Skövde garnison spelar en viktig roll i Västra Götalands län och inom organisationen Marinkommando Väst/Försvarsområde 32-MKV/Fo 32. Efter nedläggningen av Fo 35 finns i Skövde följande enheter: En modern mekaniserad brigad-MekB 9, ett underhållsförband i kårstorlek T 2, en stridsskola Syd som omorganiseras till arméns Markstridsskola - SSS till MSS vid nästa årsskifte, understödjande underhållsförband i form av verkstads- och förrådsförband ingående i Södra Underhållsregementet - UhregS, en försvarsoområdesgrupp för det territoriella försvaret och samverkan med civila organ - Skaraborgsgruppen jämte en depå som ingår i Skaraborgs regemente tillsammans med UhregS och som stöder förbanden i Skövde.
Betydelsefullt är också att de understödjande uppgifterna är samman- flätade i ett samarbete mellan enheterna i Skövde, Såtenäs och Karlsborg. Försvarets materielverk - FMV - har enheter i Skövde och Karlsborg, försöksstationen stridsfordon - FÖS - och Försöksstationen i Karlsborg - FFK. Fortifikationsförvaltningen - FortV - har ett regionkontor i Karlsborg för fastighetsärenden åt Försvarsmakten. Således finns här den mångsidighet som en framtidsinriktad, dynamisk organisation kräver.
Försvarsbeslutet 1996 innebar fortsatta investeringar i Skövde för att garnisonen skulle förbli en bra och stegvis t.o.m. bättre plattform och/eller ett kompetenscentrum för markstrid med särskild prioritet när det gäller mekaniserad förbandsutbildning och kvalificerad utbildning av arméns befäl under både årslånga kurser och kortare fackkurser på system, metoder och materiel.
Skälen som talar för garnisonen är många. Dit hör ändamålsenliga bygg- nader för personal, fordons- och vapensystemutbildning i integrerad miljö med bra utbildnings- och garageringsmöjligheter. En bra mekanikerskola och en förstklassig miloverkstad ger förbanden hög tillgänglighet till sin materiel och dessutom låga driftskostnader.
Personalen inom garnisonen har en mycket hög kompetens på all förekommande materiel och är bland de få i landet som behärskar de nyaste systemen i form av Leopard 2 och alla versioner av stridsfordon 90. Moderna simulatorer och förnämlig informationsteknik i ledningssystem behärskas av personalen. Vi måste slå vakt om de omfattande investeringarna i kunskaper och färdigheter som finns bland officerare och civilanställda. När allt finns samlat är det lätt att ge värnpliktiga en kvalificerad utbildning på ett och samma ställe. Detta sker i en befolkningsrik region och innebär därmed låga resekostnader och även få sociala problem under tjänstgöringen. Regionen ger också goda rekryteringsmöjligheter.
Markstridsskolan behöver vara samgrupperad med en så livskraftig garnison som Skövde representerar. Skolan kan bemanna sina lärar- och administrativa tjänster och rotera dessa så att kompetensen alltid är uppdaterad.
Pendlingskostnaderna för skolans personal kan också hållas låga genom ett sådant utbyte.
Vad som är speciellt fördelaktigt med Skövde garnison är tillgången till bra övnings- och skjutfält i omedelbar närhet. Detta är väsentligt för sam- övning av förbanden på ett sätt som inte stör omgivningen och miljön mer än absolut nödvändigt. Inte minst i framtiden kommer detta att vara avgörande för utbildning av förbanden. Det går att bygga hus överallt men det är avsevärt svårare att få robusta och ändamålsenliga övnings- och skjutfält nära förbanden. För markstridsförbanden är skjutfälten helt avgörande.
En bra samövning kan också nås genom närheten till Räddningsverkets Skövdeskola. Anläggningen med sina resurser visar hur man kan stödja sam- hället vid svåra påfrestningar. Relationerna är goda och samarbetet fungerar mycket väl, vilket också gäller kommunen och högskolan.
Det är betydelsefullt att de mekaniserade förbanden, stödda av underhålls- och sjukvårdsförband kan utvecklas ytterligare och tillsammans med Mark- stridsskolan förbli i Skövde.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skövde garnison inför kommande överväganden och beslut om det svenska försvaret.
Stockholm den 26 oktober 1998
Lars Hjertén (m) Lars Elinderson (m)