna bli god.
Efter åren av socialdemokratisk politik har hushållen haft ett behov av att föryngra sitt innehav av t ex köksmaskiner, bilar m m. Detta har lyft upp den privata konsumtionen under sommaren. Men det finns nu allt tydligare tecken på att hushållen börjar få en mera realistisk bild av framtiden. Då blir de mera återhållsamma. Detsamma gäller företagen. Den svagare inter- nationella konjunkturen försämrar enligt Statistiska centralbyråns statistik orderingången från utlandet men även ordertillströmningen från hemma- marknaden sjönk i augusti. Konjunkturinstitutets barometer för tredje kvar- talet visar att exportorderingången för industrin sjönk och mattades av vad gäller hemmamarknaden. Den s k Confidenceindikatorn som är ett samman- fattande mått på industrikonjunkturen visar ett negativ utfall, det första under 1998.
Ett oroande tecken är att vinsterna försämrades för företagen under det tredje kvartalet.
Det gäller t.ex. börsföretagen men även småföretagen börjar känna av de sämre tiderna. Småföretagsbarometern i september, baserad på 1 800 intervjuer med företag med färre än 50 anställda, präglas av en ökad pessimism om konjunkturen. Det gäller både industri- och tjänsteföretag, både export- och hemmamarknadsinriktade företag.
Det kommer med all sannolikhet att innebära att tillväxten blir betydligt lägre än de ca 3 procent per år som regeringen räknar med. Den prognosen bygger på förutsättningar som inte ter sig realistiska. En period med treprocentig årlig tillväxt har vi inte haft sedan 1960-talet. Visserligen har ekonomin genomgått strukturförändringar under första hälften av 90-talet som gör oss mera skickade att möta nedgångar, men det finns ingenting som säger att det skulle vara möjligt med en treprocentig tillväxt flera år i rad - nota bene med regeringens politik.
Regeringen har visserligen låtit göra en halvhjärtad kalkyl över vad en sämre utveckling skulle innebära där man räknat med en BNP-tillväxt på 1,8 procent 1999 istället för 3 som i huvudalternativet. Redan år 2000 antas dock tillväxten återgå till regeringens huvudalternativ. Detta är inte realistiskt. Skulle den internationella oron leda till lägre tillväxt är det inte sannolikt att återhämtningen sker så snabbt. Den kan i praktiken spridas ut över två tre år. De små effekter som regeringen räknar med på t ex de offentliga finanserna är därför inte trovärdiga.
Regeringen har flera kraftigt optimistiska antaganden i sitt huvudalternativ. Investeringarna antas t.ex. öka i mycket snabb takt flera år i rad. Bostads- byggandet antas öka med ca 25 procent per år i tre års tid. Det finns inte underlag för ett sådant antagande.
Men det mest anmärkningsvärda är antagandena om den privata konsumtionen. Förutom optimistiska antaganden om reallöneutvecklingen ökar därutöver den privata konsumtionen genom att hushållen antas dra ner sitt sparande till noll. Även om hushållen under 1997 och 1998 minskar ner sitt sparande är det inte troligt att sparkvoten går ner till noll.
Den finansiella oron och försämrade konjunkturutsikter gör hushållen mera försiktiga med sina utgifter. Det är inte säkert att börsnedgången påverkar hushållens konsumtionsmönster särskilt eftersom nog flertalet är medvetna om de risker som aktieplaceringar innebär, och därför inte bygger kortsiktiga konsumtionsplaner på en snabb kursstegring i ett aktieinnehav.
Huspriserna anses ha en mera direkt påverkan på konsumtions- benägenheten. Det är därför ett memento att huspriserna sjönk i september. Det är inte särskilt troligt att hushållen skulle vara benägna till ett så lågt sparande som regeringen räknar med.
Följden av en större försiktighet från hushållen med utgifterna är att den privata efterfrågan blir lägre och att BNP-tillväxt och sysselsättning blir lägre. Då kommer inte regeringens mål för den öppna arbetslösheten att uppnås, och förmodligen inte heller sysselsättningsmålet.
Det mest tragiska med en lägre tillväxt är de konsekvenser detta får för sysselsättning och arbetslöshet. Regeringen har under en följd av år utlovat lägre arbetslöshet. Redan 1995 skulle den öppna arbetslösheten ha varit 5 procent enligt vallöftena. Flertalet initierade bedömningar tyder på att den nivån inte ens kommer att ha nåtts år 2000.
EU-kommissionen som i sin novemberprognos har så höga BNP- prognoser för Sverige som 2,8 procent 1999 och 3 procent år 2000, dvs i praktiken mycket nära regeringen, räknar ändå med att målet för den öppna arbetslösheten om 4 procent år 2000 inte nås:
Tabell 3.1 Den öppna arbetslösheten i Sverige 1999-2000 enligt EU-kommissionen. Procent av arbetskraften.
1999 2000 Enligt internationellt jämförbar definition
7,7
7,0 Enligt svensk definition 5,8 5 Den svagare tillväxten kommer att leda till sämre sysselsättning. Den uppgång som var på väg under 1998 kommer att mattas av. Detta syns redan i SCB:s arbetskraftsundersökningar.
Diagram 1. Avmattande sysselsättning
(Sysselsättningsförändring i antal jämfört med föregående månad, säsongrensat och utjämnat.)
Källa: SCB
Vanligtvis tar det längre tid från det efterfrågan börjar mattas tills effekter visar sig på sysselsättningen. Men det är troligt att tiden mellan sjunkande efterfrågan och sjunkande sysselsättníng nu är kortare än tidigare. Därför är det troligt att en avmattning i tillväxten snabbt kommer att visa sig i sämre sysselsättning, åtminstone lägre än vad regeringen räknar med. Detta påverkar den ekonomiska politiken på åtminstone två sätt.
För det första är det än mer angeläget med en politik för flera jobb. När konjunkturförbättringen inte kan väntas ge den sysselsättningsökning som regeringen förväntat sig ökar kraven på politiken att den vrids i jobbskapande riktning.
Regeringen har räknat med en sysselsättningsökning på 51 000 personer i år, 59 000 nästa år och inte mindre än 72 000 år 2000.
I värsta fall blir 1998 enda året med sysselsättningsökning sedan den ökning som hade inletts under fyrpartiregeringens tid bröts en tid efter det socialdemokratiska maktövertagandet. I bästa fall blir det en ökning 1999 om än svagare än regeringen angivit i finansplanen.
En politik för nya jobb
När kommer jobbpolitiken?
Under förra mandatperioden uppgick regeringens samlade jobblöften till över 300 000 nya jobb. September månads AKU ger facit för fyraårsperioden: det blev 35 000. Och mycket tyder nu på att den svaga uppgång i sysselsättningen som pågått sedan slutet på förra året redan har nått sin kulmen.
Vi kan konstatera att Socialdemokraterna och dess stödpartier inte lagt ett enda konkret förslag som skulle kunna dämpa eller vända ett negativt utvecklingsförlopp.
Regeringen fortsätter dock att utfärda nya jobblöften. Till målet om halverad arbetslöshet fogas i finansplanen också ett mål för sysselsättningen. Det är hög tid att regeringen sätter fokus på sysselsättningen. Målet att halvera den öppna arbetslösheten har bara lett till att människor har förts bort från arbetsmarknaden. Men det långa tidsperspektivet, till år 2004, gör det mycket svårt att bedöma om en viss åtgärd är ett steg på vägen eller ej.
På känt maner skriver regeringen i finansplanen att "I samband med 1999 års ekonomiska vårproposition kommer regeringen att presentera förslag som stärker möjligheterna att uppnå målet". Under hela förra mandatperioden sköts också den tidpunkt då de konkreta förslagen för jobben skulle presenteras på framtiden.
Förra året ställde statsminister Göran Persson i utsikt en politik för 100 000 nya företag till år 2000. Aktuell statistik från Jobs & Society visar att antalet nystartade företag har minskat med 10 procent bara det senaste året.
Även antalet företagare blir allt färre. Diagrammet nedan visar att minskningen av antalet företagare har pågått stadigt sedan mitten på 1995, då den socialdemokratiska politiken fick genomslag efter regeringsskiftet 1994.
Diagram 2. Antal företagare januari 1994-september 1998
Källa: SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU)
Vi liberaler menar att det är uppenbart att en politik som skall knäcka massarbetslösheten måste inriktas på att skapa bättre villkor för företagarna.
"Utredning fortsätter" är regeringens besked till landets småföretagare. Men på en punkt ges ett tydligt besked. "Skattereglerna för de mindre företagen har fått en struktur som i allt väsentligt bör bestå och tillåtas verka under en följd av år." (Budgetpropositionen, s. 140) Det blir t.ex. ingen ändring av de orimliga F-skattereglerna. Riksskatteverkets rapport - med förslag om vissa begränsade ändringar av begreppet näringsverksamhet - åker i papperskorgen.
Vi liberaler har sedan tidigare en högre ambition för jobben. Nämligen 300 000 nya jobb under mandatperioden. För att nå dit krävs en ny kurs för den ekonomiska politiken. Folkpartiet har en sådan politik.
Företagsklimatet måste bli bättre
Ett gott företagsklimat beror inte bara av "hårda" faktorer som skatter och regler. Människors - och inte minst myndigheternas - attityder till dem som vill pröva nya vägar spelar en viktig roll. Det räcker inte heller med att ha en positiv attityd till företag, det är företagaren som är viktig.
Det råder ingen tvekan om att företagsklimatet försämrades under den förra mandatperioden. Den negativa utvecklingen vad gäller antalet företagare och nyregistrerade företag är ett tydligt tecken.
Inom flera viktiga storföretag sker i praktiken en successiv utflyttning av viktiga funktioner även när huvudkontoren formellt ligger kvar i Sverige. Debatten om vissa företags huvudkontor har skymt denna process. Undersökningar från bland annat Nutek visar att intresset för satsningar på forskning och utveckling i Sverige har minskat. Över hälften av de tillfrågade företagsledarna i Nuteks undersökning (mars 1997) anser att det viktigaste hindret för expansion i Sverige är svårigheterna att rekrytera kvalificerad arbetskraft.
Vi vet att potentialen för nyföretagandet är stor i Sverige. En SKOP- undersökning som utförts på uppdrag av Folkpartiet visar att mer än var tredje svensk någon gång funderat på att "bli sin egen", men avstått. En viktig förklaring torde vara att de tillfrågade anser att företagsklimatet försämrats under de senaste fyra åren.
SKOP frågade: "Om du tänker på de senaste fyra åren. Vad tror Du? Har det blivit lättare eller svårare att driva eget företag?" 40 procent svarade att det blivit svårare. 15 procent anser att det blivit mycket svårare, medan 30 procent anser att det blivit litet lättare.
Om Sverige skall bli ett attraktivt land att investera i krävs en ny ekono- misk politik. Vår politik innebär:
? att skatter som är skadliga för arbete, företagande, sparande och investe- ringar sänks ? ? att tjänstesektorn släpps loss genom rejäla skattelättnader och förenk- lingar ? ? att det blir mycket lättare att starta och driva företag ? ? att Sverige kommer tillbaka till toppen när det gäller kunskap ? ? att "svenska långbänkar" får en lösning. Det gäller främst lönebildning, arbetsmarknadslagstiftningen och energipolitiken ? ? att de möjligheter internationaliseringen erbjuder utnyttjas så långt det är möjligt, bland annat genom ett medlemskap i EMU. ? Sänkt skatt på jobben
I RSV-broschyren "Så fyller du i din Skatte- och avgiftsanmälan" står följande i klartext: "Kommunalskatt, egenavgifter och allmänna egenavgifter uppgår till mellan 62 och 70 procent av nettointäkten. Vi rekommenderar att du sätter av 66 procent". Broschyren sprids till alla företagare.
Skattesänkningar på arbete, dvs sänkningar av inkomstskatten eller arbetsgivaravgiften, är enligt Åsbrink det som kan ge störst effekt på syssel- sättningen. (TT-telegram 20/10 1998).
Vi instämmer och beklagar att denna insikt inte satt några spår i regeringens budgetarbete och att regeringen med all kraft argumenterade i motsatt riktning under valrörelsen.
Sverige har den industrialiserade världens hösta skatteuttag på arbete. I Sverige utgörs mellan 63 och 74 procent av kostnaden för en tjänst av skatter och sociala avgifter. De höga skatterna bromsar framväxten av fler jobb, i synnerhet i den sektor där merparten av de nya jobben behöver komma.
Folkpartiet föreslår skattesänkningar på 10-12 miljarder kronor netto redan 1999. Dessa är i princip helt koncentrerade på att skapa förutsättningar för fler reguljära jobb i näringslivet.
Sätt fart på jobben i tjänstesektorn
För att få fart på sysselsättningen i den privata tjänstesektorn vill vi sänka arbetsgivaravgifterna där med fem procentenheter, från ca 33 till ca 28 procent.
Vår politik ligger väl i linje med småföretagens önskemål. I en aktuell undersökning från Företagarnas Riksorganisation svarar 45 procent av 600 tillfrågade småföretagare att sänkta arbetsgivaravgifter är den enskilt viktigaste åtgärden för att underlätta nyanställningar.
Därutöver har Folkpartiet tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna förslagit en enkel och obyråkratisk modell för skattelättnader för hushållstjänster. Den innebär att det vita priset på hushållstjänster kan halveras direkt vid betalningen. Dessutom behöver det bli enklare att bjuda ut tjänsterna, vare sig man gör det i företagsform eller som privatperson.
Förslaget bygger på ett antal enkla iakttagelser av verkligheten.
Det finns en stor efterfrågan på hushållstjänster
Tjänsteutredningen SOU 1994:43 fann att 18 procent av hushållen var intresserade av hjälp ibland och 6 procent av hushållen var mycket intresserade av att regelbundet anlita hjälp - totalt nästan vart fjärde i hushåll i Sverige. Idag betalas merparten av utförda tjänster svart.
Det finns ett stort potentiellt utbud av arbetskraft
Enligt Tjänsteutredningen är totalt 42 procent av de arbetslösa villiga att arbeta med denna typ av tjänster. Det skulle betyda 100 000-150 000 personer.
Det är värt att notera att regeringen tror att sänkt skatt på manliga jobb i denna sektor ger jobb. Därför infördes ROT-avdraget som en tillfällig stimulans för byggarbeten. Vår skattereduktion medger en reduktion för fler slags arbeten i hushållen. Vi anser att traditionellt "kvinnligt" arbete skall ha samma skatteregler som traditionellt "manligt".
Vi anser också att Sverige inom EU bör verka för en ändring av momsdirektiven så att det blir möjligt att sänka tjänstemomsen.
Vi vill slopa den s.k. värnskatten, vilket har betydelse inte minst för det kunskapsintensiva näringslivet. Problemen med höga inkomstskatter, och höga marginalskatter, ökar i takt med den svenska ekonomins inter- nationalisering. Vi vidhåller naturligtvis vårt krav om "hälften kvar". Alla skall få behålla minst hälften av en inkomstökning.
Under förra mandatperioden minskade antalet kvinnor med fast jobb med 15 000 på fyra år; även andelen kvinnliga företagare minskade. Det finns ett dogmatiskt motstånd hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet mot att tillåta privata alternativ inom områden där kvinnor traditionellt har kompetens och erfarenhet. I praktiken råder ett slags näringsförbud för kvinnor.
Bättre riskkapitalmarknad
Tillgången till riskvilligt kapital är en ständig källa till bekymmer för många småföretagare. Förutsättningarna att få krediter i banksystemet är små och i Sverige är det dessutom, jämfört med andra länder, mycket svårt att genom eget arbete bygga upp ett eget startkapital.
Den enskilt viktigaste åtgärden är att slopa dubbelskatten på aktier. Sverige är så gott som ensamt i Europa om denna straffskatt på nya jobb. Det är för övrigt inte "bara" företagare som drabbas av dubbelskatten; den betalas av de nästan 5 miljoner svenskar som sparar i aktier och aktiefonder!
Vi föreslår vidare att möjligheterna att ge uppskov med bolagsskatten - så länge inga utdelningar sker - bör utredas.
Förmögenhetsbeskattningen bör slopas under mandatperioden. Denna skatt ter sig alltmer omöjligt i en internationaliserad värld. Som ett första steg vill Folkpartiet slopa sambeskattningen i förmögenhetsbeskattningen och höja fribeloppet till 1,2 miljoner kronor.
Vi föreslår även lättnader i skatten på sparande, t ex bör avdragsrätten för privat pensionssparande höjas till ett och ett halvt basbelopp.
I vår skattemotion beskrivs skattepolitiken mer utförligt. Vi föreslår där att den förtida momsen slopas. Vi föreslår vidare lättnader för fåmansbolagen.
Mindre krångel
Många småföretagare vittnar om stor frustration över att inget händer för att förbättra deras villkor, att politikerna "bara pratar". Den kritiken drabbar främst Socialdemokraterna.
Inte ens när det gäller i stort sett kostnadsfria regelförenklingar - som förenklade blanketter, att införa ett enkelt bokförings- och deklarationspaket för egenföretagare, vettigare F-skatteregler eller solnedgångsparagraf för onödiga företagsregler - lyckas regeringen åstadkomma något. Tvärtom. Det blir inga skattelättnader och ingen förändring av de orimliga F-skattreglerna.
I Kanada kan en blivande företagare registrera sitt företag, anmäla sig för olika skatter samt ordna eventuella tillstånd via Internet. Hela proceduren skall inte behöva ta mer än 20 minuter.
I Sverige behöver en blivande företagare kontakta Patent- och regi- streringsverket, skattemyndigheten (ofta flera olika uppbördsenheter) och försäkringskassan. Dessutom kan tillstånd behövas från länsstyrelsen, kommunen eller någon annan myndighet.
Det är uppenbart att många uppfattar det som alltför svårt och krångligt att bli sin egen. Nästan ingen av landets egenföretagare klarar t ex av att sköta deklarationen själv.
Många företagare anser - inte oväntat - att denna framtvingade egenadmi- nistration blir alltför omfattande. Ett gott företagsklimat måste i praktiken vara ett gott företagarklimat, dvs att företagaren inte betraktas som en potentiell skattefuskare.
Vi framhärdar i vårt krav att det behöver bli lättare att t ex få en F- skattsedel. Vi anser att i princip alla som vill ha F-skattsedel också bör få en sådan, såvida de inte har näringsförbud.
Det behöver också bli lättare att deklarera i det egna företaget. Företagaren bör kunna lämna en förenklad företagardeklaration, såsom löntagaren. Kontaktpersoner för företagare bör finnas vid samtliga statliga myndigheter och kommuner.
Framförallt krävs att frågor som rör förenklingar och avregleringar för företagandet ges en hög politisk prioritet. Erfarenheterna från andra länder visar att det krävs politiskt stöd från högsta nivå för att detta skall lyckas. Statsministern och finansministern bör därför leda och politiskt ansvara för arbetet.
Bättre lönebildning
Lägre skatter och mindre krångel är viktiga delar av en politik för fler jobb i näringslivet. Men det måste ske i kombination med förändringar i arbetsmarknadslagarna. Ett första steg är att besluta om en återgång till de regler i LAS och MBL som fyrpartiregeringen införde, bland annat att två personer skall kunna undantas från turordningskretsen vid uppsägningar.
Fackets vetorätt vid entreprenader måste slopas, liksom rätten att sätta enmansföretagare i blockad. Möjligheterna att provanställa personal bör förlängas till tolv månader, reglerna för visstidsanställningar mjukas upp. Regeringens små förändringar i denna riktning är inte tillräckliga.
Dessutom behöver konfliktreglerna ses över. Balans och neutralitet skall vara nyckelord för statens beslut om, och syn på regelverket på arbets- marknaden. Statsmakten skall stå neutral mellan parterna på arbets- marknaden.
Regeringen har inriktat sig på förmaningar om återhållsamhet till parterna på arbetsmarknaden. Men om denna strategi skall lyckas måste löne- ökningarna ligga betydligt under konkurrenternas under flera år. Det är inte rimligt att förvänta att facket skall kunna leverera detta. Det måste i stället löna sig för parterna att konstruera och sluta avtal som stimulerar till fler anställningar. Parterna skall finna det lönsamt att ta hänsyn till konsekvenserna av sitt agerande även för de människor som inte har något jobb.
Fackets makt över lönebildningen skulle åtföljas av ett ökat finansiellt ansvar för a-kassornas ekonomi. Medlemsavgifterna bör variera mellan kassor inom olika verksamhetsområden beroende på löneläge och arbetslöshetsnivå. A-kassan skall vara allmän, obligatorisk och ingen evig försörjningskälla.
Med de nya, ändrade regler och incitament som Folkpartiet föreslår kan Sverige få en bättre fungerande arbetsmarknad med en lönebildning som ger fler nya riktiga jobb.
Sverige och euron
I Folkpartiet har vi många gånger uttalat vårt stöd för bildandet av den gemensamma ekonomiska och monetära unionen, EMU. Vi anser att det ligger i Sveriges intresse att delta i eurosamarbetet så snart det är möjligt.
Fördelarna med ett medlemskap är uppenbara för oss liberaler:
? Det djupaste syftet med EU är att garantera freden, demokratin och välfärden i vår världsdel. Eurosamarbetet är ett stort steg i arbetet med att riva murar mellan Europas folk och tvinna dem samman i ett ömsesidigt beroende. Vi liberaler vill att Sverige skall vara en aktiv och konstruktiv samarbetspartner i detta arbete. ? ? Sveriges inflytande över viktiga framtidsfrågor inom EU, som också i hög grad berör oss själva, ökar avsevärt om Sverige deltar i EU- samarbetets kärna: den gemensamma valutan. ? ? Sverige behöver en lång period av hög tillväxt och sysselsättning. Det råder bred enighet om att ett stabilt penningvärde, varaktigt låga räntor och goda offentliga finanser är viktiga förutsättningar för att uppnå detta. Därför är även de ekonomiska argumenten för ett medlemskap starka. ? Den senaste tidens ränte- och valutaoro påminner oss om Sveriges nuvarande sårbarhet när det inträffar internationella finansiella kriser. Ett Sverige utanför euroområdet kommer sannolikt även fortsättningsvis att drabbas av en växelkurs med perioder av försvagning omväxlande med perioder av förstärkning.
Med tanke på Sveriges mycket nära ekonomiska integration med euroområdet kommer en fortsatt orolig växelkurs att skapa stora problem för svenska företag och fack och den ekonomiska politiken.
Den viktigaste aspekten av utanförskapet är konsekvensen för svenska jobb. Valutakursens svängningar leder till svängningar i vinster och löner. Näringslivet riskerar att råka ut för återkommande kostnadskriser när kronan stärks det ena året, och för överhettning och stigande priser när kronan försvagas det andra året. Parterna på arbetsmarknaden kan få stora problem i avtalsrörelserna med att parera lönsamhetsfluktuationerna.
Förra hösten ställde finansminister Erik Åsbrink sex frågor om euron. Frågorna var då, enligt Åsbrink, "avgörande för Sveriges eventuella deltagande i EMU".
Den första frågan gällde hur snabbt den offentliga skulden och utlandskulden kunde minska. Enligt regeringens egna prognoser i budgeten utgör inte skuldutvecklingen något hinder för euromedlemskap.
Den andra frågan gällde hur bra den svenska arbetsmarknaden och lönebildningen fungerar. Problemet är här av politisk art, att regeringen på grund av bindningar till LO inte vill genomföra de reformer som skulle krävas för att få en bättre fungerande arbetsmarknad. Men detta problem är lika akut om vi står utanför euroområdet.
Den tredje frågan gällde vårt inflytande vid ett utanförskap. Denna fråga är nu besvarad, vi står utanför Euro-11-rådet där viktiga ekonomisk-politiska frågor i praktiken avgörs.
Den fjärde frågan gällde hur många länder som skulle komma att delta och där regeringen uppenbarligen antog att bara fem sex skulle ingå. Nu vet vi att det är elva och att Grekland vill in snarast möjligt, att Storbritannien med stor sannolikhet kommer med inom några få år, och att Danmark då troligen följer efter.
Den femte frågan gällde hur stark euron kan tänkas bli. Frågan är lite märklig där det inte är klart om regeringen kände oro för en för stark valuta eller en för svag. Avgörande för eurons styrka är hur långsiktigt trovärdig ECB:s vilja att upprätthålla prisstabilitet är.
Den sjätte frågan gällde hur starka tendenserna är att utveckla finanspolitiken i överstatlig riktning. Svaret är att det beror på medlemsstaterna själva. I vissa avseenden tycks regeringen inte ha något emot gemensamma överenskommelser på detta område. Svårigheten att upprätthålla höga skatter på rörliga skattebaser kommer att finnas där under alla omständigheter.
Slutsatsen är att de hinder som regeringen för ett år sedan målade upp med dessa frågor inte föreligger på det sätt som regeringen tycks ha utgått från.
Bristen på politiskt ledarskap i Sverige framstår nu i än skarpare dager än hösten 1997. Om det är sant att svaret på finansministerns sex frågor är avgörande för Sveriges ställningstagande till EMU återstår idag inget motiv och inget hinder för Sverige att gå in i euroområdet. Enbart Socialdemokra- ternas inre splittring begränsar Sveriges möjlighet att delta.
År 2001 övertar Sverige ordförandeskapet i EU. Vi menar att ett konstruktivt och framgångsrikt ordförandeskap är svårt att förena med regeringens nuvarande passiva hållning till eurosamarbetet. Sverige bör därför ansöka om medlemskap före den 1/1 2001. Folkpartiet anser att det krävs en folklig förankring av en sådan ansökan. En folkomröstning bör därför hållas senast under sista halvåret av år 2000.
Utbildning som ger jobb
Dags för individuella kompetenskonton
Den snabba sociala, tekniska och ekonomiska utvecklingen gör det alltmer angeläget att finna former för finansiering av återkommande studier under yrkestiden. En bra vidareutbildning har stora fördelar både för den enskilde och för samhället i stort. Det är därför rimligt att finna former för den återkommande utbildningen där såväl det offentliga som den enskilde bidrar.
? I de riktlinjer som antogs vid sysselsättningstoppmötet i Luxemburg i november förra året uppmanas medlemsländerna och arbetsmarknadens parter i dessa länder att öka insatserna för livslångt lärande. ? ? I den delrapport som Arbetsgruppen för kompetensutveckling i arbetslivet lämnade till dåvarande arbetsmarknadsministern den 22 april i år framgick att de svenska parterna är eniga om behovet av ytterligare insatser för kompetensutvecklingen och också redo att ta ett eget ansvar. ? Folkpartiet föreslår att det nuvarande privata pensionssparandet och de avtalsbestämda pensionerna får breddas till ett "pensions- och utvecklingssparande" där individer (men också deras arbetsgivare) får göra skattebefriade avsättningar, som senare kan användas till kompetenshöjning. Vi föreslår också att det för samma ändamål blir tillåtet att "ta ut ett pensionsår i förväg", d v s att få ut kapital motsvarande ungefär en årslön (maxbeloppet från ATP-systemet blir 60 procent av en genomsnittsinkomst de senaste åren men det kan kompletteras med medel från andra pensionsformer, t ex avtalsförsäkringar). Pensionsrätten minskas därmed med motsvarande belopp, vilket antingen kan betalas genom tio elva månader senare pensionering eller genom lägre årliga pensioner.
Detta innebär att människor, som så önskar, vid sidan av eller istället för sitt pensionssparkonto kan upprätta ett "kompetenskonto".
Förslaget syftar till att
? öka kompetensen och utbildningsnivån i Sverige, ? ? öka möjligheterna för människor mellan 30 och 55 år att vidareutbilda sig ? ? jämfört med de stödsystem som redan finns till studier öka individens eget engagemang, ansvar och beslutanderätt, ? ? ge incitament till arbetsgivaren att bidra till den enskildes kompetens- utveckling. ? Förslaget innebär:
? Det nuvarande avdragsgilla pensionssparandet breddas till ett "pensions- och kompetenssparande" där det blir möjligt att upp till en viss gräns ta ut pengar före pensioneringen för att möjliggöra kompetensutveckling. Det avdragsgilla maxbeloppet höjs till ett och ett halvt basbelopp per år. Om de fackliga organisationerna vill bredda avtalspensionerna på samma sätt, möjliggörs det genom regeländringar. ? ? Individer mellan 30 och 55 år får ta ut upp till 60 procent av en årslön av det allmänna pensionssystemet för att använda det till kompetens- utveckling. I gengäld reduceras individens ålderspension i motsvarande mån. ? ? Den som tagit ut ett pensionsår i förväg kan återvinna denna pensionsrätt genom sparande, antingen i en privat pensionsförsäkring eller genom ökade avgifter till det reformerade ATP-systemet. ? ? Såsom studier avses heltidsstudier vid universitet, högskolor, gymnasium och komvux. Motsvarande gränser tillämpas redan av CSN i dagens studiestödssystem. ? ? Arbetsgivaren får också upp till en viss gräns skjuta till medel till den enskildes utvecklingskonto. Avsättningen befrias från arbetsgivaravgift. Kostnaden för detta är naturligtivs svår att beräkna men vi har bedömt den till ett par hundra miljoner kronor budgetåret 2000 för att därefter stiga. ? En av dem som ivrigt pläderat för större insatser för kompetenshöjning är Metallbasen Göran Johnsson. Han har träffande påpekat att i högkonjunktur anser man sig inte ha tid att ägna sig åt kompetenshöjning och i lågkonjunktur har man inte råd. Iakttagelsen understryker vikten av ett långsiktigt system för arbetskraftens kompetenshöjning.
En näraliggande iakttagelse är att i lågkonjunkturer koncentreras insatserna till arbetslösa. Sverige har de senaste åren gjort enorma utbildningssatsningar inom ramen för arbetsmarknadspolitiken och det är naturligtvis av flera skäl bra. Men det räcker inte. Det är livsviktigt att också den del av arbetskraften som har jobb har möjlighet att utbilda sig vidare.
Företagsintern eller arbetsgivarfinansierad utbildning räcker heller inte. Det är inte säkert att en individ gör bäst nytta i det företag eller i den förvaltning där han/hon just nu befinner sig.
Det har förts en debatt om effekterna av satsningarna på vuxen- utbildningen. Även om det står klart att utbildning i många fall har hjälpt den arbetssökande till ett nytt arbete kvarstår bedömningen att resultatet av de insatser som görs borde vara större. Fler borde få jobb efter avslutad utbildning. Vi tror att en del av lösningen ligger i att öka den enskildes engagemang i och ansvar för valet av utbildning. Många som nu läser på AMU eller på komvux med arbetsmarknadspengar ger uttryck för att de anvisats en utbildning som de inte upplever sig kunna säga nej till.
Vi anser inte att detta nya system skall ersätta de åtgärder som idag finns i arbetsmarknadspolitiken. Avsikten är inte att någon skall tvingas att ta ut ett pensionsår i förväg. Men vi tror att det här systemet kan bli en mycket viktig komplettering till hittillsvarande åtgärder.
Uppgifter från Industriens Utredningsinstitut (IUI) bekräftar att den svenska kunskapsindustrin i allt större utsträckning väljer att förlägga produktion utomlands. Sverige har kompetensproblem. Detta borde inte komma som en överraskning för någon. Trots att problemen med arbets- kraftens kompetensutveckling och andra delar av det stora komplexet kompetensförsörjning har debatterats och utretts i åratal har alldeles för lite skett i praktiken.
För varje år blir kompetensfaktorn alltmer avgörande för industrins konkurrenskraft. Och det gäller inte bara sådant som datorer och läkemedel. Även för produkter som förefaller jämförelsevis enkla, som papper eller stålplåt, avgörs affärsmöjligheterna allt oftare av kunskaps- och kompetens- innehållet.
Det är också ett känt faktum att låg utbildning ökar risken för arbetslöshet. Aktuella siffror från AMS bekräftar det. Folk- och grundskoleutbildade har i allmänhet betydligt högre arbetslöshet än gymnasie- och högskoleutbildade. 1990-94 ökade arbetslösheten i Sverige med ca tre procentenheter för högskoleutbildade mot drygt sju procentenheter för såväl folk- och grund- skoleutbildade som gymnasieutbildade.
Sverige tillhör de OECD-länder som har lägst andel i relation till 19- åringar som börjat en längre eftergymnasial utbildning. 1980 hade elva länder med USA och Kanada i toppen högre andel studenter i eftergymnasial utbildning per 100 000 invånare än Sverige. Tio år senare hade ytterligare nio länder passerat Sverige i studenttäthet.
Sverige har också en relativt låg andel examinerade från en längre eftergymnasial utbildning, 12 procent räknat i relation till 23-åringarna 1991. Medelvärdet för OECD var 16 procent. I fråga om forskarutbildningen har bara ett enda av 15 undersökta OECD-länder lägre andel forskarexamina än Sverige.
Sverige har också i förhållande till arbetskraften totalt en mycket låg andel examinerade tekniker och naturvetare. I samband med detta kan nämnas att tillväxttakten för den svenska högteknologiska industrin är mycket låg. Sysselsättningstillväxten i högteknologisk industri sedan 1970 har för Sverige varit minus 1,0 procent medan 19 OECD-länder i genomsnitt legat på plus 1,4 procent.
Det är viktigt att se sambandet mellan möjligheten att häva arbetslösheten och förutsättningarna för att skaffa sig en kompetenshöjande utbildning.
Sammantaget är de eftersatta investeringsbehoven inom utbildnings- området sannolikt omfattande. Empiriska studier visar på att avkastningen på ett års utbildning kan ge omkring 10 procent högre produktion per person och år.
På de punkter där vår modell påverkar den stora pensionsuppgörelsen, d v s vad gäller reglerna för de allmänna ålderspensionerna, har vi försökt och kommer att fortsätta försöka övertyga de andra fyra partierna om det kloka i att öka flexibiliteten på detta sätt.
Detta förslag skulle kunna kompletteras med möjlighet till uttag från avtalspension om parterna kommer överens om detta och eventuellt även från frivilliga pensionsförsäkringar.
Arbetsgivare bör också ges möjligheter att sätta av medel på samma skattevillkor som andra pensionsavsättningar. Det offentligas bidrag skulle i denna modell vara att tillåta avsevärt större avsättningar och med friare regler till de olika kontona.
Rättvisa studievillkor
Kunskap ger makt, jämlikhet och i förlängningen jobb. Goda möjligheter till återkommande grundutbildning, fortbildning och vidareutbildning för människor i alla samhällsgrupper och åldrar är av största betydelse. Många människor behöver idag kompletterande grundskole- och gymnasieutbildning. För att möjligheterna skall kunna tas tillvara måste studiefinansieringen vara tillräckligt bra. Försämringarna i studiestödet genom avskaffandet av barntillägget i svux (särskilt vuxenstudiestöd) och svuxa (särskilt vuxenstudiestöd för arbetslösa) slog undan möjligheterna för många, främst kvinnor, att kunna skaffa sig en gymnasieexamen i vuxen ålder. Kunskapslyftet har för dessa inte inneburit någon förbättring. Vi vill därför återinföra barntillägget i svux och svuxa.
Ett annat problem är de stora skillnader i egeninsats i form av studielån som krävs av olika grupper studerande på gymnasienivå.
Som framgår av våra resonemang i föregående avsnitt ser vi det som en fördel att vuxna som utbildar sig står för en del av kostnaden själv. Men ser man på dagens svenska vuxenutbildning varierar den andel man förväntas stå för själv. Inom vuxenutbildningen blandas - ibland till och med i samma klassrum - personer som får full a-kassa, kanske 14 000 kr/månad, med personer som lever på studiemedel där bidragsdelen för närvarande är 1 700 kr/månad, alltså nästan bara en tiondel av det bänkgrannen får ut. Kunskapslyftet har givit många en utomordentligt god ekonomisk möjlighet att studera, medan många andra människor, ofta de som är i störst behov av studiefinansieringen, inte har möjlighet att studera alls.
Den studiestödsutredning som Lennart Bodström ledde och som kom med sitt betänkande härom året föreslog ett enhetligare system. Utredningen, inklusive de socialdemokratiska ledamöterna, föreslog att en lånedel skulle ingå i all vuxenutbildningsfinansiering.
Vi ser argumenten för det förslaget. Vi är emellertid inte beredda att gå så långt som utredningen föreslog - t ex att vuxenstuderande på gymnasienivå skulle låna 40 procent av studiemedlen. Men det är vår uppfattning att en kommande studiestödsreform delvis kan inspireras av utredningens principer. Vi föreslår nu ett mindre steg, men i den riktning utredningen förespråkar. Vi föreslår att vuxna som läser på gymnasienivå med särskilt vuxenstudiestöd skall finansiera 20 procent med studielån. Vi anser också, vilket vi framfört i flera år, att det är orättvis att studerande på de prioriterade N/T-utbildningarna inte skall behöva ta studielån. Sammantaget innebär dessa båda åtgärder minskade statsutgifter med ca 1,5 miljarder kronor.
Det är också rimligt att eftersträva likvärdiga regler för avtrappning av studiebidragen mot andra inkomster.
Vi vill i detta sammanhang också understryka vikten av en större långsiktighet i statsmakternas beslut om vuxenstudiesatsningar. Det rykte Kunskapslyftet fått, också bland de studerande, som valrörelsejippo understryks av att besluten kommit årsvis. Det är viktigt att den studerande kan överblicka regelverk och studieekonomi för hela sin planerade studietid.
För att skapa större möjligheter för vuxenstuderande att finansiera en längre efergymnasial utbildning vill vi höja och på sikt avskaffa den s k fribeloppsgränsen för egna inkomster i det vanliga studiestödet, så att man kan jobba vid sidan av och därmed bättre klara sin försörjningsbörda.
Skolan
LO-ekonomerna påpekade nyligen den långsiktiga betydelsen av att satsa på den svenska grundskolan. Vi delar den bedömningen. Den svenska skolan är i kris. Var femte 16-åring lämnar grundskolan utan att kunna läsa och skriva en sammanhängande text. Rapporter visar att våld, mobbning och ett oacceptabelt språkbruk är vardag för elever i många skolor.
Men trots att allt pekar på behovet av en ny kurs för skolan, förmår regeringen inte att formulera ett program för kunskap och ordning i den svenska skolan. Knappast något har gjorts för att höja läraryrkets status. Regeringen tycks tyvärr inte ha för avsikt att förändra dagens skola.
För liberaler är det självklart att kräva en skola där kvalitet och den enskilda elevens utveckling står i centrum. I en liberal skola får de svaga eleverna mer hjälp och stöd. Om resurserna är tillräckliga och arbetssättet individualiserat står det inte i motsatsställning till att de mer studiemotiverade eleverna också kan ges mer stimulans. Vi accepterar inte en grundskola som elever lämnar utan att vara godkända i skolans viktigaste ämnen.
Gymnasiereformen har misslyckas och bör rivas upp. Oacceptabelt många elever hoppar av i förtid eller lämnar gymnasieskolan utan fullständiga betyg.
Lärarna är skolans viktigaste resurs. Deras status måste höjas. Med införandet av en lärarlegitimation, höjda löner och fler karriärmöjligheter (genom bland annat inrättandet av fler lektorstjänster och ökade möjligheter till fortbildning) vill vi betona vikten av lärarnas professionalism.
Utvärdering är ett centralt inslag i en skola där kunskap och kvalitet står i centrum. Med fler nationella prov och fler betygssteg tidigare under skolgången får eleverna och föräldrarna möjlighet att se vilka kunskaper eleven har uppnått. Utvärderingen skall pågå under hela tiden i skolan och utmynna i en internationellt jämförbar gymnasieexamen. Men utvärdering handlar också om hur skolan fungerar. Med ett kvalitetsinstitut som är fristående från Skolverket, och därmed inte underställt den politiska apparaten, får elever och föräldrar veta hur kvaliteten i just deras skola ligger till i förhållande till andra. Utvärderingars största vinnare är elever med stora kunskapsbrister och skolor med uppenbara problem. De visar var insatser och förändringar behövs.
Högre utbildning och forskning
Högre utbildning och forskning är av central betydelse om Sverige skall återvinna förlorade positioner i den internationella välståndsligan.
Neddragningen på anslagen till forskningsråden under förra mandat- perioden är oacceptabel. Vi anslår därför extra resurser till forskningsråden.
För att Sverige skall uppnå högre tillväxt inom den kunskapsintensiva industrin krävs t ex att antalet civilingenjörer ökar kraftigt under kommande år. Men det kräver inte bara medvetna satsningar på högre utbildning och forskning, det kräver också ett studiestödssystem som inte avskräcker från studier samt att lönebildningen blir sådan att det blir ekonomiskt lönsamt att skaffa sig en akademisk examen.
Utbildning av akademiker är en avgörande faktor för Sveriges position i framtiden. Utbyggnaden av högskolan har varit en satsning i rätt riktning. Men högre utbildning kostar. Det är orimligt att tro att ett ökat antal studerande inte kräver extra resurser. Vi anser att det är viktigt att högskolor och universitet skall bibehålla hög kvalitet även när antalet studenter är fler. Regeringens hållning till universiteten och högskolorna är ohållbar. Det är naivt att tro att kvaliteten kan kvarstå vid en ökning av antalet platser utan att tillskjuta mer resurser. Vi anser dessutom att studenter skall ha större valfrihet när det gäller hur de vill disponera sina studier. Ett införande av ett permanent sommaruniversitet ger studenterna möjlighet att examineras snabbare.
En förutsättning för att kunna hålla en hög kvalitet inom den högre utbildningen är att det finns tillräckligt många disputerade lärare. I dag råder det brist på detta. Folkpartiet efterlyser en strategi för hur lärarförsörjningen inom den högre utbildningen skall tryggas. Folkpartiet värnar om kvaliteten inom universitet och högskolor. Därför vill vi inrätta fler doktorandtjänster.
Bättre vård
Kortare vårdköer
Folkpartiet har vid flera tillfällen uppmärksammat de växande vårdköerna. Slutsatsen är klar: vårdköerna har för de flesta diagnoser ökat under den gångna mandatperioden ända fram till dags dato. Den socialdemokratiska regeringen har misslyckats med att korta köerna - tvärtemot dess uttalade ambitioner och löften.
Folkpartiet anser att en nationell vårdgaranti omfattande alla diagnoser och behandlingar skall införas. Enligt vår mening skall patienten om han eller hon inte kan påräkna behandling inom tre månader ha rätt att söka annan vårdgivare, privat eller offentlig, på hemlandstingets bekostnad. Det är en allvarlig brist att detta inte ingår i statens överenskommelse med Lands- tingsförbundet.
Vi anser att förhandlingar mellan staten och Landstingsförbundet skall inledas omedelbart så att den nya vårdgarantin kan börja gälla senast från och med den 1 april 1999. I det första steget skall den ursprungliga vårdgarantin med vissa kompletteringar införas för att därefter skyndsamt utvidgas till att omfatta i princip alla medicinskt motiverade behandlingar och diagnoser.
Folkpartiet vill aktivera pengar som i dag går till passiv sjukskrivning i sjukförsäkringen till att i stället användas till att korta vårdköerna. Detta skall ske genom den finansiella samverkan mellan sjukförsäkringen och hälso- och sjukvården (Finsam). Detta innebär således ingen besparing utan medför att passiva sjukförsäkringsutbetalningar byts mot utgifter för vård, operationer och annan behandling. Flera kommer på så sätt snabbare tillbaka till ett aktivt och bättre liv. Där försök med Finsam gjorts har detta fallit väl ut. På detta sätt kan vården, om Finsam utvidgas till att gälla hela landet, på viss sikt tillföras uppemot 3 miljarder som kan gå till att korta vårdköerna.
Mångfald i vården
Flera alternativ och ökad konkurrens bidrar till en ökad kostnadspress som skulle kunna frigöra avsevärda summor som kan användas till att ge mer vård för pengarna. Ett frisläppande av de privata vårdgivarna skulle dessutom relativt snabbt fylla igen de luckor i vården där det råder brist på läkare - inte minst inom primärvården.
Det finns flera jämförelser mellan privat och offentlig vård som visar att den privata vården ger mer vård för pengarna. Den privata vården skapar en kostnadspress som resulterar i ett bättre utnyttjande av resurserna i form av personal, organisation av arbetet, lokalutnyttjande m m. Det leder i sin tur till att patientkontakten ofta är bättre och att det som lite diffust kallas för vårdkvaliteten ofta blir bättre inom den privata vården.
Folkpartiet föreslog husläkare redan 1974 och drev frågan i valet 1976 mot ett hårt socialdemokratiskt motstånd. Som ett resultat av den borgerliga valsegern 1991 genomfördes husläkarreformen 1993. Socialdemokraterna avskaffade reformen hösten 1994 efter maktskiftet. Samtidigt med hus- läkarlagen avskaffades också den fria etableringsrätten för allmänläkare och sjukgymnaster.
Husläkarreformen innebär en nära sjukvård med allmänläkare och distriktssköterskor, en laglig rätt att välja och knyta en fast läkarkontakt, etableringsfrihet för alla specialister i allmänmedicin och konkurrens på lika villkor mellan privata och offentliga vårdgivare. Målet skall vara en husläkare per 1 500 invånare.
Folkpartiets budgetalternativ
Budgetpolitiska utgångspunkter
Vår bedömning är att den ekonomiska utvecklingen i Sverige riskerar att bli betydligt sämre än vad regeringen räknar med i budgetpropositionen. Det beror både på att den internationella tillväxten troligen blir sämre men också, och inte minst, på att den förda politiken inte ger förutsättningar för en god och stabil långsiktig tillväxt. Därmed är både sysselsättning och offentliga finanser i fara. För att ändra på detta krävs främst en annan ekonomisk politik. Hur en sådan politik bör se ut framgår av denna motion.
Med tanke på att de svenska statsfinanserna är mycket konjunkturkänsliga krävs säkerhetsmarginaler för dessa. I första hand behövs sådana på utgiftssidan. Utgiftsramarna och utgiftstaket är de medel som skall garantera detta.
Eftersom det krävs skattesänkningar för att skapa förutsättningar för nya jobb har Folkpartiets budgetalternativ utformats så att det ger utrymme för sådana skattesänkningar och skapar marginal för höjningar av utgifter som kan drivas fram av den sämre konjunkturen. Våra utgifter är 1999 drygt 10 miljarder kronor lägre, netto, än regeringens, och ca 18 miljarder kronor lägre år 2000 då en konjunkturförsämring kan väntas slå hårdare mot de offentliga finanserna. En sänkt skatte- och utgiftsnivå gör i sig ekonomin motståndskraftigare mot konjunkturförsämringar.
Vi har tidigare accepterat tanken på ett överskott i de offentliga finanserna motsvarande 2 procent av BNP över en konjunkturcykel, åtminstone så länge skuldkvoten överstiger 60 procent av BNP. Mot bakgrund av vad som här tidigare sagts accepterar vi tidigareläggningen av denna överskottsambition till år 2000 från år 2001. Då bör observeras att ca 1 procentenhet av dessa 2 procent av BNP motsvarar premiepensionsavsättningar, medel som inte är tillgängliga att användas för offentliga utgifter. I realiteten är därmed överskottsmålet 1 procent av BNP över konjunkturcykeln.
I budgeten räknar regeringen med att den offentliga bruttoskulden skall komma ner under 60 procent år 2001. Med våra förslag om försäljning av statliga företag och motsvarande amortering av skulden skulle Sverige kunna komma ner under 60 procent om förhållandena i övrigt var gynnsamma. Det bör dock observeras att överskottsmålet är definierat utifrån en hel konjunkturcykel.
Till bilden hör att med den socialdemokratiska politiken riskerar Sverige i praktiken att få sämre tillväxt och därmed sämre statsfinanser. Allt detta pekar på behovet av marginaler.
Våra mål för budgetpolitiken är:
? skatter som hindrar nya jobb skall sänkas ? ? utgiftskvoten skall sänkas och de offentliga finansernas konjunktur- känslighet minska ? ? vård och skola skall prioriteras ? ? budgetprofilen skall präglas av rättvisa och miljöhänsyn ? ? budgeten skall uppvisa överskott om 2 procent av BNP över en konjunk- turcykel. ? Folkpartiets förändringar på inkomstsidan
I det följande ges vissa kommentarer till våra förslag på inkomstsidan.
Fysiska personers inkomstskatt
Folkpartiet vill fullfölja skattereformen och står fast vid principen om "hälften kvar". Vi motsätter oss följaktligen regeringens extra s.k. värnskatt.
För att underlätta den nödvändiga kapitalförsörjningen till företagens utbyggnad vill vi avskaffa dubbelskatten på aktier och andelar i aktiefonder. Den drabbar de nästan 5 miljoner personer som sparar i aktier och fonder. För att skapa jobb och underlätta situationen för bl.a. hårt arbetande familjer bör ett avdrag för utnyttjande av tjänster i hemmet. Därmed blir inte regeringens förslag om ROT-avdrag aktuellt eftersom det täcks av vårt mera vittomfattande förslag.
För att stödja uppbyggnaden av individuella kompetenskonton och möjliggöra ökat pensionssparande vill vi höja avdragsrätten för ett kombinerat kompetens- och pensionsparande från 0,5 till 1,5 basbelopp.
Vi vill utnyttja de 3 miljarder kronor som regeringen beräknar för en begränsad skattelättnad i form av en viss skattereduktion år 1999 till att i stället öka barnstödet. Detta stöd föreslås ta sig formen av en tidigareläggning av den höjning av barnbidragen som regeringen aviserar för 2000 och 2001.
Den höjning vi föreslår av ersättningsnivån i mamma/pappamånaden inom föräldraförsäkringen ger vissa ökade skatteintäkter. De ökade resurserna till skattemyndigheterna i vårt budgetförslag ger också en ökning av skatte- inkomsterna.
Juridiska personers inkomstskatt
Fåmansbolagens skattesituation måste lättas. Innan en större förändring kan genomföras anger Folkpartiet en möjlighet till en tillfällig lättnad.
Socialavgifter
En av de viktigaste åtgärder som nu kan vidtas är att lätta skattebördan på arbete. Vi föreslår att de lagstadgade arbetsgivaravgifterna sänks med 5 procentenheter från den 1 januari 1999. Motsvarande sänkning genomförs för egenföretagare.
Fastighetsskatt
Vi vidhåller vårt förslag att fastighetsskatten skall lindras i särskilt utsatta områden med snabb stegring av taxeringsvärden t.ex. på grund av efterfrågan från köpstarka sommargäster.
Förmögenhetsskatt
Förmögenhetsskatten är dömd i en värld med ökad rörlighet. Folkpartiet vill avskaffa den under mandatperioden. Som ett första steg höjs fribeloppet från 900 000 kronor till 1,2 miljoner. Vidare bör sambeskattningen av förmögenhet avskaffas. Värderingen av aktier till 75 procent av marknadsvärdet bör återinföras.
Mervärdesskatt
Betalningstiderna för skatteinbetalningen bör förskjutas så att företag inte riskerar att behöva betala skatt innan betalningen från kunden influtit.
De fortsatta stegen i skattereformen
Genom de förslag som här angivits tas det första steget i den skattereform om ca 65 miljarder kronor som vi vill se genomförd under mandatperioden. Den sänkning av inkomstskatten i form av en skattereduktion om 3 000 kronor per år som Folkpartiet vill genomföra bör fördelas över år 2 och 3 i denna "fyrstegsraket".
I steg 2 utfaller då också de likviditetsmässiga konsekvenserna av avskaffandet av dubbelbeskattningen och det första ledet i sänkningen av förmögenhetsskatten.
År 3 infaller enligt våra intentioner återstoden av inkomstskattesänk- ningen, höjningen av brytpunkten som ett led i återtställandet av skattereformen samt höjningen av barnstödet. Brytpunkten bör höjas så att andelen skattebetalare som betalar statsskatt återgår till de ursprungliga intentionerna.
Ett ytterligare steg mot återställande av 1990-91 års skattereforms intentioner bör tas under den senare delen av perioden genom att staten övertar kostnader från kommuner och landsting så att dess kan sänka skatterna ned mot de 30 kronor som var avsikten i 1990-91 års skattereform. Därmed tas betydande steg mot återställande av 30-50-principen. Vidare infaller det då fullständiga avskaffandet av förmögenhetsskatten.
Försäljning av statliga bolag
Folkpartiet vill genomföra en omfattande försäljning av statligt ägda bolag. Skälen för detta är:
? Staten är sällan en aktiv och effektiv ägare. ? ? Det staten ägnar sig åt skall styras politiskt och med en insyn för medborgarna som inte är praktisk i företagsvärlden där det kan vara viktigt att kunna behålla företagshemligheter. ? ? På flera områden leder det statliga ägandet till snedvridning av konkurrensen. ? ? Avkastningen på det statliga kapitalet är låg. Försäljning och amortering av statsskulden ger en vinst för staten. ? Staten skall främst koncentrera sig på uppgifter som är genuint kollektiva och som svårligen kan skötas av någon annan. Dit hör inte att driva företag.
Man kan invända att staten inte bör sälja nu när börsen sjunkit. Men för vissa delar av den statliga företagssektorn sker en försämring av värdet som har att göra med att det är en statlig ägare och inte direkt beror av börsläget. Telia torde vara ett exempel på ett statligt företag som borde sålts tidigare och där varje år i statlig ägo riskerar att försämra värdet. Vidare tar en försäljning tid och det är därför hög tid att nu börja förbereda utförsäljning.
De företag som i första hand bör säljas är Telia, statens andel i NordbankenMerita AB, AssiDomän, Pharmacia & Upjohn och Celsius samt det helstatliga fastighetsbolaget Vasakronan AB.
Över ett par års tid kan en sådan försäljning inbringa i storleksordningen 100 miljarder kronor. Försäljningsintäkterna kan användas till att amortera statsskulden och därmed få ned statens räntekostnad, givetvis efter avdrag för den direktavkastning företagen ger idag. Denna nettoeffekt ingår i vårt budgetalternativ.
Folkpartiets finansieringsförslag
I det följande lämnas en redogörelse för de viktigaste inslagen i Folkpartiets besparingsförslag.
En viktig tanke i Folkpartiets politik är att åstadkomma ett modellskifte i sysselsättningspolitiken, från åtgärder och bidrag till lägre skatter och riktiga jobb. En relativt betydande neddragning av arbetsmarknadspolitiken föreslås. Siffran, som visserligen är justerad neråt jämfört med vår motion med anledning av vårpropositionen innebär en minskad åtgärdsvolym inom AMS. Den praktiska konsekvensen blir att personer som nu erbjuds AMS-åtgärder får vänta en tid tills en sådan plats blir tillgänglig. Å andra sidan ökar chansen att personerna i fråga i rimlig tid erbjuds anställningar. Vi har emellertid inte i besparingen tillgodogjort oss några dynamiska effekter. De arbetslösas försörjning påverkas inte av besparingen.
Vi stöder grundtanken bakom det s k Kunskapslyftet, men menar att volymen delvis blåsts upp av politiska ambitioner att minska just den öppna arbetslösheten. Arbetsförmedlingarna har i ett skede varit mycket aktiva för att förmå människor att anmäla sig till Kunskapslyftet. Vår bedömning är att denna verksamhet - alltså en del av den kommunala vuxenutbildningen på gymnasienivå där staten engagerar sig med en jämförelsevis förmånlig studiefinansiering - hittills påverkats av ett uppdämt behov, men att volymen i ett fortvarighetstillstånd kan bedömas ligga ca 25 procent under den nuvarande nivån, vilket vi tillgodogjort oss i vårt budgetalternativ.
Eftersom den generella företagspolitiken förbättras kraftigt kan de selektiva företagsstöden dras ner. Folkpartiet förespråkar en kraftig nedskärning av presstödet. Folkpartiet har länge förespråkat en nedtrappning av rederistödet. Just nu är det inte möjligt på grund av den påtagliga risken för ytterligare utflaggningar, men på någon sikt bör denna avveckling av ett selektivt stöd kunna inledas.
Det successiva avskaffandet av byggsubventionerna enligt det s k Danellsystemet har fullföljts av den socialdemokratiska regeringen. Vi har dock hela tiden förespråkat en något snabbare takt. På någon sikt avklingar emellertid denna besparingsmöjlighet då räntebidragssystemet helt enkelt är avvecklat.
Emellertid har byggsubventioner återkommit i annan form. En är ROT- avdraget. Vi godtar detta avdrag om det kombineras med avdrag för andra hushållsnära tjänster. Däremot är vi starkt kritiska till de dolda bygg- subventioner som klätts i miljökläder och givits namn som "krets- loppsmiljarden" och "lokala investeringsprogram". Vi anser att dessa satsningar bör avbrytas. De besparingsbelopp vi anger bygger dels på vilka belopp som ännu inte fördelats, dels på en bedömning av vilka gjorda åtaganden staten kan komma ur på rimliga villkor.
Vi är starka anhängare av en politik för ökad regional balans men är kritiska till den utformning den s k lilla regionalplitiken ofta fått. Systemet med lokaliseringsbidrag till företagsetableringar har alltför ofta misslyckats. Vi förordar därför en neddragning av det anslaget. Den del som är kvar räcker för de insatser som är nödvändiga i de mest utsatta kommunerna och på krisorter som drabbats av nedläggningar av dominerande arbetsplatser.
Av statsfinansiella skäl förordar vi att takten i infrastrukturprogrammet dras ner. Vi föreslår en neddragning som gör att det angivna tioårsprogrammet kan förverkligas på cirka tolv år. En liknande neddragning görs på investeringsprogrammet på energisidan. Det finns emellertid anledning att understryka att Folkpartiet stöder energiomställnings- programmet.
Däremot är vi starkt kritiska till snabbstängningen av Barsebäck. Vi tillgodogör oss en större inleverans till statsverket från Vattenfall genom att snabbstängningen med vår politik inte genomförs. Vi motsätter oss också de investeringar - bl a en elledning från Mellansverige till Skåne - som är direkt föranledda av snabbstängningen.
Fusk i skatte- och bidragssystemen skall motverkas med såväl regel- ändringar som effektivare kontroll. Vi förordar flera strukturförändringar som skulle motverka fusk och svartjobb: lägre marginalskatter, ett system för vita hushållstjänster, ett ökat fackligt ansvar för a-kassans finansiering och ett system (Finsam) för finansiell samordning mellan vården och försäkringskassan. Vi tillför i vårt budgetalternativ också ökade resurser till skattemyndigheterna och försäkringskassorna för att effektivisera insatserna mot fusk. Vi beräknar vinsterna för statsverket av detta samlade program till sammanlagt 2,7 miljarder kronor, en uppskattning som har gott stöd i utredningar och bedömningar som gjorts i respektive sektor.
De s k garantidagarna i föräldraförsäkringen slopas som en del i finansieringen av höjd ersättning under pappa/mammamånaderna och det höjda barnbidraget.
Som utvecklats ovan varierar studiestödet inom utbildningen av vuxna kraftigt. Delvis innebär detta stora orättvisor. Vi har från början motsatt oss de mycket generösa studiebidragen till personer som läser de prioriterade utbildningarna inom naturvetenskap och teknik. Vi anser att också dessa studerande bör finansiera sina studier med studiemedel. Vi föreslår vidare en förändring för de personer som läser in gymnasiekompetens med särskilt vuxenstudiestöd.
Folkpartiet har både i regeringsställning och opposition engagerat sig för att färre människor skall förtidspensioneras. En mänskligare lösning, som självklart också har ekonomiska fördelar, är ofta att genom vård- och rehabiliteringsinsatser hjälpa personen i fråga tillbaka till arbetslivet. En rad regeländringar och insatser har också gjorts i detta syfte under 1990-talet, vilket lett till att antalet nybeviljade förtidspensioner gått ner. Vi har redan nämnt vårt förslag om att den s k Finsammodellen skulle få tillämpas över hela landet. Det är en vanlig uppfattning bland läkare och annan personal som arbetar med rehabilitering att antalet förtidspensionärer skulle kunna minskas ytterligare om insatserna intensifierades. Eftersom vi länge fört fram sådana förslag tillgodogör vi oss en besparing på detta område. Lägre skatter milj kr Sänkt arbetsgivaravgift i privat tjänstesektor -9 900 Sänkt egenföretagaravgift i privat tjänstesektor -350 Sänkt skatt på hushållstjänster -600 Ändrade regler för momsbetalning och fåmansbolag -700 Avskaffad värnskatt -2 000 Sänkt fastighetsskatt (särskilt utsatta områden) -100 Reducerad förmögenhetsskatt (inkl slopad sambeskattning) -680 Slopad dubbelbeskattning (-3 300 år 2000) 0 Höjd avdragsrätt för pensions- och kompetenssparandet -500 Summa -14 830
Ökade utgifter
Vård och glömda Sverige
milj kr Återställ handikappreformen 615 Bättre högkostnadsskydd för läkemedel 400 Insatser för arbetshandikappade 250 Insatser mot aids 14 Summa 1 279
Ökad rättvisa och bättre miljö
Höjt barnbidrag 3 000 Återställda änkepensioner 700 Bostadstillägg för pensionärer (ej minskning p g a fritidshus) 60 Förbättrad närståendepenning 50 Jämställdhet, bl a höjd ersättning i mamma/pappamånad 233 Höjt u-landsbistånd 1 360 Miljöförbättringar 96 Insatser för ökad kärnsäkerhet i Östeuropa 100 Fler poliser, stöd till brottsoffer och återinförd rättshjälp 377 Insatser mot skatte- och bidragsfusk 200 Summa 6 176
Utbildning och forskning
Förbättrade studiemedel 275 Ökade resurser till högskolan och fler doktorandtjänster 580 Sommaruniversitetet 95 Kultursatsningar och idrottssatsning 50 Summa 1 000
Ökade satsningar vård, skola, rättvisa m.m. 8 455
Finansiering milj kr Lägre volym AMS-åtgärder
Selektivt företagstöd -4 909 inom näringspolitiken -209 inom regionalpolitiken -500 inom bostadspolitiken -800 inom mediepolitiken -350 Långsammare infrastrukturinvesteringsprogram -2 900 Långsammare energiomställningsprogram -890 Inga lokala investeringsprogram -805 Mindre fusk i bidragssystemen -510 Lånedel i studiefinansieringen -1 869 Slopade garantidagar -290 Lägre kostnader för förtidspensioner -1 000 Lägre volym Kunskapslyftet -1 125 Reducerat organisationsstöd -70 Minskningar i offentlig förvaltning -180 Ränteeffekter av företagsförsäljning -1 000 Nej till kommunal bolagsakut -600 Nej till forcerad Barsebäcksstängning, m.m. -1 200 Växling skattesänkning-barnbidrag m.m. -3 100 Minskat skattefusk -1 000 Summa finansiering -23 307
Lägre skatter, brutto -14 830 Högre utgifter 8 455
Finansiering -23 307
Saldo 22
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken som Folkpartiet liberalerna förordar enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beträffande det av regeringen föreslagna målet för sysselsättningen godkänner vad som i motionen anförts om att målet för sysselsättningen skall vara 300 000 nya jobb under mandatperioden,
3. att riksdagen med anledning av ålderspensionsreformen fastställer utgiftstaket för staten inklusive ålderspensionssystemet vid sidan av statsbudgeten för budgetåret 1999 till 744 448 miljarder kronor, för budgetåret 2000 till 745 908 miljarder kronor och för budgetåret 2001 till 771 674 miljarder kronor,
4. att riksdagen godkänner beräkningen av statsbudgetens inkomster för budgetåret 1999 enligt vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar om fördelning av utgifterna för budgetåret 1999 på utgiftsområden enligt vad som anförts i motionen (bilaga 1),
6. att riksdagen godkänner den preliminära fördelningen av utgifterna på utgiftsområden för budgetåren 2000 och 2001 som riktlinjer för regeringens budgetarbete (bilaga 1),
7. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 1 Rikets styrelse enligt uppställningen i bilaga 2,1
8. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning och utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner enligt uppställningen i bilaga 2,
9. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 3 Skatteförvaltning och uppbörd enligt uppställningen i bilaga 2,2
10. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 4 Rättsväsendet enligt uppställningen i bilaga 2,3
11. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt uppställningen i bilaga 2,4
12. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg enligt uppställningen i bilaga 2,5
13. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp, utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom samt utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn enligt uppställningen i bilaga 2,6
14. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 13 Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv enligt uppställningen i bilaga 2,7
15. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid enligt uppställningen i bilaga 2,8
16. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 15 Studiestöd och utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning enligt uppställningen i bilaga 2,9
17. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande enligt uppställningen i bilaga 2,10
18. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 22 Kommunikationer enligt uppställningen i bilaga 2,11
19. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård samt utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar enligt uppställningen i bilaga 2,12
20. att riksdagen för budgetåret 1999 anvisar anslagen under utgiftsområde 21 Energi och utgiftsområde 24 Näringsliv samt utgiftsområde 19 Regional utjämning och utveckling enligt uppställningen i bilaga 2.13
Stockholm den 28 oktober 1998
Lars Leijonborg (fp)
Bo Könberg (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Siw Persson (fp) Yvonne Ångström (fp) Camilla Dahlin-Andersson (fp)
1 Yrkande 7 hänvisat till KU.
2 Yrkande 9 hänvisat till SkU.
3 Yrkande 10 hänvisat till JuU.
4 Yrkande 11 hänvisat till UU.
5 Yrkande 12 hänvisat till SoU.
6 Yrkande 13 hänvisat till SfU.
7 Yrkande 14 hänvisat till AU.
8 Yrkande 15 hänvisat till KrU.
9 Yrkande 16 hänvisat till UbU.
10 Yrkande 17 hänvisat till BoU.
11 Yrkande 18 hänvisat till TU.
12 Yrkande 19 hänvisat till MJU.
13 Yrkande 20 hänvisat till NU.
Regeringens utgiftstak Folkpartiets ändringar Folkpartiets utgiftstak
1999 2000 2001 1999 2000 2001 1999 2000 2001 UO 1 Rikets styrelse 4180 4263 4554 -380 -430 -430 3800 3833 4124 UO 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning
1705 1484 1581 -80 -23 -10 1625 1461 1571 UO 3 Skatteförvaltning och uppbörd 5811 5838 5925 150 150 150 5961 5988 6075 UO 4 Rättsväsendet 21919 22175 22567 377 347 407 22296 22522 22974 UO 5 Utrikesförvaltning och internat. samverkan
2871 2895 2931 0 0 0 2871 2895 2931 UO 6 Totalförsvar 44108 45441 45227 0 0 0 44108 45441 45227 UO 7 Internationellt bistånd 11900 12889 13869 1360 1690 2200 13260 14579 16069 UO 8 Invandrare och flyktingar 4324 4234 4454 0 0 0 4324 4234 4454 UO 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
24012 24471 24765 1429 1429 1429 25441 25900 26194 UO 10 Ek. trygghet vid sjukdom och handikapp
80503 81096 83300 -900 -1100 -1200 79603 79996 82100 UO 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom
34315 33753 33477 760 710 660 35075 34463 34137 UO 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
39896 42581 45622 2740 -260 -260 42636 42321 45362 UO 13 Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
33789 26484 24063 -706 -1206 -1206 33083 25278 22857 UO 14 Arbetsmarknad och arbetsliv
48274 48881 47407 -3950 -4950 -4950 44324 43931 42457 UO 15 Studiestöd
22447 23741 25354 -1594 -1500 -1547 20853 22241 23807 UO 16 Utbildning och universitetsforskning
29031 30405 31869 -450 -520 -600 28581 29885 31269 UO 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid
7452 7597 7722 10 10 10 7462 7607 7732 UO 18 Samhällsplan., bostadsförsörjn. och byggande
20463 17300 13702 -1895 -3390 -2460 18568 13910 11242 UO 19 Regional utjämning och utveckling
2743 2675 3337 -500 -650 -800 2243 2025 2537 UO 20 Allmän miljö- och naturvård
1549 1464 1592 76 70 70 1625 1534 1662 UO 21 Energi
1681 1440 1715 -790 -540 -760 891 900 955 UO 22 Kommunikationer
25501 26599 25589 -2900 -3450 -3450 22601 23149 22139 UO 23 Jord- och skogsbruk, fiske med ansl. näringar
11974 13154 13168 -100 -100 -100 11874 13054 13068 UO 24 Näringsliv
2898 2837 2966 -209 -179 -279 2689 2658 2687 UO 25 Allmänna bidrag till kommuner
10356 5 105087 107267 -1000 -1200 -1200 102565 103887 106067 UO 26 Statsskuldsräntor m.m.
84560 77000 72180 -1000 -3700 -4700 83560 73300 67480 UO 27 Avgiften till Europeiska gemenskapen
21908 21356 22101 0 0 0 21908 21356 22101
Minskning av anslagsbehållningar
5000 4000 3000 0 0 0 5000 4000 3000
Summa
698380 691141 691302 -9552 -18792 -19026 688828 672349 672276
Summa exl. statsskuldsräntor
613820 614141 619122 -8552 -15092 -14326 605268 599049 604796
Ålderspensionssys. vid sidan av statsbudgeten
135849 140414 146433 0 0 0 135849 140414 146433
Takbegränsande utgifter
749669 754555 765555 -8552 -15092 -14326 741117 739463 751229
Budgeteringsmarginal
3331 6445 20445 0 0 0 3331 6445 20445
UTGIFTSTAK
753000 761000 786000 -8552 -15092 -14326 744448 745908 771674
Statsbudgetens utgifter
Folkpartiets budgetåret 1999
ändringsförslag (mkr)
UO 1 Rikets styrelse
-380 C 4 Stöd till politiska partier
-30 E 2 Presstöd
-350
UO 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning
-80 A 7 Folk- och bostadsräkning
-70 A10 Ny myndighet för kvalitetsutveckling
-10
UO 3 Skatteförvaltning och uppbörd 150 A 2 Skattemyndigheterna
150
UO 4 Rättsväsendet
377 A 1 Polisorganisationen
170 B 1 Åklagarorganisationen
6 F 4 Brottsoffermyndigheten
6 F 6 Rättshjälpskostnader
195
UO 7 Internationellt bistånd
1 360 A 1 Biståndsverksamhet
1 360
UO 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
1429 A 4 Insatser mot aids
14 B 8 Kostnader för statlig assistansersättning
1415
UO 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
-900 A 1 Sjukpenning och rehabilitering m.m.
50 A 2 Förtidspensioner
-1 000 B 2 Allmänna försäkringskassor
50
UO 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom
700 A 2 Efterlevandepensioner till vuxna
700 A 3 Bostadstillägg till pensionärer
60
UO 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
2 740 A1 Allmänt barnbidrag
3 000 A 2 Föräldraförsäkring
-230 A 3 Underhållsstöd
-30
UO 13 Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
-706 A 1 Bidrag till arbetslöshetsersättning
-706
UO 14 Arbetsmarknad och arbetsliv -3 950 A 1 Arbetmarknadsverkets förvaltningskostnader
-603 A 2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
-3 600 A 3 Särskilda åtgärder för arbetshandikappade
200 B 6 Bidrag till Samhall AB
50 C 2 Särskilda jämställdhetsåtgärder
3
UO15 Studiestöd
-1 594 A 2 Studiemedel m.m.
275 A 3 Vuxenstudiestöd m.m.
-1 330 A 7 Särsk. vuxenstudiestöd vid v nat.vet. o tekn. utb.
-539
UO 16 Utbildning och universitetsforskning -450 A 12 Bidrag till svensk undervisning i utlandet
20 A 15 Särskilda utbildningsinsatser för vuxna
-1 125 B 52 Särskilda utgifter inom universitet och högskolor m.m.
405 D 1 Forskningsrådsnämnden
230 C 3 Centrala studiestödsnämnden
20
UO 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid 10 B 2 Bidrag till regional musikverksamhet m.m.
28 B 3 Bidrag till vissa teater-, dans- och musikändamål
1 F 2 Bidrag till regional arkivverksamhet
1,7 H 3 Bidrag till regionala museer
5 K 1 Stöd till trossamfund
4,3 L 1 Bidrag till folkbildningen
-40 N 1 Stöd till idrotten
10
UO 18 Samhällsplan., bostadsförsörjn. och byggande
-1 895 A 2 Räntebidrag m.m.
-800 A 9 Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder
20 A 10 Bostadsbidrag m.m.
-310 E 1 Stöd till lokala investeringsprogram för ekol. hållbarhet
-800 E 2 Kunskapscentrum för ekologisk hållbarhet
-5
UO 19 Regional utjämning och utveckling -500 A 1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder
-500
UO 20 Allmän miljö- och naturvård 76 A 3 Åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden
76
UO 21 Energi
-790 B 1 Bidrag för att minska elanvändning
-187 B 2 Bidrag till invest. i elprod. för förnyb. energikällor
-71 B 3 Åtgärder för effektivare energianvändning
-34 B 4 Energiforskning
-209 B 5 Energiteknikstöd
-68 B 6 Introduktion av ny energiteknik
-121 B 9 Åtgärder för el- och värmeförsörjning i Sydsv.
-200
Östsäkerhet
100
UO 22 Kommunikationer
-2 900 A 1 Vägverket: Administration
-75 A 2 Väghållning och statsbidrag
-1 500 A 3 Banverket: Sektorsuppgifter
-75 A 4 Banverket: Banhållning
-1 250
UO 23 Jord- och skogsbruk, fiske med ansl. näringar
-100 B 1 Statens jordbruksverk
-111 E 2 Bidrag till distriktsveterinärorg.
7 E 3 Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtg.
4
UO 24 Näringsliv
-209 C 1 Konkurrensverket
10 C 2 Konkurrensforskning
6 E 5 Näringslivsutveckling i Östersjöregionen
-150 G 3 Kostn. för omstrukt. av vissa statl. ägda företag
-75
UO 25 Allmänna bidrag till kommuner -1 000 A 1 Generellt statsbidrag till kommuner och landsting
-400 A 2 Bidrag till särskilda insatser i vissa kommuner
-600
UO 26 Statsskuldräntor m.m.
-1 000 A 1 Räntor på statsskulden
-1 000