Sammanfattning
1996 års försvarsbeslut hastades fram av en svag parlamentarisk majoritet bestående av Socialdemokraterna och Centerpartiet. Resultatet blev ett försvarsbeslut som inte höll måttet och inte var riktat mot den framtid som kunde skönjas i frånvaron av det kalla kriget. Merparten av de problem, som duggat tätt vad gäller försvarets ekonomi sedan 1996, kan hänföras till hur försvarsbeslutet 96 kom till.
Det är därför naturligt att Socialdemokraterna och Centerpartiet får bära huvudansvaret för det nya försvarsbeslut som kommer att fattas redan under 1999. Folkpartiet var berett att delta i en bred uppgörelse om försvarets framtid och deltog konstruktivt i de samtal som regeringen inbjöd till i början av 1999. I slutändan valde Socialdemokraterna och Centerpartiet att ånyo göra upp, sedan det visat sig att de saknade mandat att möta övriga partier.
I takt med att EU och Nato utvidgas till att omfatta alltfler av Europas demokratier, skapas förutsättningar för att historiska motsättningar och uppdelningar av Europa skall förbytas till en verklig alleuropeisk säkerhetsordning byggd på ömsesidigt samarbete, och i vilken också Sverige kan och bör delta fullt ut. Vi ser därför med betydande oro på allt tydligare tendenser inom EU till att slå av på takten i utvidgningsprocessen. På samma sätt kan vi också inom Nato notera oroväckande tendenser till att slå av på takten i utvidgningsprocessen. Europa befinner sig i ett historiskt gynnsamt läge att bryta gamla mönster. Denna möjlighet får inte gå förlorad.
Internationella insatser utgör en av försvarets fyra huvuduppgifter. Med den ominriktning som nu sker av det militära försvaret kommer dessa insatser med stor sannolikhet att utgöra ett större inslag i verksamheten. Våra insatser i Bosnien, liksom en kommande insats i Kosovo, begränsas av regeringen med hänvisning till det statsfinansiella läget. Det talar starkt för att t ex inte utbilda fler värnpliktiga än som behövs, så att ytterligare medel inom ram kan frigöras för internationella insatser.
Det finns inte någon anledning att för försvaret utesluta ramsänkningar från och med år 2002. Sådana är tvärtom i ett statsfinansiellt perspektiv önskvärda. Folkpartiet kan därför i princip ställa sig bakom en ramminskning med 4 miljarder kronor per år under perioden 2002-2004. Detta förutsätter emellertid en inriktning av försvarets framtida utformning, som dels ger utrymme för erforderlig teknisk förnyelse, dels bygger på ett kraftigt minskat uttag av värnpliktiga och dels möjliggör större internationella åtaganden än idag. För att ge försvaret förutsättning för en sådan omställning bör försvaret tillförsäkras ett omställningsbidrag på 7 miljarder kronor totalt: 5 miljarder kronor för år 2002 och 2 miljarder kronor för år 2003. Det är ett större bidrag än de 6 miljarder kronor som regeringen föreslår.
Folkpartiet står fast vid den av oss i samband med försvarsbeslut 96 formulerade inriktningen på ett "smalare och vassare" militärt försvar. Behovet av teknisk förnyelse med sikte på ökad rörlighet och insatsförmåga har snarare accentuerats. Det gäller också förmågan att delta i internationella insatser.
Dimensioneringen av det framtida pliktutbildningsbehovet skulle med nu tänkta omriktning av krigsorganisationen kunna bli väsentligt lägre än hit- tillsvarande utpekade ca 25 000 årligen. Förmodligen ligger det kommande långsiktiga behovet inte högre än i storleksordningen 10 000 till 12 000. Det bör vara ett tydligt planeringsunderlag inför den fortsatta beredningen inför försvarsbeslutet 2000/2001. Det bör i det sammanhanget också klargöras att pliktuttagningen i fortsättningen bör göras könsneutral. Behovet att spara inom ram under resten av försvarsbeslutsperioden, gör att det redan nu finns anledning att för överskådlig tid avskriva tankarna på korttidsutbildning av värnpliktiga.
Ett nytt försvarsbeslut
Det är inget ovanligt i svensk försvarspolitik att de riktigt stora förändringarna sker under pågående försvarsbeslutsperiod. Det innebär emellertid att dessa mer långtgående förändringar inte sker efter samma omsorgsfulla beredning som normalt äger rum inför ett nytt försvarsbeslut. Det är inte alltid som de förhållanden som leder till stora förändringar inte kunnat förutses vid ordinarie försvarsbeslut, men då har ofta den politiska viljan och/eller förmågan att fatta rätt beslut saknats - så också denna gång.
1996 års försvarsbeslut hastades fram av en svag parlamentarisk majoritet bestående av Socialdemokraterna och Centerpartiet. Den skulle dels tillgodose den socialdemokratiska regeringens önskemål om snabbt minskad försvarsbudget och dels de båda partiernas lokala hänsynstaganden ute i landet. Resultatet blev ett försvarsbeslut, som inte höll måttet och inte var riktat mot den framtid som kunde skönjas i frånvaron av det kalla kriget. Merparten av de problem, som duggat tätt vad gäller försvarets ekonomi sedan 1996, kan hänföras till hur försvarsbeslutet 1996 kom till.
Det fanns således anledning att redan vid försvarsbeslutet i december 1996 förutse att det fattade beslutet skulle få svårt att hålla hela femårsperioden. Det fanns redan då anledning att som Folkpartiet förmoda att ytterligare neddragningar i arméns grundorganisation kommer att visa sig vara nödvändiga även med regeringens förslag, i värsta fall redan före nästa försvarsbeslut. Kommande utgifter såväl för drift som för investeringar vid förband, som då kommer att läggas ner, har då varit "bortkastade" från försvarssynpunkt.
Sammanfattningsvis har förband varit i drift, som kommer att läggas ned, investeringar gjorts, som inte kommer till användning och alldeles för många värnpliktiga utbildats, som aldrig kommer att få en plats i den framtida krigsorganisationen. Ett oacceptabelt slöseri med medel som behövts för mer omfattande internationella fredsåtaganden och för en nödvändig moderni- sering av det svenska försvaret!
Det är därför naturligt att Socialdemokraterna och Centerpartiet får bära huvudansvaret för det nya försvarsbeslut, som kommer att fattas redan under 1999. Folkpartiet var berett att delta i en bred uppgörelse om försvarets framtid och deltog konstruktivt i de samtal som regeringen inbjöd till i början av 1999.
I slutändan valde Socialdemokraterna och Centerpartiet efter en månads samtal att ånyo göra upp, sedan det visat sig att de saknade mandat att möta övriga partier. Tvåpartiuppgörelsen kom att ligga där de två partierna stod redan vid samtalens inledning. Det är beklagligt att de båda partierna saknade ekonomiskt handlingsutrymme, då samtalen visat att de fem deltagande partierna nått en hög grad av samsyn i många frågor rörande försvarets framtida inriktning.
Den säkerhetspolitiska utvecklingen
Inför försvarsbeslutet i december 1996 konstaterade Folkpartiet att Sveriges säkerhetspolitiska läge, vilket i hög grad bestäms av utvecklingen i Ryssland, inte varit så stabilt och fördelaktigt på mycket länge. Knappast något är mer avgörande för vår fred och stabilitet än förhållandena i Östersjöns sydöstra strandstater. Något traditionellt militärt hot i form av regelrätta invasionsföretag mot svenskt territorium föreligger inte för lång tid. Den politiska utvecklingen i Ryssland är dock fortfarande instabil och oförutsägbar. Den bedömningen tycks inte på något sätt bli mindre riktig. Å andra sidan är det rimligt att anta att t ex Kolaområdets minskade strategiska betydelse relativt sett också förändrar omvärldens prioriteringar, vilket kan kräva större uppmärksamhet från länderna i närområdet. Miljöhotet i form av avställt krigsmateriel måste dock bedömas som varande ett hot.
I takt med att EU och Nato utvidgas till att omfatta alltfler av Europas demokratier, skapas förutsättningar för att historiska motsättningar och uppdelningar av Europa skall förbytas till en verklig alleuropeisk säker- hetsordning byggd på ömsesidigt samarbete, och i vilken också Sverige kan och bör delta fullt ut.
I denna utveckling spelar utvidgningen av och den ökande integrationen inom Europeiska unionen den viktigaste rollen. Genom ökat samarbete och utbyte mellan Europas stater skapas förutsättningar för en positiv ekonomisk och social utveckling för människor i hela Europa. Endast så kan nya motsättningar och konflikter inom och mellan stater förebyggas och lindras. Vi ser därför med betydande oro på allt tydligare tendenser inom EU till att slå av på takten i utvidgningsprocessen. Europa befinner sig i ett historiskt gynnsamt läge att bryta gamla mönster. Denna möjlighet får inte gå förlorad.
Natos utvidgning och reformering
Med den tragiska utvecklingen i Bosnien kom det militära samarbetet inom Nato, mot bakgrund av de uppenbara bristerna i samarbetet inom FN och EU, att framstå som ett viktigt inslag i den alleuropeiska säkerhetsstrukturen. Nato har förändrats från det kalla krigets försvarsallians till det militära verktyget i en alleuropeisk konflikthantering. Denna utveckling har förstärkts med den välkomna framväxten av samarbetet inom ramen för Partnerskap för Fred, i vilket de flesta europeiska stater deltar, liksom med Natos särskilda samarbete med Ryssland.
Liksom EU har Nato påbörjat en utvidgningsprocess för de nya demokratierna i Öst- och Centraleuropa. När Polen, Tjeckien och Ungern nyligen blev medlemmar av Nato och medlemsskaran utvidgades till nitton tog Nato ett stort steg på väg mot ett brett alleuropeiskt säkerhetssamarbete.
Natos fortsatta reformering står i fokus vid 50-årsjubilet i Washington i slutet av april 1999. En ökad samsyn mellan USA och de europeiska medlemmarna kan vara en förutsättning för USA:s fortsatta starka engagemang och närvaro i europeiskt säkerhetssamarbete, vilket bl a är ett starkt svenskt och nordiskt intresse. USA:s engagemang i Europa blir inte mindre angeläget ens om de önskvärda tecknen på en ökad vilja till en europeisk krishanteringsförmåga skulle realiseras, så som de t ex kom till uttryck i det brittisk-franska uttalandet i Saint Malo hösten 1998.
En förutsättning för en stats medlemskap i Nato är en stabil demokratisk samhällsutveckling, en civil demokratisk kontroll och transparens vad gäller ett lands militära försvar samt att interna eller externa konflikter löses på fredlig väg. Sett i ett historiskt perspektiv innebär därför varje ny demokrati i Öst- och Centraleuropa, som på detta sätt kvalificerat sig för Nato- medlemskap ett viktigt steg i skapandet av tydlighet och förutsägbarhet vad gäller militär säkerhet i vår del av världen. Därmed minskar radikalt riskerna för en renationalisering av försvars- och säkerhetspolitiken i Europa.
Det ligger därför också i Sveriges intresse att Nato står öppet för alla demokratier i Europa, som önskar bli medlemmar utan någon begränsning i tid eller rum, och som därför inte i förväg utesluter någon. Därför är Natos formaliserade samarbete med Ryssland och Ukraina av stor betydelse. På samma sätt som för EU kan vi emellertid också inom Nato notera oroväckande tendenser till att av interna skäl och snäva egenintressen slå av på takten i utvidgningsprocessen.
De baltiska staternas säkerhetsval
Ingen enskild del av utvecklingen i Europa efter det kalla krigets slut har haft så direkt betydelse för Sveriges mycket gynnsamma säkerhetspolitiska läge som de tre baltiska staternas frigörelse och utveckling mot demokrati och integration i Europa. I takt med den ekonomiska och sociala utvecklingen i Estland, Lettland och Litauen skulle de av alla tre önskade medlemskapen i såväl EU som Nato bidra till en än mer stabil integration och förutsägbarhet i det alleuropeiska samarbetet. En sådan utveckling kan bara välkomnas av Sverige.
Den svenska regeringens oförmåga att i rent svenskt säkerhetspolitiskt egenintresse aktivt stödja de baltiska staternas önskemål om Nato- medlemskap har inte underlättat en för Östersjöregionen mer önskvärd utveckling i detta avseende. Att med all kraft stödja de baltiska staternas önskemål om medlemskap i EU är inget alternativ till Nato-medlemskap, men blir i detta perspektiv än mer angeläget för Sverige. Om de baltiska staterna för överskådlig tid utestängs från medlemskap i Nato ökar det ytterligare Sveriges ansvar för att medverka till att stärka deras säkerhet. Baltikums sak är oupplösligt också vår.
Fortsatt instabilitet utanför Europa
Utanför Europa präglas den säkerhetspolitiska utvecklingen av fortsatt instabilitet i flera av de traditionella konfliktområdena. Irak fortsätter att utmana världssamfundet med sin vägran att fullt ut samarbeta om kontroll av de massförstörelsevapen, som ständigt hotar att utlösa en ny storkonflikt i den ytterst känsliga regionen i Mellanöstern. I det centrala Afrika saknas stabila regeringar, som kan bidra till fredlig återuppbyggnad.
I Nordkorea fortsätter den starkt isolationistiska regimen att hota sina grannar med ständiga provokationer. Kinas omfattande militära modernisering, som syftar till att kunna agera militärt långt utanför sitt territorium, utgör en stark oroskälla för dess många grannar, med vilka Kina har territoriella tvister. Den upptrappade kärnvapenkapplöpningen mellan Indien och Pakistan illustrerar att mycket återstår innan kärnvapen- spridningen bringats under kontroll.
Säkerhetspolitikens mål
De utgångspunkter för Sveriges framtida försvars- och säkerhetspolitik som redovisades av Folkpartiet under processen inför 1996 års försvarsbeslut kvarstår. Vår framtida säkerhet förutsätter ett aktivt svenskt deltagande såväl i byggandet av den framtida europeiska säkerhetsstrukturen som i kris- och konflikthantering, liksom i fredsbevarande och fredsfrämjande insatser.
Sverige skall bidra till att skapa en alleuropeisk fredsordning. Nato bör vid sidan av EU utvecklas till en struktur för gemensam säkerhet i vår världsdel med Sverige som medlem. Det finns inte anledning att nu ompröva den militära alliansfriheten, men full handlingsfrihet bör råda inför den fortsatta säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa. Skulle Nato utvidgas med de baltiska staterna och Finland kommer frågan i ett nytt läge.
Den militära alliansfriheten utesluter å andra sidan vare sig möjligheten att ge militärt bistånd eller för den delen att ta emot militärt bistånd i enlighet med FN-stadgans artiklar 49 och 51. Vårt FN-medlemskap förpliktar oss tvärtom att om säkerhetsrådet så beslutar att komma annan FN-medlem till undsättning.
Det torde i dag inte heller vara relevant att hävda att den militära alliansfriheten ger Sverige särskilda eller andra möjligheter att agera internationellt än vad våra nordiska grannländer har. EU-medlemskapet innebär såväl möjligheter som begränsningar i detta avseende, som snarast är av moralisk än rent formellt bindande karaktär. Sverige väljer att framföra sin uppfattning om Kinas brott mot mänskliga rättigheter inom ramen för EU:s gemensamma agerande men väljer samtidigt att på egen hand eller tillsammans med likasinnade stater på andra håll i världen driva t ex nedrustningsfrågor. I grunden ligger valet och möjligheterna inte i allians- friheten utan i vilken strategi Sverige väljer.
Det är slutligen olyckligt om alliansfriheten framställs så att den svenska neutralitetsoptionen kan tolkas så att vi från svensk sida närmast reflexmässigt skulle utgå ifrån att det praktiskt taget alltid skulle bli fråga om att välja neutralitet vid en militär konfrontation i vårt närområde.
Vårt EU-medlemskap och de baltiska staternas förhoppningsvis inte alltför avlägsna medlemskap i EU visar redan i sig att frågan om neutralitet kan komma att bli mycket svårare att ta ställning till, om frågan ändå i en framtid skulle ställas på sin spets. Just den strategiska ambivalensen är i sig en av kärnpunkterna i formuleringen av neutralitetsoptionen. Sverige förbehåller sig rätten att ta ställning i varje enskilt fall utan någon automatik på förhand.
Regeringen ger i propositionen uttryck för sin avsikt att ytterligare utveckla sin kompetens och sina arbetsformer för att tidigt kunna upptäcka säkerhetspolitiska förändringar i omvärlden och analysera deras konsekvenser för Sveriges säkerhet och behovet av att vidta eventuella anpassningsåtgärder. Det är välkommet.
Det är i det sammanhanget på sin plats att framhålla behovet av en större pluralism i det svenska säkerhetspolitiska samhället. Vid sidan av Regeringskansliet och försvaret är det angeläget med en ökad säker- hetspolitisk kompetens också inom universitetsvärlden och om möjligt helt fristående institutioner. Det ökar förutsättningarna för att i tid upptäcka för Sverige vitala förändringar i de säkerhetspolitiska faktorerna.
Deltagande i internationellt säkerhetssamarbete
Sveriges säkerhet kan bara ses i ett europeiskt och i ett globalt sammanhang. Det är därför naturligt att Sverige deltar med totalförsvarsresurser i internationella fredsbevarande och fredsfrämjande insatser. Det är angeläget att sådana insatser kan göras på ett stadium, där väpnade konflikter kan förebyggas. FN:s fredsförebyggande insats UNPREDEP i republiken Makedonien är det hittills mest lyckade exemplet på en sådan insats.
Det är därför synnerligen allvarligt att den erforderliga förlängningen av Unpredeps mandat omöjliggjordes i det mest kritiska läget under hela missionen i Makedonien, när konflikten i Kosovo ställts på sin spets. Kinas veto mot Unpredeps förlängning p g a att Makedonien diplomatiskt erkänt Taiwan är ett upprörande exempel på stormaktsarrogans med fred och säkerhet i Europa som oacceptabel insats.
Internationella insatser utgör en av försvarets fyra huvuduppgifter. Med den ominriktning som nu sker av det militära försvaret kommer dessa insatser med stor sannolikhet att utgöra ett större inslag i verksamheten. Regeringen uttalar sig nu för att kunna göra större insatser när de ekonomiska förutsättningarna så medger, vilket det finns anledning befara kan vara uttryck för en alltför defensiv hållning. Det vore därför angeläget att prioritera försvarets förändringar, så att detta möjliggörs inom kort.
Sveriges engagemang i minröjning - både till lands och till sjöss - är viktigt för att återställa odlingsbar jord.
Våra insatser i Bosnien liksom en kommande insats i Kosovo begränsas av regeringen med hänvisning till det statsfinansiella läget. Det talar starkt för att t ex inte utbilda fler värnpliktiga än som behövs, så att ytterligare medel inom ram kan frigöras för internationella insatser. Det är klart mer angeläget än att i närtid satsa knappa resurser avsedda enbart för att snabbt göra t ex svenskt stridsflyg fullt kapabelt att delta i Nato-ledda aktioner.
Försvarets ekonomi
Folkpartiet ställde sig bakom den anslagsram för försvarsbeslutsperioden som riksdagen beslutade 1996. Vår bedömning att det försvarsbeslut som då fattades inte var i balans mellan anslag och uppgifter, visade sig mer än besannad senast genom de förslag som ÖB redovisade hösten 1998. Det underströks ytterligare genom oklarheten om hur anslagsförordningen och den s k teknikfaktorn skulle hanteras under resterande del av försvarsbeslutsperioden.
Skattebetalarnas pengar skall alltid användas på ett ansvarsfullt sätt. Med hänsyn taget till det säkerhetspolitiska läget kan försvaret, på samma sätt som i andra stater i vår omgivning, inte nu erhålla en omfattning som i framtiden helt skulle kunna möta hot, som då skulle kunna utvecklas. Den bedömningen understryks av den statsfinansiella situationen. Det gör det nödvändigt att fortsätta bygga på att försvarets krigsduglighet med särskilda insatser skall kunna höjas under i princip en ettårsperiod, och att en långsiktig tillväxt skall kunna äga rum under förutsättning av erforderliga beslut.
Det saknas fortfarande underlag för att nu kunna ta detaljerad ställning till kommande förändringar av såväl krigs- och fredsorganisationens utformning som de definitiva ekonomiska ramarna för den kommande försvarsbesluts- perioden. Folkpartiet kan acceptera att teknikfaktorn avvecklas. Det förutsätter emellertid att utrymme för teknisk utveckling verkligen skapas inom ram. Under förutsättning att försvaret får ett klart besked om vilka resurser det förfogar över under resten av innevarande försvarsbeslutsperiod kan Folkpartiet ställa sig bakom att frågan om anslagsförordningens tillämpning nu får ett avslut.
Det finns därför inte någon anledning att utesluta ramsänkningar från och med år 2002. Sådana är tvärtom i ett statsfinansiellt perspektiv önskvärda. Folkpartiet kan därför i princip ställa sig bakom en ramminskning med 4 miljarder kronor per år under perioden 2002-2004. Detta förutsätter emellertid en inriktning av försvarets framtida utformning, som dels ger utrymme för erforderlig teknisk förnyelse, dels bygger på ett kraftigt minskat uttag av värnpliktiga och dels möjliggör större internationella åtaganden än idag. För att ge försvaret förutsättning för en sådan omställning bör försvaret tillförsäkras ett omställningsbidrag med 5 miljarder kronor för år 2002 och 2 miljarder kronor för år 2003.
Smalare och vassare försvar
Inför försvarsbeslutet 1996 föreslog Folkpartiet, till skillnad från regeringen, att försvarets krigsorganisation skulle förändras ytterligare i "smalare och vassare" riktning. Markstridskrafternas krigsorganisation föreslogs få en inriktning med åtta allsidigt användbara brigader med förmåga att sättas in var som helst i landet, och två brigadliknande, för uppgiften skräddarsydda, förband för direkt försvar av Storstockholm respektive Gotland.
Genom att minska arméns storlek skulle utrymme skapas för fortsatt modernisering, vilket kunde användas bl a för att bygga upp s k luftburet kavalleri med attackhelikoptrar och för anskaffning av artilleri (ev raketartilleri) med längre räckvidd. Därigenom skulle såväl försvarets rörlighet som slagkraft öka.
För sjö- och kustförsvarsstridskrafternas och för flygstridskrafternas krigsorganisation borde avveckling och nyanskaffning av materiel anpassas så att erforderlig tillväxt snabbt kan förverkligas. Vad avser dimensionering och anskaffande av JAS 39 Gripen delserie 3 förordade vi emellertid redan då en tidsmässigt mer utdragen leveranstakt.
Redan i försvarsbeslutet 1996 var det vår uppfattning att ytterligare neddragningar i arméns grundorganisation skulle komma att visa sig vara nödvändiga även med regeringens förslag, i värsta fall redan före nästa försvarsbeslut. 1996 års försvarsbeslut innebar att man återigen av politiska skäl sökte rädda för stor del av grundorganisationen.
Folkpartiet står fast vid den av oss i samband med försvarsbeslut 96 formulerade inriktningen av ett "smalare och vassare" militärt försvar. Behovet av teknisk förnyelse med sikte på ökad rörlighet och insatsförmåga har snarare accentuerats. Det gäller också förmågan att delta i internationella insatser. Det finns anledning att överväga om nuvarande inriktning på brigadorganisation är den mest ändamålsenliga. Olika mindre enheter, vilka kan kombineras beroende på uppdragets utformning, kommer med all sannolikhet att bli huvudinriktningen framöver. Även om dimensioneringen sex brigader kan vara rimlig för det framtida försvaret kan formuleringen lätt leda fel när det gäller utformningen.
Eftersom 1996 års beslut redan lett till att stora resurser gått om intet genom att satsas på förband, som skall läggas ned och värnpliktiga som aldrig kommer till användning är det angeläget att den kommande omstruktureringen påskyndas. Det gäller inte minst den omfattande nedläggningen av fredstida utbildningsförband. Det är angeläget att inte en krona till försvinner i förbandsstrukturer som inom kort inte längre kommer att ingå i det framtida försvaret.
Försvarets materielförsörjning
Den nya verkligheten för svensk och europeisk krigsmaterielindustri präglas av två förhållanden. Sedan kalla krigets slut har efterfrågan på krigsmateriel i vår del av världen sjunkit kraftigt. Den ekonomiska krisen i Ost- och Sydostasien ger anledning att tro att åtminstone den ena av de två regioner på andra håll i världen - varav den andra är Mellanöstern och Gulfstaterna - där man skulle kunna förvänta en fortsatt upprustning, nu för överskådlig tid kraftigt kommer att sänka ambitionsnivån vad gäller större anskaffning av nya materielsystem utifrån. I grunden kan denna även globalt minskade efterfrågan på krigsmateriel bara hälsas med tillfredsställelse. Det ligger inte i svenskt intresse att medverka till att stimulera en ökad efterfrågan på krigsmateriel.
Det andra förhållandet är det växande teknologigapet gentemot amerikansk krigsmaterielindustri. För svensk del finns det ingen anledning att, vare sig för att inför omstruktureringen anpassa sig till den minskade efterfrågan på krigsmateriel eller för att hänga med i den teknologiska utvecklingen inom krigsmaterielindustrin, ställa ökat samarbete med europeisk försvarsindustri i motsatsställning till fortsatt samarbete med lämpliga amerikanska samarbetspartners. Svensk försvarsindustri har visserligen delvis mer gemensamma problem med europeisk försvarsindustri, men övergripande svenska intressen är långtifrån alltid mer gemensamma med olika enskilda europeiska stater med egen försvarsindustri än med USA.
Svensk försvarsindustri ligger på åtskilliga områden på hög internationell nivå. Ju fler intressanta materielprojekt svensk försvarsindustri kan erbjuda desto intressantare blir den som partner i det allt mer internationella försvarsindustrisamarbetet. Det är en viktig och kanske i flera fall avgörande aspekt på hur resursfrågorna hanteras de närmsta åren vad gäller svensk försvarspolitik.
Ett svenskt deltagande i ett vidgat europeiskt samarbete om krigsmateriel bör bygga på en fortsatt restriktiv exportpolitik och att motsvarande restriktioner införs inom det europeiska samarbetet. I princip bör export av krigsmateriel endast ske till demokratier. Frågan om ökat internationellt försvarsmateriellt samarbete är av stor säkerhets- och utrikespolitisk vikt och bör därför inte undergå stegvisa förändringar utan att de långsiktiga konsekvenserna är klarlagda. Folkpartiet välkomnar att regeringen nu förutser en samlad översyn av frågor rörande svensk krigsmateriel- försörjning.
Försvarets personalförsörjning
Folkpartiet avvisar tanken på att i princip pliktutbilda alla vapenföra unga män utan att behov av dem i krigsorganisationen föreligger. Det är varken från principiell utgångspunkt för den enskilde eller från statsfinansiell för samhället acceptabelt att den som tvingats fullgöra pliktutbildning inte i första hand ges möjlighet att fylla de behov som föreligger i krigsorganisationen. Om det inte sker minskar såväl skattebetalarnas som den enskildes tilltro till grunderna för totalförsvaret.
Den s k folkförsvarstanken är en myt utan verklighetsförankring. Den saknar grundläggande respekt för den enskilde individens frihet och integritet. Den bör en gång för alla förpassas till historiens skräpkammare. Totalförsvarsplikten bör i fortsättningen utformas så att könsneutral pliktuttagning kommer att gälla för hela totalförsvaret. I vårt förslag till utformning av försvarets krigsorganisation skulle väsentligt färre tas ut till militär grundutbildning.
Redan i samband med riksdagens beslut angående totalförsvarsplikt i december 1994 fastslogs att behovet av personal för att lösa det militära och civila försvarets uppgifter i krig skall styra inskrivning och utbildningstid. Tyvärr har regeringen inte följt denna inriktning i samband med därpå följande beslut om dimensioneringen av pliktutbildningen. Det är därför välkommet att regeringen nu åter är beredd att tillämpa den riktning som riksdagen lade fast 1994.
Det är givetvis för tidigt att uttala sig exakt också om dimensioneringen av det framtida pliktutbildningsbehovet. Däremot finns det anledning att anta att detta med nu tänkta omriktning av krigsorganisationen skulle kunna bli väsentligt lägre än hittillsvarande utpekade ca 25 000 årligen. Förmodligen ligger det kommande långsiktiga behovet inte högre än i storleksordningen 10 000 till12 000. Det bör vara ett tydligt planeringsunderlag inför den fortsatta beredningen inför försvarsbeslutet 2000/2001. Det bör i det sammanhanget också klargöras att pliktuttagningen i fortsättningen bör göras könsneutral. Sammantaget gör detta att möjligheterna att i betydligt högre utsträckning ta hänsyn till den enskildes önskningar kan tillgodoses.
Med regeringens förslag skall inom löpande försvarsbeslutsperiod inom ram utrymme skapas för den borttagna teknikfaktorn för 2000-2001. Det bör ske genom att besparingar görs på andra områden, där detta är möjligt. Försvarsmakten har mot bakgrund av den ekonomiska situationen föreslagit att endast ca 5 000 kallas in årligen till pliktutbildning de närmsta åren. Mot bakgrund av det stora antal befintliga sedan tidigare år färdigutbildade värnpliktiga, skulle ett tillfälligt kraftigt minskat antal till pliktutbildning inkallade under åren 2000 och 2001 inte minska förutsättningarna att bemanna krigsorganisationen. Ett kraftigt minskat uttag bör således göras för att bl a skapa det utrymme som avskaffandet av teknikfaktorn i nuvarande form kräver.
I det fortsatta arbetet inför kommande försvarsbeslut blir det allt mer angeläget att se försörjningen med personal totalt sett inom försvaret i ett samlat sammanhang. Det gäller såväl hur behovet av pliktutbildade, officerare, reservofficerare och civil personal tillgodoses samt hur utbildningsfrågorna hanteras. Regeringen förefaller främst inriktad på att ytterligare korta utbildningstiderna, när det finns större anledning att framför allt beakta behovet av ytterligare differentiering och då också i form av längre utbildningstider. Det finns vidare anledning att pröva i vilken utsträckning vissa uppgifter, som hittills bemannats av värnpliktiga, i framtiden bättre kan tillgodoses genom visstids kontraktsanställning av personal.
Folkpartiet anser likaså, mot bakgrund av behovet att spara inom ram under resten av försvarsbeslutsperioden, att det redan nu finns anledning att för överskådlig tid avskriva tankarna på korttidsutbildning av värnpliktiga. Hittillsvarande grundutbildning gör att det finns ett mycket stort antal redan utbildade som inte längre kommer att ha någon plats i krigsorganisationen. Att i detta läge korttidspliktutbilda ytterligare människor är principiellt oacceptabelt och ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar. Det nu inledda försöket med korttidsutbildning bör därför avvecklas snarast.
1996 avvisade vi också tills vidare förslaget beträffande civila beredskapsstyrkor mot bakgrund av att regeringen inte kunnat presentera något underlag rörande behov av och former för en sådan pliktutbildning. Vi välkomnar att regeringen nu även på detta område återgår till de principer för plikttjänstgöringen som låg till grund för riksdagens beslut 1994 om totalförsvarsplikt, och som Folkpartiet ställt sig bakom sedan 1977.
Vi förutsätter att Pliktutredningen i sitt fortsatta arbete nu med förtur behandlar frågor gällande uppskovsregler och disciplinansvaret liksom frågor rörande utbildningens meritvärde för såväl värnpliktiga som civilpliktiga. Arbetet inom försvarsmakten i dessa frågor får inte avstanna i avvaktan på pliktutredningens arbete utan bör tvärtom påskyndas. I takt med att allt färre tas ut till plikttjänstgöring måste förhållandena bringas i allt bättre överensstämmelse med dem som gäller i det civila samhället. Plikt- tjänstgöringen måste också i största möjliga utsträckning utformas så att den för den enskilde blir en tillgång också efter fullbordad utbildning.
Informationskrigföring
Det är välkommet att frågorna rörande informationskrigföring nu lyfts in i behandlingen av den förändrade försvarspolitiken. Regeringen redovisar förslagen från arbetsgruppen om informationskrigföring men nöjer sig med att i propositionen förespråka en fortsatt och fördjupad analys. Det är emellertid nu hög tid att ett samlat grepp tas om dessa frågor. Det gäller särskilt frågan om ett samordningsorgan på central nivå, där arbetsgruppen föreslår att detta ansvar läggs på ÖCB, och frågan om att inrätta en permanent samordningsgrupp på hög nivå inom Regeringskansliet. Dessa förslag bör behandlas med förtur i den fortsatta analysen, så att styrproblemen sätts i centrum med en tydlig helhetssyn. Likaså är det välkommet att få förutsättningarna för internationell samverkan inom detta område belyst i det fortsatta arbetet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den säkerhetspolitiska utvecklingen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om säkerhetspolitikens mål,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltagande i internationellt säkerhetssamarbete,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försvarets ekonomi under perioden 2002-2004,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning av Försvarsmakten,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försvarets materielförsörjning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försvarets personalförsörjning,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dimensioneringen av den militära pliktutbildningen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla försöksverksamheten med korttidsutbildning av värnpliktiga,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informationskrigföring.
Stockholm den 24 mars 1999
Lars Leijonborg (fp)
Bo Könberg (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Siw Persson (fp) Yvonne Ångström (fp) Runar Patriksson (fp)