Drygt en mil väster om Örebro reser sig Kilsbergen - "De blå bergen". Bergen, vars högsta höjd är upp till knappt 300 meter över den omgivande slätten, är och har under lång tid varit ett omtyckt utflyktsmål. Inte minst under senare år har områdets betydelse förstärkts. Kilsbergsfrämjandet, en paraplyorganisation för olika ideella föreningar som har intresse av området, har gjort mycket för att popularisera Kilsbergen i natur-, kultur- och turisthänseende. För de nästan två miljoner människor som bor inom en radie om 15 mil från Kilsbergen är naturen en ovärderlig rekreationskälla.
Kilsbergsfrämjandet har i en omfattande utredning kommit fram till flera intressanta och/eller skrämmande fakta om Kilsbergsområdet.
Till det positiva hör till exempel:
? att cirka 500 000 människor besöker Kilsbergen varje år ? ? att Kilsbergen är unika i Sverige och internationellt såväl i natur- som kulturhänseende ? ? att det finns stora möjligheter att utveckla Kilsbergen i dessa hänseenden så att fler arbeten kan växa fram och kringliggande kommuner, till exempel Örebro kommun, får större skatteintäkter. ? Till det negativa hör till exempel:
? att Kilsbergen till stor del är stängda på grund av Villingsbergs skjutfält ? ? att redan idag barn kan störas av buller så deras inlärningsförmåga minskas ? ? att bullret kommer att öka än mer ? ? att Kilsbergen på grund av militärens aktiviteter är fulla av tungmetaller som väntar på att lakas ut i bäckar och vattendrag ? ? att ännu mer natur och kultur kan komma att förstöras i framtiden. ? När Villingsbergs skjutfält etablerades i hjärtat av Kilsbergen under och efter andra världskriget gjordes det mot en stor opinion. Trots denna opinion genomfördes skjutfältsbildningen, mycket på grund av de säkerhetspolitiska avväganden som då gjordes med bakgrund av det nyss avslutade kriget.
Under en lång tid kunde också skjutfältsverksamheten någorlunda samsas med annan aktivitet. Under de senaste åren har situationen förändrats. Störningarna från skjutfältet har blivit fler. Framförallt med tanke på den utredning om skjutfältets framtid som nu ligger till grund för miljöprövningen ser bl.a. Kilsbergsfrämjandet en mycket stor fara i att Kilsbergen i framtiden helt stängs för det rörliga friluftslivet. På samma sätt kommer omistliga natur- och kulturvärden att gå till spillo.
Mest allvarligt är ändå risken att de som bor kring skjutfältet allvarligt kommer att störas av det ökade bullret en förändrad användning av skjutfältet kommer att innebära. En ökad mekanisering och ett ökat användande av flyg och då framförallt helikoptrar kommer att sprida bullret över stora områden. Om Försvarsmakten får sin vilja fram kommer det till exempel under den natursköna höstmånaden september att vara 27 dagar med skjutövningar i Kilsbergen. Dalkarsberg, Leken och Garphyttan kommer att drabbas kraftigt genom försämrad boendekvalitet.
Villingsberg är ett av sju större skjutfält dit Försvarsmakten vill samla framtida övningar. Fram tills detta år har det funnits ett givet alternativ till att förlägga mer verksamhet till Kilsbergen och Villingsbergs skjutfält. Älv- dalens skjutfält har en stor lokal opinion för utökad skjutverksamhet. Detta skjutfält ligger så lokaliserat att vare sig natur, kultur, friluftsliv eller boende i någon större grad störs av även en kraftigt utökad verksamhet. Det enda skäl som talar mot ett utökat utnyttjande är placeringen.
Att Älvdalens skjutfält ligger avsides beläget är dock, som ovan angivits, ett i allra högsta grad positivt faktum. De ökade transportlängderna gör att färre människor störs och att ett annat område, Kilsbergen, kan utvecklas positivt i andra hänseenden. Detta måste tas i beaktande när frågan om lokalisering av framtida skjutfältsverksamhet ska avgöras.
Försvarsmakten har tyvärr redan börjat förbereda en avveckling av Älv- dalens skjutfält, genom rivning av vissa anläggningar. Detta är oroande. Ett beslut om en förändrad användning av såväl Kilsbergen/Villingsbergs skjut- fält som Älvdalens skjutfält måste därför påskyndas och samordnas.
Den bästa lösningen på lokaliseringen av skjutfältsverksamheten är en minimering av verksamheten vid Villingsbergs skjutfält i Kilsbergen och en utveckling av Älvdalens skjutfält.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge Försvarsmakten i uppdrag att samordna utredningarna om framtida användning av Villingsbergs skjutfält och Älvdalens skjutfält,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad anförts om att ge Försvarsmakten i uppdrag att i dessa utredningar minimera användningen av Villingsbergs skjutfält i Kilsbergen och utveckla verksamheten vid Älvdalens skjutfält.
Stockholm den 27 oktober 1998
Johan Pehrson (fp)