För att en marknadsekonomi ska kunna fungera krävs att den enskilde med rimlig ansträngning kan få tillgång till relevant information för att kunna fatta underbyggda beslut.
I proposition 1997/98:160 föreslog regeringen en tvångsmässig ordning vad gäller informationen till fondandelsägare. Vi pekade från Folkpartiets sida i motion 1998/99:Fi2 på att det ökade fondsparandet motiverade en bättre information till fondspararna, särskilt som fondsparandet vidgats till nya grupper. Vi framhöll också att den första utgångspunkten när det gäller information inte bör vara regleringar. Det viktigaste är att det finns en fungerande konkurrens och möjligheter för nya aktörer, nya fonder, inhemska eller utländska, att komma in på marknaden. Detta skapar i sig en press på de verksamma företagen att anpassa sig till de krav på information som kunderna ställer. Det är därför ingen självklarhet att det behövs offentliga regleringar i denna fråga.
Vi fann dock att med beaktande av att området fortfarande präglas av fåtalskonkurrens och att många nytillträdande sparare har liten eller ingen erfarenhet av fondsparande kan det finnas motiv för offentlig reglering av den information som ges till fondsparare.
Regeringen föreslog dock att informationen inte bara skulle omfatta kostnader för förvaltning, förvaring och tillsyn som normalt ingår i den s.k. förvaltningsavgiften och som kan jämföras mellan fonder, utan även övriga kostnader, som t.ex. courtage som kan variera av andra skäl, t.ex graden av risktagande. Vi föreslog i motionen, i linje med den uppfattning som t.ex. Finansinspektionen företrädde i sitt remissvar, att den obligatoriska informationen i ett första skede skulle begänsas till kostnaderna för förvaltning, förvaring och tillsyn.
Regeringen återkommer nu i proposition 1998/99:93 med förslag om information även till individuella pensionssparare. Det individuella pensions- sparandet är ett renodlat sparande utan försäkringsinslag. Sparandet kan bl.a bestå av andelar i värdepappersfond. Sparandet administreras av ett pensionssparinstitut som kan drivas av banker och svenska eller utländska värdepappersbolag. Spararen kan instruera det institut som förvaltar medlen att göra omplaceringar. Sparmedlen kan dock bara betalas ut enligt de regler som ingår i det pensionssparavtal som träffats mellan spararen och institutet eller enligt regler som statsmakterna fastställt. I propositionen föreslås nu att individuella pensionsparare som placerar i värdepappersfonder ska få samma information som övriga fondandelsägare. Regeringens förslag lider dock av samma brist som det tidigare förslaget.
Regeringens förslag innebär att institutet på individuell basis ska redovisa inte bara kostnaderna för förvaltning, förvaring och tillsyn utan även övriga kostnader som belastar fondförmögenheten.
De krav om information som ställs kommer bara att gälla de svenska bolagen medan de bolag som är registrerade i något annat land inom EES- området kommer att följa enklare regler, i allmänhet de krav som ställs i enlighet med det s. k. UCITS-direktivet (EG:s direktiv 85/611 EEG). Det kan därför komma att framstå som om utlandsbaserade fonder tar ut lägre kostnader än de svenska utan att så är fallet. Finansiella tjänster är just det slag av expansiv verksamhet med hög lönebetalningsförmåga som det är ett vitt spritt politiskt intresse av att Sverige ska kunna ha i framtiden, om Sverige ska kunna avancera från nuvarande delad 18:e plats vad gäller BNP per capita inom OECD. Det skapar ingen bra miljö om sådan verksamhet i Sverige belastas med pålagor som inte kan bevisas ha andra påtagligt positiva effekter. Regeringen lyckas inte heller denna gång visa att så är fallet.
Frågan är om en redovisning av det slag regeringen föreslår ger spararen den information han/hon verkligen har nytta av. Finansinspektionen påpekar även denna gång i sitt remissvar att den individuella informationen bör avse förvaltning, förvaring och tillsyn, medan övriga kostnader bör redovisas tillsammans och relateras till resultatet av portföljförvaltningen. Dessa övriga kostnader, som t.ex. courtage, är hänförliga till finansiella transaktioner och bör sättas i relation till portföljförvaltningen.
Avgiften för förvaltning m.m. kan sägas vara den enda framåtblickande kostnadsposten och är därmed viktig för ställningstagande till vilken eller vilka fonder spararen vill utnyttja. Övriga kostnader kan variera kraftigt från år till år beroende på vilken aktivitet som fonden anser vara positiv för fondförmögenheten vid givet risktagande. En fond kan redovisa höga övriga kostnader som är motiverade av att transaktioner genomförts som höjt avkastningen. Med regeringens förslag kommer detta dock att framstå som om fondens kostnader är särskilt höga. De övriga kostnaderna skulle istället som Finansinspektionen påpekar kunna redovisas tillsammans och kan därmed relateras till portföljförvaltningen. I den förra propositionen pekade regeringen själv på risken för att t.ex. courtage och andra transaktionsavgifter bakas in i priset på värdepapperen och därmed inte kommer med i den av regeringen föreslagna redovisningen.
Regeringen föreslår att ändringarna ska träda i kraft den 1 juli 1999. Detta innebär som flera remissinstanser har påpekat att pensionssparinstitut och fondbolag måste avsätta ytterligare datasystemresurser utöver vad som kommer att krävas för att allmänt sett klara av millennieproblematiken. Ikraftträdandet bör därför skjutas till den 1 januari 2000.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att den individuella informationen till fondsparare i värdepappersfonder skall avse kostnaderna för förvaltning, förvaring och tillsyn,
2. att riksdagen beslutar att övriga kostnader som belastar fondförmögenheten skall redovisas tillsammans och relateras till resultatet av portföljförvaltningen,
3. att riksdagen beslutar att de aktuella lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2000.
Stockholm den 25 mars 1999
Karin Pilsäter (fp)
Lars Leijonborg (fp) Bo Könberg (fp)