Kilsbergen i Örebro län får inte äventyras. Försvarsmaktens planer på att göra Villingsbergs skjutfält till ett av de sju svenska skjutfält som utvecklas har väckt berättigad oro i länet. Beslutet om att inrätta Villingsbergs skjutfält fattades under brinnande krig och togs av en mycket snäv riksdagsmajoritet. Redan då sågs Kilsbergsområdet som ett riksintresse för det rörliga friluftslivet.
I Försvarsmaktens planer ingår nedläggning av flera mindre skjutfält och en koncentration av verksamheten till bl a Villingsberg och Kilsbergen. Sam- tidigt minskas aktiviteterna i Älvdalen, som inrättades under 60-talet för att avlasta bl a Villingsberg. Älvdalens skjutfält skiljer sig markant från Villingsberg. Området är betydligt större. Det är miljöprövat och står inte på samma sätt som Villingsberg i konflikt med andra intressen. Det tillför också Älvdalens kommun värdefulla sysselsättningstillfällen.
Hittills har skjutning i Villingsberg främst skett med artilleri och området har använts av A 9 i Kristinehamn. Enligt planerna skall verksamheten i framtiden även omfatta mekaniserade förband. Försvarsmakten har också för avsikt att investera stora belopp i skjutfältet och därmed låsa försvarsresurser i området.
Villingsberg och Kilsbergen ligger i Sveriges befolkningsmässiga mitt. Ingen annanstans i Sverige har så många nära till en någorlunda oförstörd vildmark. Området har en mycket intressant natur- och kulturhistoria. I Kilsbergen möter den sydsvenska slätten det norrländska skogslandskapet. Kilsbergen har sedan lång tid spelat en viktig roll för örebroares och andra mellansvenskars fritid och rekreation. Där finns flera friluftsanläggningar med cirka 35 anställda, som arbetar med restaurangverksamhet, stuguthyr- ning, skid- och vandringsspår m.m. I nära anslutning till det för utveckling aktuella området finns många permanentboende och där finns också ett antal fritidsbostäder.
Villingsbergs skjutfält inkräktar redan i dag på användningen av Kilsbergen. Allmänheten har dock haft respekt för verksamheten eftersom den begränsats bland annat genom omfattande användning av Älvdalens skjutfält. Däremot finns ingen förståelse för ökad användning av skjutfältet. Det säkerhetspolitiska läget och tillgången till Älvdalens skjutfält talar snarare för att nyttjandet av skjutfältet begränsas ytterligare. Detta kan förenas med senare återtagning av Villingsbergs skjutfält.
Försvarsmaktens stora intresse för Villingsberg och Kilsbergen är samtidigt lätt att förstå. När försvaret prioriterar efter rena försvarsintressen väljer man det område, som är befolkningsmässigt bäst beläget i Sverige. Därmed kan försvarets resekostnader etc. begränsas. Det är därför nödvändigt med ett politiskt ställningstagande mellan å ena sidan försvars- intressen och å andra sidan de omfattande allmänna intressen, som riktas mot Kilsbergen. Problemen av liknande art lär, såvitt vi förstår, finnas på flera håll i landet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att storskjutfält i Kilsbergen ej bör komma till stånd.
Stockholm den 26 oktober 1998
Sofia Jonsson (c) Kenneth Johansson (c)