Ett nytt försvarsbeslut
Försvarsbeslutet 1996 har havererat. De ekonomiska och säkerhetspolitiska förutsättningarna för beslutet gäller inte längre. Nu handlar försvarspolitikens utmaningar om att utifrån dagens förutsättningar skapa bästa möjliga grund för ett framtida starkt försvar.
Ordning måste skapas i processen inför omprövningen av försvarsbeslutet (FB) 96. De förslag till förändring som nu redovisats av ÖB är så stora att de inte kan rymmas inom begreppet kontrollstation. Förändringarna är så långtgående att de motiverar beteckningen ett nytt försvarsbeslut. Frågan är dock om denna beteckning är meningsfull längre. De traditionella femåriga försvarsbeslutens tid är förbi. Det är ytterligare ett skäl för att ompröva de gamla begreppen och ett led i arbetet med att söka en ny ordning.
Ett nytt "försvarsbeslut" behöver emellertid inte betyda ett enda beslut. Ominriktningen måste ses som en evolutionär process. Men även en sådan process måste ha mål och riktlinjer. Idag saknas en samlad strategi för hur omprövningen/ominriktningen skall gå till. Beslut om förändringar i såväl krigsorganisation som grundorganisation är uppenbart nödvändiga och efterfrågade av Försvarsmakten även före år 2001.
Om ÖB:s redovisning kommer att ligga till grund för förändrad inriktning för försvaret genom beslut våren 1999 ter sig ett försvarsbeslut av gammal modell år 2001 som tämligen meningslöst. Systemet med femåriga försvars- beslut har fallit ihop av egen kraft. Det innebär att det krävs en rejäl omstart och nytänkande såväl vad gäller processens fortsättning som berednings- formerna.
Försvarsberedningen har formellt uppgiften att lägga fram en rapport inför kontrollstationen. Direktiven stipulerar inte om det avser endast säkerhets- politiken eller också de försvarspolitiska konsekvenserna.
Enligt vår mening måste beredningskonceptet omprövas. Beredningen måste ges ny ledning, nya direktiv och ett nytt mandat. Beredningens sekretariat måste uppgraderas också med militär kompetens med hänsyn till de nya uppgifterna. Inför omprövningen bör det också övervägas om beredningen skall ges en mer självständig ställning än som en arbetsgrupp i departementet.
Formerna för framtida försvarsbeslut bör snarast övervägas och förslag lämnas till riksdagen om en ny och mer flexibel rytm för beslut om försvaret (t.ex. mer långsiktiga beslut kombinerade med återkommande kontroll- stationer).
Framtidens försvarsekonomi
Det är svårt att idag se de akuta hot som skulle motivera en omedelbar förstärkning av försvarsbudgeten. Men försvarsförmågan måste ses i ett längre perspektiv. Det är väsentligt att vi hushållar med de försvarsresurser vi har. Reträtten från det kalla krigets försvarsorganisation får inte bli så oordnad att viktig kapacitet går förlorad.
Försvarets kärnkompetenser måste värnas även i tider av kraftig omstrukturering. Den fullständiga oordning som nu råder i försvarets ekonomi - i första hand p.g.a. regeringens handlingsförlamning - måste åtgärdas. Idag förvaltar ÖB ett malpåse- och sparlågeförsvar där 52 procent av anslaget går till materiel. Nu måste balans mellan materielanskaffning och medel för den förbandsverksamhet som utvecklar förmågan att använda materielen skapas.
Idag får svenska skattebetalarna tämligen lite försvarseffekt för pengarna. I ett nytt försvarsbeslut kan ekonomiska påslag bli nödvändiga. Omstrukturer- ingen av dagens organisation får helt enkelt inte ske till vilket pris som helst. I det moderata budgetalternativet finns pengar reserverade för tillkommande behov med anledning av ett nytt försvarsbeslut. I vårt budgetalternativ finns sålunda 2,8 miljarder kronor inlagda under rubriken "Tillkommande utgiftsbehov" för år 2000. För år 2001 finns på motsvarande sätt 3,5 miljarder kronor reserverade. Även för år 2002 och 2004 är det vår am- bition att tillskjuta de resurser som kan bli nödvändiga som en konsekvens av ett nytt försvarsbeslut.
Beslutsprocessen
1996 års försvarsbeslut har upphört att gälla. De stora förändringar som följt på förra höstens gap mellan anslag och planerad verksamhet illustrerar detta tydligt. Det förslag - eller snarare den konsekvensbeskrivning - som ÖB redovisade den 12 oktober visar hur kombinationen av nuvarande ekonomiska ramar och regeringens oförenliga anvisningar från i våras påverkar försvarets framtida struktur.
Ett vägval är därmed oundvikligt, förutsatt att inte beslut fattas om ett massivt ekonomiskt resurstillskott såväl kort- som långsiktigt. Den av riksdagen beslutade säkerhetspolitiska kontrollstationen 1999 omformas därmed i praktiken till det första steget i en ny beslutsprocess. Det handlar inte längre om att "kontrollera" FB 96 utan att ta konsekvenserna av dels den säkerhetspolitiska utvecklingen sedan 1995, dels den doktrinutveckling som skett sedan dess.
Enligt vår mening bör försvarsplaneringen i femåriga cykler överges till förmån för en mer flexibel planering. Inriktningsbeslut med t.ex. tioåriga mellanrum kompletteras i ett nytt "system" med beslut med kortare intervall. Enligt vår uppfattning är fem år även inom ramen för detta resonemang en för lång tid för att korrekt kunna överblickas. En tre- eller fyraårig beslutsperiod förefaller rimligare. Dessutom bör göras klart att alla frågor varken kan eller bör lösas i ett sammanhang. Successiva beslut leder med all sannolikhet till ett bättre sammantaget resultat. Begreppet försvarsbeslut i dess traditionella bemärkelse bör således utmönstras.
Bakgrund till dagens ekonomiska problem
Under 1997 blev det allt tydligare att Försvarsmaktens organisation och uppgifter inte ryms inom den anslagsram som angavs i riksdagens försvarsbeslut 1996. Svårigheterna uppdagades redan i mars 1997 då ÖB i sin försvarsmaktsplan angav bristen till mellan 300 och 500 miljoner kronor årligen under femårsperioden.
I december 1997 redovisade Försvarsmakten en brist på 10,6 miljarder kronor för perioden 1998-2001. Regeringen gav senare samma månad Försvarsmakten i uppdrag att redovisa åtgärder som eliminerade hela bristen för såväl 1998 som för resten av försvarsbeslutsperioden.
Den 16 februari 1998 redovisade ÖB det förslag till regeringen som sedan lades till grund för besluten i regering och riksdag. Genom riksdagsbeslutet i maj drogs verksamhetsnivån ner till ett minimum. Försvarsmakten går idag i stor utsträckning på "sparlåga". Detta påverkar självfallet motivationen bland försvarets anställda och går dessutom ut över den nödvändiga kompetens- utvecklingen. Nu hotas försvaret av såväl avgångar som brister i kärn- kompetensen hos såväl befäl som förband. Det är mycket allvarligt och måste åtgärdas snarast oavsett verksamhetens inriktning eller anslagsnivå.
Försvarsekonomin 1999
I budgetpropositionen ges klara besked vilken anslagsnivå som skall gälla för Försvarsmakten under 1999. Det akuta problemet är att Försvarsmakten, utifrån riksdagsbeslut om tillämpningen av anslagsförordningen, såväl 1996 som 1998 planerat med andra ekonomiska förutsättningar. Enligt Försvarsmaktens mening saknas enbart för 1999 2.171 miljoner kronor som följd av utebliven kompensation för effekterna av tillämpningen av anslagsförordningen.
För hela perioden 1999-2001 uppgår skillnaden mellan planerat ekono- miskt utrymme och därmed verksamhet respektive faktiskt föreslagna anslag till 7,1 miljarder kronor enbart p.g.a. effekterna av anslagsförordningen. Denna diskrepans är sålunda i samma storleksordning som den som föranlett de drastiska ominriktningsförslagen. I det sammanhanget uppgick skillnaden mellan planerad verksamhet och faktiska anslag till ca 7,5 miljarder kronor.
Konsekvenserna av att Försvarsmakten inte efter 1999 givits utrymme att - i motsats till vad som angavs i FB 96 - planera med en prolongering av den s.k. teknikfaktorn förvärrar den aktuella situationen. Sammanlagt saknas enligt Försvarsmaktens mening närmare 9 miljarder kronor under de tre kommande åren bara för att realisera de begränsade ambitioner som redovisades nu i oktober.
Anslagsförordningen
1997 övergick Försvarsmakten i enlighet med riksdagsbeslut till full tillämpning av den s.k. anslagsförordningen som gäller för all statlig verksamhet. Vid riksdagsbehandlingen i våras av regeringens förslag till ny inriktning av Försvarsmaktens verksamhet 1998 behandlades frågan om anslagsförordningen ånyo av försvarsutskottet. På grundval av en moderat partimotion - 1997/98:Fö10 - uttalades betydelsen av att "övergången av den fulla tillämpningen av anslagsförordningen inte i sig framtvingar omavvägningar. Utskottet utgår således från att denna övergång sker på ett verksamhetsneutralt sätt".
Genom sitt förslag till anslag för 1999 och förslagen till utgiftsramar för UO6 för åren 2000 och 2001 har regeringen undvikit att hantera det uppkomna problemet. Det föreligger sålunda en skillnad mellan verksamheten i Försvarsmaktens planer och de av regeringen föreslagna anslagen respektive utgiftsramarna.
Försvarsdepartementet har under hand redovisat att man avser slutreglera frågan om anslagsförordningens effekter först år 2002. Fram till dess avses problemet hanteras inom ramen för det ekonomiadministrativa systemet, dvs. i första hand genom att få nyttja större anslagskrediter än vad som annars vore fallet.
Tricksandet med anslagskrediter är enligt vår mening mycket olämpligt. Det kan med fog ifrågasättas om det överensstämmer med budgetlagens bestämmelser. Alldeles oavsett detta räcker det inte för att lösa ut problemen. Tvärtom riskerar dessa försök att skjuta upp problemen att förvärra det hela. Regeringen har under hand för försvarsutskottet redovisat avsikten att höja den tillåtna anslagskrediten från 3 procent till 5 procent av anslaget för att ge ett handlingsutrymme för att temporärt finansiera den planerade verk- samheten. 5 procent av anslaget A3 är emellertid långt ifrån tillräckligt för att hantera de brister som enligt Försvarsmakten uppgår till 2.171 miljoner kronor 1999 och 3.397 miljoner kronor för år 2000.
Försvarsmakten - och riksdagen - kommer alltså att under denna tid hållas ovetande om den verksamhet Försvarsmakten bedriver successivt bygger upp en dold skuld eller inte. Det är inte acceptabelt.
Moderata samlingspartiet föreslog i ovan nämnda partimotion att Försvarsmakten till fullo skulle kompenseras för kostnadseffekterna vid övergången till en tillämpning av anslagsförordningen fullt ut. Så har inte skett. Tvärtom innebär regeringens föreslagna anslagsnivåer att regeringen synes minska Försvarsmaktens resurser med sammantaget 7,1 miljarder kronor utan att redovisa vilka ambitionssänkningar i verksamheten som myndigheten skall göra för att klara balansen mellan uppgifter och resurser.
I Moderata samlingspartiets partimotion 1998/99:Fi208 redovisas vårt budgetförslag för år 1999. Där återfinns 2,2 miljarder kronor utöver regeringens förslag under anslaget A3. De är reserverade för att kompensera Försvarsmakten för anslagsförordningens effekter och förutsätts nyttjas som kompensation för dessa effekter under budgetåret 1999.
De 392.376 000 kronor som i regeringens förslag återfinns under an- slaget A2. återfinns i vårt budgetalternativ istället under UO7 Internationellt bistånd och de 50.000.000 kronor som dragits från anslaget B1. Funktionen Civil ledning avser pengar för utbildning av civila beredskapsmän som vi anser bör återföras till Försvarsmakten. Dessa båda summor bör enligt vårt budgetförslag tillfalla Försvarsmakten.
Vi förutsätter vidare att regeringen i budgetpropositionen för 2000 återkommer till riksdagen med förslag som gör att frågan om kompensation för effekterna av anslagsförordningen för 2000 och 2001 kan lösas så att det krav på verksamhetsneutralitet uppfylls som riksdagen uppställt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Teknikfaktorn
Frågan om uppräkning av Försvarsmaktens materielanslag utöver pris- och löneomräkningar behandlades av riksdagen såväl 1992 som 1996. Vid båda tillfällena beslutades att materielanslagen årligen skall uppräknas med 1,5 procent utöver försvarsprisindex.
I försvarsbeslutet 1996 beslutade riksdagen att tillämpningen av denna s.k. teknikfaktor skulle omprövas i anslutning till den aviserade kontroll- stationen 1998. Denna har senare genom riksdagsbeslut flyttats till 1999. Enligt vår mening bör teknikfaktorn ligga till grund för Försvarsmaktens planering också för år 2000 och 2001. Annars föreligger ytterligare en brist mellan pengar och planerad verksamhet på 1,2 miljarder kronor.
I det moderata budgetalternativet för 1999 finns 500 miljoner kronor år 2000 och 750 miljoner kronor för år 2001 under anslaget A3. Det ger det planeringsutrymme för Försvarsmakten som följer av en prolongering av teknikfaktorn även under dessa år.
Försvarsmaktens materielförsörjning
Frågan om effekterna av den fulla tillämpningen av anslagsförordningen aktualiserar en översyn av hela det ekonomiska regelverket och dess funktionssätt vad gäller anskaffning av materiel till Försvarsmakten. En stor del av anslaget A3 saknar idag den transparens som är ett rimligt krav från riksdagens utgångspunkt. Moderata samlingspartiet har tidigare pekat på den potential till bättre utnyttjande av anslagna medel som finns genom en effektivisering av materielprocessen. Därför bör nu initiativ tas till en samlad översyn av anskaffning, underhåll och avveckling av materiel samt regel- och administrationssystemen kring materielprocessen.
Anpassning
I återkommande riksdagsbeslut har regeringen avkrävts tydliga redovisningar avseende förmågan till anpassning. En sådan redovisning lyser med sin frånvaro. Sett i perspektivet av oförutsedda neddragningar och brister i Försvarsmaktens kompetensutveckling är detta särskilt allvarligt.
Försvarsutskottet förutsatte enhälligt i samband med försvarsbeslutet att regeringen skulle återkomma med en redovisning av vidtagna åtgärder och kompletterande förslag. Så har inte skett annat än i mycket begränsad omfattning. Utskottet utgick vidare från att regeringen årligen skall redovisa dels en utvärdering av krigsduglighet och förberedelserna för att höja denna i återtagningsperspektivet, dels en överblick av läge och handlingsmöjligheter inom ramen för en mer långsiktig anpassningsdoktrin. Eftersom den av utskottet efterlysta redovisning saknas i budgetpropositionen bör regeringen snarast återkomma till riksdagen med information om läget och vilka åtgärder regeringen avser föreslå respektive vidta.
Personal
I kommittémotion Fö209 (m) föreslogs 1997 en parlamentarisk utredning av befälsordning och utbildningssystem för yrkes- och reservofficerare. Utskottet har dessutom vid tre tidigare tillfällen av regeringen begärt att få en sammanhållen syn på personalförsörjningen med anställda redovisad. Med anledning såväl av detta som av vår motion ansåg utskottet att det fanns skäl att överväga behovet av en parlamentarisk utredning i frågan. Regeringen har under året inte återkommit med vare sig redovisningar eller förslag varför kravet på en sammanhållen syn på dessa frågor kvarstår. En parlamentarisk utredning är det bästa sättet att skapa förutsättningar för en långsiktig lösning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Styrning och ledning
I försvarsutskottets betänkande 1997/98:FöU10 konstateras att regeringen i våras inte lämnat ett samlat och heltäckande förslag till ett nytt system för insyn i, styrning, uppföljning och utvärdering av Försvarsmaktens verksamhet. Inte heller redovisningen i budgetpropositionen motsvarar de krav som utskottet då ställde. Det gäller bland annat redovisningen av de operativa principerna, en värdering av Försvarsmaktens styrka och svagheter samt ett därpå baserat förslag till vilka operativa försvarsförmågor i olika avseenden som bör prioriteras högre respektive lägre. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte hörsammat något av det som varit utskottets uttryckliga krav sedan 1996.
Budgetpropositionen brister fortfarande genom en alltför översiktlig redovisning av verksamhetsområden, anslagsstruktur och Försvarsmaktens krigsorganisation. De farhågor vi anförde under vårens riksdagsbehandling har följaktligen redan besannats. Alternativet att låta riksdagen ta ställning till det förändrade systemet för styrning och ledning av Försvarsmakten hade varit att föredra.
Sammanställning över våra förslag
Våra förslag till utgiftsramar för utgiftsområdet Totalförsvar framgår av tabellen nedan.
Tabell. Förslag till ramar 1999-2001 Förslag i sammandrag (tusentals kronor)
1999 2000 2001
45 865 189 45 441 679 45 471 338 A2 Fredsfrämjande truppinsatser 0 0 0 A3 Utveckling och investeringar 22 252 000 20 761 139 21 439 473 B1
Funktionen Civil ledning 441 020 402 112 412 019 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försvarsbeslutsprocessen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur Försvarsmakten skall kompenseras för effekterna av den fulla tillämpningen av anslagsförordningen i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till underlag för ett nytt försvarsbeslut under 1999 i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningen av teknikfaktorn i Försvarsmaktens planering 2000 och 2001,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens bristande redovisning av planer och vidtagna åtgärder vad gäller försvarets anpassningsförmåga,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en parlamentarisk utredning om befälsordnings- och personalförsörjningsfrågorna,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av försvarets materielförsörjningprocess,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om styrning och ledning av Försvarsmakten,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ekonomiska resurser för att skapa balans mellan försvarets uppgifter och resurser,
10. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Totalförsvar fastställa anslaget A 2 Fredsfrämjande truppinsatser till 0 kr och överföra beloppet till utgiftsområde Internationellt bistånd i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Totalförsvar fastställa anslaget A 3 Utveckling och investeringar till 22 252 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Totalförsvar fastställa anslaget B 1 Funktionen Civil ledning till 441 020 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Henrik Landerholm (m)
Olle Lindström (m) Rolf Gunnarsson (m) Anna Lilliehöök (m) Björn Leivik (m) Lars Lindblad (m) Gunnar Hökmark (m) Liselotte Wågö (m) Anders Björck (m) Carl Fredrik Graf (m) Ingvar Eriksson (m) Inga Berggren (m)