Den framlagda propositionen medför att en sedan lång tid nödvändig reformering av lagstiftningen på detta område sker. Till en del är detta en välkommen följd av Europasamarbetet. Förändringarna innebär en modernisering där regleringar som hämmat nyetableringar och produktutveckling moderniseras. Den prisreglering som den s.k. skälighetsprincipen inneburit avvecklas och ersätts med regler som ger större utrymme för konkurrens och ställer krav på informationen till försäkringstagarna. Genom ett föreslaget allmänt stabilitetskrav betonas soliditet och likviditet. Finansinspektionen ger allmänna råd i dessa frågor.
Även om propositionen i stort kommer att leda till en modernisering av branschen finns det områden där förslagen inte är verkningsfulla.
Genom att utdelningsförbudet slopas även för livförsäkringsbolag kommer ömsesidiga bolag och aktiebolag att kunna konkurrera med varandra på sätt som idag sker inom skadeförsäkringens område. Livförsäkringstjänster med lång avtalstid kräver dock ett ansenligt riskkapital. Den kollektiva risk- utjämningen kräver ett buffertkapital. De icke-utdelande bolagen kommer att få en sådan möjlighet genom att de kan bygga upp en buffert, en s.k. konsolideringsfond. Sådana avsättningsmöjligheter krävs också i utdelande bolag som vill tillhandahålla livförsäkringar. Det är i praktiken inte realistiskt att tro att enbart aktieägarna skall kunna ställa upp med det kapital som erfordras. Det är därför rimligt att också utdelande bolag skall kunna få bygga upp konsolideringsfonder. Annars kommer knappast några utdelande bolag att bildas och den förbättring av konkurrenssituationen som det slopade utdelningsförbudet syftar till åstadkoms inte.
Vidare kommer detta att innebära en snedvridning av konkurrensen till för- mån för utländska utdelande bolag som har möjlighet att behålla ofördelade överskottsmedel.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på proposition 1998/99:87 i motsvarande delar hos regeringen begär ett nytt förslag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 mars 1999
Karin Pilsäter (fp)
Lars Leijonborg (fp) Bo Könberg (fp)