I propositionen beskrivs de senaste årens utveckling i omvärlden och dess betydelse för Europas och Sveriges säkerhet. I propositionen lämnas förslag i fråga om operativa förmågor för det militära försvaret och till utveckling av Försvarsmaktens krigsorganisation.
Regeringen skriver i propositionen att Sveriges internationella säker- hetssamarbete behöver utvecklas och fördjupas. Det är inte bara det militära utan även det civila samarbetet som framhålls.
Beträffande grundutbildningen hänvisar propositionen till Försvarsmaktens underlag. Där pekas bl.a. på möjligheten till alternativ utbildningsgång och att meritvärdet av fullgjord värnplikt bör öka.
Parallellt med den militära nedrustningen ökar efterfrågan på militära enheter, utrustade att möta olika former av störningar i det moderna samhället. EU-parlamentet har gett kommissionen i uppdrag att bland annat uppdra åt medlemsländerna att hålla en beredskap för insatser vid stora miljö- och naturkatastrofer.
I ett förslag till "Resolution om miljö, säkerhet och utrikespolitik: strategier för utnyttjande av militära resurser för miljön", utfärdat av Europaparlamentet utvecklas tankegångarna om förstärkning av tillgängliga resurser för att återställa och rädda fördärvad miljö. I resolutionen rekommenderas medlemsstaterna att verka för användning av militär- relaterade resurser till miljöskydd genom att inleda en utbildning av miljövärnssoldater med syfte att inrätta en samordnad europeisk miljöbrigad. Medlemsstaterna uppmanas även att inventera sina miljöbehov och de militärrelaterade resurser som är tillgängliga för miljöändamål och att utnyttja dessa i nationella miljöplaner. Vidare tar man i resolutionen upp behovet av överväganden kring samarbete och gemensamt nyttjande av resurser mellan nationella och internationella organ, såsom FN och Europeiska unionen.
Europaparlamentets resolution stämmer väl in i den bild som propositionen förmedlar om hur det säkerhetspolitiska samarbetet i framtiden kan se ut. Försvarsmaktens underlag till hur framtidens grundutbildning kan utformas för att soldaterna skall kunna fungera även för krissituationer i det civila samhället stämmer även detta väl med Europaparlamentets resolution.
Vi anser därför att Sverige, främst för eget nationellt behov, men också för att uppfylla nationella förpliktelser bör höja beredskapen för att kunna ingripa vid svåra olyckor på miljöområdet och vid naturkatastrofer.
Vid 1996 års försvarsbeslut kom en lång rad av utbildningsförband att läggas ner. Vid ett av dem, I 15 i Borås, inleddes redan före ned- läggningsbeslutet sonderingar om utbildning av miljösoldater förlagd till I 15. Kontakter med räddningsverk, högskolor och andra berörda organ knöts och preliminära kursplaner utarbetades. Ett mycket betydelsefullt planerings- och förberedelsearbete kan alltså sägas redan ha inletts.
På gamla I 15 i Borås står numera samtliga kaserner, och dessutom merparten av de byggnader som en gång utgjorde Älvsborgsbrigadens hemvist, tomma. Kring regementet finns övningsterräng som krävs för den utbildning som kan komma ifråga för utbildning av miljösoldater. I direkt anslutning till övningsområdet ligger också en av Europas mest moderna utbildningsplatser, Guttasjön, där Räddningsverket bedriver utbildning för räddningspersonal från hela landet. Högskolan i Borås, som bl.a. bedriver utbildning för räddningspersonal från hela landet och utbildning av miljötekniker, har visat stort intresse för att medverka i utbildningen. I omedelbar närhet till gamla regementet ligger Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP). SP som redan i dag ligger bland de främsta i landet beträffande såväl kunskap som teknisk utrustning lämpad för nu avsett ändamål.
I propositionen talas om blandade civila och militära insatser. Dessa insatser torde vara betydligt enklare att leda om det finns en militärliknande insatsenhet från den civila sidan där ledningsresurser för samband mellan militära och civila enheter finns med. Om den som leder en styrka vet att en tillförd civilenhet är samtränad och kan användas självständigt eller i koordinerade insatser underlättas uppgiften ytterligare. Det är alltså lätt att ställa en enhet av den typ som föreslås i Borås under en insatsledning för såväl nationella som internationella insatser. Sådana enheter skall också kunna kallas in vid kriser i samhället där ordinarie resurser inte är tillräckliga.
Miljöbrigad Borås har tidigare haft kontakt med och rönt stort intresse från Rysslands försvarsdepartement och från Estland om att utbilda miljöenheter. Ett sådant uppdrag ligger väl i linje med Europaparlamentets resolution.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att starta utbildning av miljösoldater lämpade för insatser nationellt och internationellt,
2. att riksdagen vid bifall till yrkande 1 som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utbildningen av miljösoldater förläggs till Borås och det nedlagda regementet I 15.
Stockholm den 19 mars 1999
Elizabeth Nyström (m) Lars Björkman (m)